Monday, July 17, 2017

Crocheted Small Rug



23 Syawal 1438H. 

 
Mula-mula dah gambar hamper. Hehe…. Husband saya yang dapat. Dia bila bertugas di hari raya je, dapatlah hamper sebijik. Alhamdulillah…

Saya kan, sekarang tengah mengait projek yang besar. Blanket atau sofa throw. Tengok la nanti, kejadiannya camana. Jadi, kalau buat projek besar, saya mesti ada projek selingan. Tadaaa…

 
Alas kaki crochet. Dah banyak kali dah buat ni. Saya jual dan ambil tempahan alas kaki ni. Satu harga RM10, tidak termasuk kos pos. 😁

Hari Isnin minggu lepas, saya ada appointment doctor. Routine check-up, setiap 3 bulan sekali, kena ambil darah dan jumpa doctor. Darah diambil untuk check hormone T4, TSH, Calcium dan Albumin. Semua ok, kecuali calcium saya rendah. Aiyak! Saya makan ubat ikut dos yang diarahkan. Cuma doctor 3 bulan lepas tukar ubat calcium tu dari Calcium Lactate 300mg ke Calcium Carbonate 500mg, sebab masa tu, result calcium atas border dah. Baru ni punya result, dah jadi low. Hohoho… musykil saya tau, sebab saya makan ubat ikut dos yang diberi. So, doctor tukar balik ubat calcium tu jadi yang asal semula ke Calcium Lactate 300mg, dan kita tengok lagi 3 bulan lagi camana. Doktor juga advise supaya saya stop makan apa-apa supplement, sebab dia memang akan kacau ubat tiroid. Baiklah. Saya currently minum liquid chlorophyll. Tapi dah lama dah saya minum liquid chlorophyll ni, result darah sebelum-sebelum ni ok je. Tapi buat masa sekarang, saya akan stop dulu. Kadang saya musykil juga, adakah sebab saya kuat minum Nescafe, sebabkan penyerapan calcium oleh badan tu kurang? Saya google, banyak yang cakap kalau setakat 1-2 cup of coffee tu, tak apa. Hmmm… lepas ni kena banyak amalkan pemakanan yang sihat dan bersenam juga, kata doctor. Bersenam tu ada. Saya akan cuba minum susu. Hehe… Tapi saya ok je, takde rasa kebas mana-mana walaupun calcium saya rendah. Takpe la tu, kita usaha! 💪🏃

Baiklah, sampai sini saja dulu. Semoga kawan-kawan semua sihat-sihat dan bahagia selalu ya! Take care, jumpa lagi.

Monday, July 03, 2017

Selamat Hari Raya! ^_^



9 Syawal. Macamana raya kawan-kawan semua? Bestnya tengok korang, pergi beraya bersama keluarga, jumpa saudara-mara, tok nenek, ayah bonda, balik kampung. Suami saya kena kerja, jadi kami tak balik kampung kat Kelantan tahun ni.

Saya sambut pagi raya 4 beranak je. Saya dan ketiga-tiga anak. Suami kerja pagi raya. Tapi dia balik petang raya. Hehe… nasib baiklah kan. Tapi masa first raya je dia ada gap, hari-hari seterusnya dia kerja double shif, jadi… paham-paham je la. Dia balik pun macam dia takde, sebab dia tidor je.

Nama pun hari raya. Jadi, mestilah masak rendang! Gambar bawah ni adalah bekal untuk suami saya di pagi raya.



Atas dari kiri ialah rendang ayam, nasi beriani dan acar.
Bawah ialah nasi putih dan daging goreng kunyit dengan kacang panjang.

Mungkin ada di kalangan kawan-kawan yang baca blog ni musykil, saya takde mak bapak ke? Orang kalau laki kerja, mesti awal-awal dah balik kampung, ke rumah orang tua. Bagi pembaca yang tak tahu, mak saya dah takde, meninggal tahun 2012. Dah 5 tahun pun ma pergi. Raya rasa sunyi dan tak lengkap tanpa mak, tau. Tapi jadi ibu ni kita kena kuat dan buat bodoh je. Janganlah ditangisi orang yang dah takde, kerana anak-anak kita berhak untuk beraya, untuk merasa kemeriahan raya, kerana mereka berpuasa sebulan, maka dia orang berhak untuk meraikan kemenangan! Sementara bapa saya pula telah mendirikan rumahtangga lain sejak 3 tahun yang lepas, dan dia sambut raya dengan family baru dia ler, di rumah dia.

Oleh sebab raya pertama je suami saya punya masa lapang sikit di waktu petang, jadi kami terus berkunjung ke rumah bapa saya, di Teluk Intan. Lumut ke Teluk Intan lebih kurang sejam juga.

Dari kiri belakang Amirul, suamiku dan Sulaiman. Depan, Hafizan, saya dan bapak saya.


Kita orang ok je. Saya tak pernah pun membantah bila bapa saya nak kawin lain dulu. Dia pun berhak untuk hidup gembira. Siapalah kita ni sebagai anak untuk menghalang. Kalau bapa kita happy, kita pun tumpang happy untuk dia. Mak tiri saya baik. Adik-beradik tiri saya pun semua baik-baik belaka.

Semalam adalah hari terakhir saya puasa enam. Alhamdulillah, selamat dah settle. Saya rasa, raya tahun ni lebih bermakna banding tahun-tahun lepas. Walaupun kakak-kakak saya tak balik beraya. Tapi dia orang dah balik time bulan puasa, jadi ok ler. Sebenarnya, terletak kat diri kita je. Kalau kita pilih untuk happy, maka kita pun happy ler, walau pun tak cukup sana-sini. Allah dah atur hidup kita cukup cantik dah. Mesti ada hikmah di sebalik sesuatu. Jangan compare keadaan kita dengan orang lain, buat rasa stress je. Journey kita semua pun tak sama, kan.

Selamat hari raya kepada kawan-kawan semua yang baca blog ni. Maaf zahir batin kalau ada tulisan saya selama ini yang menyinggung perasaan anda. Salam sayang dari saya… raya sebulan, hati-hati bila memandu untuk beraya ya! Jumpa lagi. ^_^