Tuesday, October 10, 2017

Shell Stitch Bag

Satu hari, kawan saya tu, Melur, share link bag kait kat wall facebook saya. Boleh tahan ramai yang like. Aik, saya tak tau pulak ramai orang suka bag kait corak macam kulit kerang ni. Saya memang tak pernah buat. Tapi, saya cuba la ye, ada yang menyokong tu, tambah semangat dibuatnya.

Saya kait guna benang tempatan. Saya cari juga pattern online, memang ada banyak pattern shell bag, tapi tak ada yang bahagian bawah tu seperti yang saya nak. Bag ni ada base dia. Jadi, saya gunakan idea lebih kurang macam kait bakul juga. Bila bahagian base dia dah menjadi, baru naik jadi dinding.

Ni masa mula naik jadi dinding
Makin meninggi

Boleh tahan sakit jari juga la, sebab saya guna 2 benang kait sekaligus. 

Bertambah tinggi. Sedikit demi sedikit

Apa taknya, speed ala-ala siput. Buat waktu free je. 


Haa.. agak-agak aje lah. Duduk depan cermin, try konon bawak bag ni. Rasa-rasa dah cukup tinggi, tibalah masa nak attach handle bag.

Dah attach handle.

Sana sini juga mencari handle bag yang sesuai. Ada beli online, jenis kulit punya. Tapi rasanya, yang jenis ni lagi sesuai dengan bag yang saya tengah kait tu. Handle bag beli di daiso. D-Ring tu saya beli kat kedai barang jahit kat rumah saya je.


Gitulah rupanya bila dah siap. Macam kulit kerang kan.


Gambar dari sudut lain pulak. 😀


Saya jahit zip. Zip ini saya beli dari May May Shop. Ada kawan suggest beli situ. Ye, situ barang supply aksesori bag harga paling berpatutan, banding kedai-kedai online lain yang saya sempat survey.


Bahagian dalam bag, saya jahit lining guna kain cotton. Ada poket simple. 
Saya guna teknik lain masa saya jahit lining bag ni, tak seperti cara saya buat bag-bag kait saya yang lepas-lepas. Caranya lebih leceh la, tapi saya rasa, rupa dia lebih kemas la, banding hasil saya buat dulu-dulu. 


Yay! Ambil masa lebih kurang 2 minggu untuk siapkan bag ni. Jika kawan-kawan berminat untuk beli, sila singgah ke blogshop saya, kat sana saya ada cerita saiz dan harga dia ye.


https://yatiandstitch.blogspot.my/


Sekarang ni dah hujung-hujung sesi sekolah ni kan, Sulaiman hari tu, kena habiskan latihan buku aktiviti dia. Subjek Arab pulak tu. Buat homework kena duduk sebelah kita. Bertuah punya anak. Nasib ada google translate. Hehe..
Baiklah. Jumpa lagi ye. Terima kasih sudi singgah blog saya ni yang jarang di-update. Semoga hari anda semua ceria, sihat sejahtera, rezeki murah dan benda-benda yang baik-baik datang dalam hidup anda. Aminnn...