Saturday, March 26, 2016

Pertama kali...

Pertama kali pertama
Saya tak pernah buat entri berbayar. Jadi, bila di approach oleh pihak Zalora untuk buat entri tentang Baju Kurung Moden Terkini tu, saya pun ok aje. Saja nak merasa macamana. Lepas publish entri tu, terus shopping guna voucher yang dia bagi. Nak tengok tak apa yang saya beli kat Zalora? ^_^

Mengikut turutan di atas, saya beli tudung denim satu yang regenya RM49, shawl chiffon satu yang regenya RM29 dan tudung aidijuma Blossom Bawal satu yang regenya RM20. Semua sekali rege RM98. Voucher saya guna bernilai RM100. Saya dah naik mabuk dah pilih apa yang nak dibeli. Memang banyak barang kat Zalora. Alhamdulillah..

Pertama kali kedua
Saya kan... tak pernah pergi mesyuarat PIBG sekolah anak-anak. Tapi tahun ni, saya pergi keduanya, baik yang sekolah menengah dan sekolah rendah. Selalu tarikh yang dia buat tu, hari sabtu. Hari Sabtu selalu pi nyongket. Ada je korje. Tapi tahun ni, saya tulis kat calendar awal-awal, bila dapat surat sekolah. So, selamat sudah. Yang mesyuarat PIBG sekolah menengah saya pergi sebelum cuti sekolah seminggu hari tu, manakala yang 2 budak kecik sekolah rendah ni, baru je meeting PIBG-nya pagi tadi. Sebenornya, mendengor ramai orang bercakap atau berucap bukanlah benda yang seronok bagi saya. Tapi tahun ni, saya nak tahu apa yang berlaku, pasal tu la saya pergi. Alhamdulillah... 

Pertama kali ketiga
Projek sambilan. Granny square. Kalau projek ripple tu, boleh lah digagahkan lagi. Tapi projek square-square ni, saya tak pernah buat. Saya cukup respek kawan-kawan jahit dan kait yang pernah buat projek hexagon la, granny square la. Ish, memang kena kesabaran yang tinggi untuk siapkan. 

Tu la angin mana datang tak tau. Bila saya tengok movie dan saya tengok omputih selalu letak sofa cover granny square atau apa-apa crocheted pieces, saya rasa cantik. Contohnya..


Stranger than Fiction. Comei granny square kat belakang tu kan... 


Scene dari 50/50. Kat sofa tu, jenis square yang kecik dan makin besar, dan besar... 

Jadi, saya pun teringin nak buat. Berikut progress saya setakat ni.


Tak tau bila boleh siap. Kalau rajin, akan jadi sofa cover. Kalau malas, mungkin jadi alas meja je. Kita tengok je la. 

Baiklah. 
Kita jumpa lagi ye.. ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


Wednesday, March 23, 2016

Baju Kurung Moden Terkini



Sejak akhir-akhir ini, kita dapat lihat trend fesyen Muslimah semakin popular. Ini pastinya kerana, atas usaha penggiat fesyen tempatan yang bersungguh-sungguh cuba memperkenalkan trend baju Muslimah ke peringkat antarabangsa. Hasil daripada usaha tersebut telah membuahkan hasil yang cukup baik dan positif. Kita dapat lihat fesyen Muslimah berkembang maju dan diterima ramai di peringkat global.

Di Malaysia, trend dress Muslimah sebenarnya sudah lama sebati dalam kalangan pembeli. Namun jika hendak dibandingkan dengan dahulu, kini lebih banyak pilihan boleh dilihat dalam pasaran. Seiring dengan trend fesyen semasa, kita boleh mendapatkan baju kurung moden dengan rekaan yang lebih stylish. Selain daripada itu, jenis-jenis pakaian tradisional lain masih popular contohnya baju kurung, baju kebaya, jubah dan kaftan. Namun baju kurung masih dan dilihat akan terus menjadi pilihan utama dalam kalangan pencinta fesyen.



Setiap negara mempunyai jenis pakaian tradisional tersendiri dan tidak ketinggalan buat Malaysia. Namun kerana negara kita ini adalah negara yang berbilang kaum, kita dapat lihat lebih daripada satu jenis traditional wear yang ada. Namun pakaian tradisional Melayu adalah antara yang paling disukai dan mudah didapati. Hampir di mana-mana sahaja kita boleh mendapatkan baju kurung.

Apakah yang membuatkannya begitu popular di kalangan rakyat Malaysia? Antara faktornya adalah kerana, baju kurung sangat selesa untuk digayakan dalam apa jua keadaan dan ke mana jua kita mahu pergi lagi-lagi jika kita pakai baju kurung cotton yang diperbuat daripada kapas. Selain mencerminkan budaya Melayu yang penuh adab sopan, memakai baju ini akan membuatkan kita kelihatan lebih ayu dan manis. Bukan sahaja boleh dipakai ke majlis-majlis formal dan istimewa, malah ianya begitu sempurna untuk dipakai walau ke pejabat sekalipun.



Bagi Yati sendiri, sebagai surirumah, walaupun jarang mengenakan baju kurung, Yati lebih suka beli yang ready-made banding tempah di tailor. Memang dah lama tak tempah. Bila bulan puasa, atau hari biasa pun, senang je kalau nak beli baju kurung yang dah siap.


Terdapat banyak butik Muslimah online Malaysia di luar sana serta butik fesyen online yang menampilkan pelbagai koleksi baju kurung moden terkini dengan pilihan yang hebat. Jadi, apa tunggu lagi? Jom dapatkan baju kurung murah terkini secara online kerana ianya lebih mudah!

Saturday, March 19, 2016

Topi knit hijau cotton

Kebetulan pula, termasuk yang ini, ada 3 dah topi hijau yang saya knitted. Benang ada macam-macam color, tapi yang saya pilih, color hijau jugak. Hmmm... [garu kepala].

Hasil dari tempahan customer, saya jadi teruja nak try kait topi guna double pointed needles (DPNs) dari mula. Ni lah julung-julung kalinya saya cuba buat. Sebelum ni, saya guna jarum circular dari mula, dan bertukar ke DPNs bila sampai bahagian atas topi. Jom kita tengok...


Saya guna benang Passionknit Vintage Breeze Kiki 100% cotton, yang dibeli kat Spotlight Ampang Point. Antara sebab saya knit topi cotton ni juga, sebab niat nak join projek amal kelolaan kawan kait, Precious Craft by Zurainny, tapi hajat tak kesampaian, sebab saya knit slow, masa suntuk, sebab masa tu dok sibuk settle tempahan customer. Saya kait dulu topi ni, mana tahu next time kalau ada lagi projek amal, topi ready dah ada. 


Ni masa mula start knit topi. Camtu la ropanya. Segitiga. 


Ni masa dah mula panjang sikit topi tu. Saya rasa, macam lebih kemas pulak stitches kita, knit guna DPNs ni, banding guna circular needles. Huuu.. perasan.


Camnilah ropanya bila topi dah semakin panjang. Benang ni pun buat topi jadi lain kot, sebab kalau guna benang akrilik, mesti dah bergulung dah bahagian permulaan topi tu. 


Dah siap! Muat ni, saiz lelaki dewasa. Dia agak stretchy juga. 

Pandangan sisi
Berjaya dah, cobaan saya knit topi guna DPNs sepenuhnya. Saya suka, dengan hasilnya, dan masa proses knitting tu pun, lagi senang.

Ok. Lusa dah sekolah. Huhu... cepatnya masa berlalu bila cuti sekolah ni. Waaaa....

Jumpa lagi ye..

http://yatiandstitch.blogspot.my/


Saturday, March 12, 2016

Knit topi ada butang dan nama

Kesinambungan dari entri sebelum ni, yakni di sini.


Bila sudah draf nama atas kertas, mula la kait. Pada mulanya, dalam gambar di atas, saya nak cuba method duplicate stitch, iaitu sulam atas knit stitches. Tapi, kalau ikut cara ni, besor satu huruf tu boleh sampai ke bahagian atas topi. Huu.. tak sesuai...

Jadi, saya pun mulakan projek baru, dan *fair-isle terus nama semasa knit topi. Topi yang dah siap tanpa nama ni, saya dah masukkan kat kedai.

*Fair Isle is a traditional knitting technique used to create patterns with multiple colours.

Ikut je draf huruf yang telah dibuat. 



Gambar di atas masa saya dah sampai bahagian atas topi. 




Dah pun siap... lega..




Begitulah hasil kait saya, topi dengan butang dan ada nama. 

Sudah pun pos pada customer. Semoga customer berpuas hati.

Cuti sekolah ni. Seronok la pada yang pi holiday atau balik kampung. Kami dok kat rumah je. 
Pagi tadi saya menebas. Rumput dah tumbuh macam hutan. Penat mokcik. 

Baiklah, pada yang nak pi mana-mana, be safe. Selamat bercuti sekolah pada anak-anak. ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


Monday, March 07, 2016

Knit topi dengan butang

Bila ada orang order benda yang kita tak pernah buat, rasa takut nak terima order. Tapi kena sahut secara positif. Kalau kita tak cuba, kita tak tahu sampai mana kemampuan kita. Kita boleh cuba. Itu la yang berlaku kat saya sepanjang 2-3 minggu ni.

Ada tempahan topi knit, yang ada butang. Saya cuma pernah knit topi biasa, tak pernah yang ada butang. Jadi, saya cuba la buat. Banyak kali, kait, bukak, kait, buka. Kadang rasa nak give-up, tension. Tapi tu la dia, knit ni kena enjoy dan tak boleh push la, saya rasa. Bila kita buat silap, kita belajar dari kesilapan kita, dan coba elak next try. 


Ni masa mula start knit topi. Bahagian ribbing. Saya guna jarum circular. Saya dah beli lama dah jarum brand Aero ni, beli kat Haby and Wool, Ampang Park. Sekurang-kurangnya, ada kenangan dari kedai ni. Dia nak tutup kan, Ampang Park tu, sebab nak buat projek MRT tu, kan.

Saya pernah guna jarum circular Aero ni dulu, tapi tak pernah guna sampai habis, sebab jarum metal, benang senang nak slip terkeluor. Entah kali ni, ok la pulak. Berkat praktis banyak kali dulu kot, guna jarum circular bamboo yang beli kat daiso. Macam lari la jugak. Nak lari marathon, kena praktis. Kalau hari-hari praktis, baru kaki tu tak sakit, kan. Macam sama tau, konsep knitting ni dengan hidup kita. 

Ok, ok.. berbalik pada topi knit.


Ni masa dah selesai bahagian ribbing, nak masuk bahagian body pulak.


Haa.. dah semakin menjadi nampaknya. Disebabkan jarum circular saya panjang, 80 cm kabelnya, saya guna magic loop method. Kiri dan kanan ada loop, bila mengait, macam telinga pun ada ropanya. Gambar tiada untuk menunjukkan situasi magic loop tu, sebab time knitting kena concentrate, tak leh amik gambor. Huhuhu.. walau pun dok depan tv, tapi tak boleh tengok tv. Dengor suara je. Takut benang ter-slip. Hati-hati di jalanraya orang kata.


Bila dah cukup panjang bahagian body tu, boleh la start decrease stitches.


Sampai la satu tahap di mana stitches kita terlampau kurang dan rasa ketat untuk diteruskan jika knit guna jarum circular ni.


Tiba masa untuk transfer stitches ke double pointed needles dan terus ke bahagian atas topi. Ini pertama kali saya knit guna double pointed needles tau. Saya sebenornya takut sangat dengan double pointed needles (DPN) ni. Bila saya tengok orang knit stokin guna DPN, saya rasa ya Allah... nampak complicated sangat! Dah la dua-dua hujung jarum tu boleh benang terkeluor. Tak ke scary tu? Tapi kena sahut cabaran, belum cuba belum tahu. Bila dah cuba... waaa... ok jugak. Dia lagi senang daripada guna circular needles. Sebab dia tak payah magic loop method. Dengan sendirinya dia semakin mengecil bila stitches kita makin kurang. Waaah... saya sangat suka! Mungkin lain kali saya boleh terus knit guna DPN terus, tak yah guna circular needles. Lain kali naaa... kasi siap ini order customer dulu. DPN tu brand Birch, beli kat Spotlight Ampang Point, last year. Yeah.. 


Lepas selesai knit topi, jahit butang dan siap! Mari kita test atas kepala orang.


Muat topi ni, dipakai oleh tuan punya kepala paling besor dalam rumah. Kepala anak sulung saya ni lagi besor dah dari kepala bapak dia. Aritu bapaknya ke kedai nak beli pakaian kadet bomba, sebab budak ni sekolah petang, test guna saiz bapak dia, termasuk beret. Ingat ke muat beret, tapi tak celuih! Ish.. ish.. kena pi kedai, minta saiz beret lagi besor. Ok ler tu, topi tu.. dia malu jadi model, tu dia tunduk muka, terus gambor atas jadi blur. Nampaknya, mama kena beli kepala patung lelaki le pulak, untuk jadi model. Topi ni untuk lelaki sebenornya.

Haa.. dah siap ke tempahan customer? Belum lagi, sebab topi di atas sebagai prototaip je. Huhu.. saya akan share hasil sebenornya bila customer dah selamat terima topinya. Haa.. sebenornya customer nak topi ada butang dan ada nama. Saya ingat nak guna method duplicate stitch, yakni sulam atas hasil knitting, untuk buat nama tu. Tapi.. tak menjadi pulak dalam kes saya. Jadi, topi yang sudah siap ni saya gunakan sebagai panduan untuk hasilkan topi sebenor. Di mana, saya boleh agak dah nak fair-isle kan terus nama tu kat mana. Apakah kesudahannya... akan bersambung di lain entri.. hehe.. 

Jumpa lagi ye... take care semua.. ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea