Thursday, June 30, 2016

Fabric yarns

25 Ramadhan 1437H.


Projek kitar semula baju-baju lama, yang dah koyak. Saya gunting-gunting, dari minggu lepas lagi, tak siap-siap. Buat sikit-sikit, bila lapang.

Kueh raya pun saya tak buat lagi. (tapi kueh tunjuk ada ler beberapa jenis). Baru-baru ni, ada ujian yang menimpa keluarga kami. Tulang ibu jari suami saya dislocated.  


Saya tak nak la cerita in detail sangat, sebab saya ngeri. Saya takut sangat masa tengok doktor-doktor tarik kaki suami saya, nak betulkan tulang tu. 2 hospital tau, pergi. Masa kat wad pemerhatian, 4 doktor tau, tarik kaki suami saya, guna wayar! Tapi tulang tu tak nak balik ke posisi asal.

Mula-mula ikhtiar ubat kat Batu Gajah. Cuma baru-baru ni, dapat pergi urut tak berapa jauh dari sini. Setelah 2 kali urut, baru ok. Alhamdulillah... kalau tak ok, tak tau la camana nak balik raya, jauh Kelantan tu. Saya drive ke Kelantan? Huhu... mau 10-12 jam jugak baru sampai, bawak kete tak berani potong kalau lori dok depan. Hehe..

Syukur Alhamdulillah... semua dah ok. 

Seandainya tiada entri baru lagi lepas ni sampai raya, saya nak wish pada pembaca blog saya yang saya sayangi dan hargai sangat ni, minta ampun dan maaf kalau ada tulisan saya yang menyinggung perasaan dan sebagainya. Selamat hari raya puasa, hati-hati di jalan raya, habiskan masa  berkualiti dengan keluarga, and be safe. 

Take care, jumpa lagi. Selamat Hari Raya! Maap zahir batin... ^_^


Saturday, June 18, 2016

Gambar makanan dan Granny Square dah siap!

13 Ramadhan.

Saya baru baca aritu kat twitter, lepas tu ada baca kat blog yang saya follow juga, yang rupa-rupanya ada orang kurang senang bila kita update gambar tentang makan, lagi-lagi di bulan puasa ni. 

Pada saya, saya suka tengok gambar makanan. Tak kira sama ada orang tu masak dan update, atau pun orang tu pergi makan luar dan update. Sebab saya boleh dapat idea nak masak apa. Sekarang dah masuk fasa termenung depan peti ais, tak tau nak masak apa dah. Jadi bila kita tengok news feed orang kat facebook ke, instagram ke, pasal makanan, kita boleh dapat idea atau inspirasi nak masak apa, kan. Kalau kita nampak buruk, maka buruk la ia. Kalau nampak baik, maka baik la ia. Pendapat saya saja.

Hmmm.. meh kita tengok gambar hidangan yang saya masak, dan ingat nak snap.

Ikan keli berlada
Saya ada pengalaman buruk dengan ikan keli. Saya pernah beli, pastu bila saya goreng, bau busuk satu rumah. Ikan keli tu masa saya beli nampak fresh je, tapi bila goreng boleh jadi camtu pulak. Camana nak makan benda yang bau camtu. Bukan bau wangi ikan goreng tau, bau busuk yang kena tutup hidung. Lepas tu, lama sangat saya tak masak ikan keli. Hingga lah baru-baru ni, ada pergi pasar Sitiawan, jumpa ikan keli hidup lagi. Wow.. ikan fresh ni, terus rasa nak makan. Kena mintak pakcik yang jual tu tolong 'katok' kepala ikan tu, ngan siang sekali. Saya takut pegang ikan yang masih hidup ni. Hehe.. Jadi, masak lah ikan keli berlada. Hmmmm... dap! ^_^

Ayam masak merah in the making...
Ayam masak merah ni memang peberet Sulaiman ngan Amirul. 

Sambal telor dan ikan bilis
Yang ini saya ikut resepi dari fb. Lain dari saya masak sambal cam biasa. Simple je, tapi boleh tahan juga, selera sikit makan nasi sahur.

Ayam kicap pedas
Lama tak masak ayam kicap. 

--------------------------------------------------------------

Cerita hasil kait pulak.

Dah siap dah projek granny square saya! Yahoooo...! Lega...


Besar tu je la yang saya mampu buat. Tak larat dah. Saya cukup tabik dengan orang yang boleh kait sampai jadi saiz cadar tu. Memang terer la. 


Boleh la buat alas sofa 2 seater. Den tak mampu nak teruskan sampai sofa 3 seater, lain tahun la pulak yo.. 


Jemput ke kedai kalau nak tahu saiz dan harganya, mekasih. 

Dah boleh dah nak start projek kueh raya ni. Kena carik buku resepi kueh raya ni, mana pulak saya dah campak. 
Saya tak beli kueh atau kerepek raya lagi setakat ni, baju raya pun tak ada lagi. Saya dah 2-3 tahun pakai baju raya lepas-lepas. Baju kurung yang ada semua elok-elok lagi, sebab setahun pun pakai masa hari raya dan kenduri je. Tapi tudung raya saya beli, tiap-tiap tahun. Hehe... Mungkin beli baju untuk anak-anak, sebab deme ni kaki dah panjang, cepat benor membesor. 

Selamat ye, jumpa lagi... ^_^



Thursday, June 09, 2016

Road trip Kedah dan Kelantan

Lamanya tak update blog. Lamanya tak buka komputer. Enjoying masa cuti sekolah sebaik mungkin. ^_^

20 May yang lepas, birthday saya yang ke.. ke.. berapa? Cer teka, cer teka...
38 tahun ler.. 
Syukur pada Allah, diizinkan olehNya, I see things differently now. Setiap hari, anugerah untuk kita perbaiki diri sendiri, lebih baik dari semalam. Alhamdulillah...

Masa cuti sekolah baru mula hari tu, kami pi roadtrip. Sebenarnya, nak balik Kelantan, sebab anak sedara husband kawin. Tapi sebelum tu, kami ingat, nak nyongket sat, jalan-jalan, tengok orang dan tempat lama. 

Gambar ni diambil lepas keluar Taiping

Kami plan tak nak ikut highway. Maka perjalanan pun bermula ikut jalan kampung, dari Lumut - Taiping - Changkat Jering - Nibong Tebal - Perai - Butterworth - Kulim. Sangkut tau kat Penang. Sebab signboard semua suruh masuk highway. Tu tersesat sampai Kulim. Bukak google maps juga, jumpa jalan biasa sambung trip, Gelugur - Sungai Petani - Gurun - Alor Setar. Sampai Kedah je la kali ni. Lain kali kita pi sampai Perlis naa... 

Jalan-jalan semua dah lain. Untuk pengetahuan pembaca semua, saya pernah sekolah kat Alor Setar selama 2 tahun, yakni masa darjah 5 dan 6. Tu la tempat-tempat utara ni ada sentimental value pada saya. Suami saya pun pernah kat ikm sungai petani. Jadi, down memory lane ler road trip kami ni.

Singgah lunch dan zohor di tesco sungai petani. Sambung perjalanan ke Alor Setar. Pakai redah je, tak de booking hotel. Hotel kedua kami masuk baru ada bilik yang available untuk family. Hotel JP namanya. Lokasi dekat stadium aloq staq. Port makan banyak sini waktu malam, jalan kaki je. 

Ni bilik family. Hafizan dan Sulaiman dok tengok apa ler tu kat tipon.
Ada wifi hotel ni. Kuat juga line nya. Kami suami isteri bilik asing, honeymoon. Hehe...

Ada pantri dan tempat makan. Bole buat kopi, air, etc, sebab ada kemudahan air panas dan sejuk. Bakor roti pun boleh ada toaster. 
Harga bilik sangat berpatututan. Adik yang jaga front desk kata, hotel ni baru buka 2 bulan. 

Malam hari jalan-jalan pi Aman Mall. Besor gila mall ni.
Masa saya dok Aloq Staq dulu, shopping complex yang ada cuma pasaraya peladang, hankyu jaya dan city point je. Hehe..

Keesokan harinya, breakfast kat tempat dekat je ngan hotel. Jalan kaki je. Sedap! Makan roti canai cicah kari utara. Pastu baru perasan kedai makan tu depan pustaka union. Sini la tempat saya cari buku dulu, masa sekolah kat SRK Sultanah Asma. Ada lagi kedai buku ni.... ^_^

Pustaka Union, Alor Setar

Lepas breakfast kami bertolak pi Kelantan. Road trip hari tersebut dari Alor Setar - Gurun - Sik - Baling - Gerik - Jeli - Rantau Panjang - Tumpat.

Gunung Baling
Jalan ni kami tak pernah lalu. Sebab pertama kali dari Kedah pi Kelantan. Biasanya, dari Perak ke Kelantan. Sangat cantik jalannya. Ada masuk pekan kecik. Ada juga naik bukit. Sejuk je suasana.

Sulaiman dan Hafizan main ngan kucing mek

Alhamdulillah... selamat sampai Tumpat. Belum hari kenduri lagi, mari kita nyongket dulu.

Tunggu tuan depan pintu
Whopper! 
Tiba-tiba gambar whopper pulak. Masa ni belum masuk bulan puasa. Kat Perak takde Burger King. Kat Kelantan, sampai 3 Burger King. Oleh itu, serbu!!! Pejam mata la berapa kalori dia. 


Sulaiman dengan ayam gorengnya.

Amirul dan Hafizan

Gambar di atas, masa hari kenduri. Anak sedara husband saya yang kawin. Lepas makan-makan kenduri, kami terus bertolak balik ke Perak. Huu.. sangat rushing la. Terpaksa balik sebab saya ada appoinment doktor keesokannya. 

Alhamdulillah, dah selamat sampai. Roadtrip semua ok, takde masalah, anak-anak dah tak muntah dah. Dah besor kot. Bila lapor, berenti makan, solat. 

Senja masa dalam perjalanan ke Kuala Kangsar dari Gerik
Camtu la ceritanya. 
Macamana cuti kawan-kawan semua?
Selamat berpuasa ye. Semoga kita dapat improve amal ibadat kita pada tahun ni, banding tahun lepas. 
Jumpa lagi. ^_^



 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea