Saturday, February 27, 2016

santau?

Kalau boleh saya tak nak cerita benda yang tak elok kat blog ni. Tapi benda realiti. Lagi pun, sementara benda masih segar di ingatan, baik saya tulis.

Semalam lepas beli barang, dok minum sat kat mamak ngan suami. Sedap menghirup air limau panas, ada bunyi kaca pecah, selang beberapa meja. Saat tu, kaca melayang. Ada yang sampai ke kaki saya. Mata saya pada ketika itu pada air saya, cuma dapat cerita dari sudut ekor mata. Ingat ke, ada keta langgor pagar rel mamak ni, kena headlight keta, pecah ke. Tapi gelas minuman yang pecah. Pecahnya bukan pecah sopan, tapi pecah meletup. Burst. Meja yang ada gelas meletup tu ada 2 orang pompuan. Sorang dok lap-lap ngan tisu tangan dia yang basah. Sorang lagi macam tercengang sambil tangan pegang handphone. Chinese couple tak jauh dari meja situ pun tengok juga. Semua mata tengok meja tu. Semua muka pelik.Theme 'Twilight Zone' bermain-main dalam kepala saya.

Cepat-cepat 3-4 orang mamak datang ke meja tu, sorang bawak kain buruk lap, sorang bawak mop, sorang bawak penyapu dan penyodok, sorang lagi suruh customer pompuan 2 orang tu pindah meja lain, sebab dia orang nak cuci, banyak kaca kecik-kecik kat situ, atas meja, atas lantai. Pompuan yang pegang handphone tu cakap sikit dengan mamak tu, dan blah dari situ. Tak bayor. Kawan dia pergi basuh tangan kak sinki, dan blah juga. 

Pertama kali tengok benda berlaku depan mata. 

Seseorang pernah cakap, jangan makan kat Pantai Remis. Tapi kejadian di atas berlaku di Manjung ye. Bila nak pi Taiping dari Lumut, lalu jalan Pantai Remis. Orang yang pesan tu, dok kat Pantai Remis. Dia sendiri tak makan luor. Makan kat rumah je. 

Seseorang pernah cakap, tuan punya ilmu tu kena lepas juga, setahun sekali. Kalau tak, ilmu makan tuan.

Saat kecanggihan teknologi ni, masih ada benda ni. 
Semoga kita semua dilindungi dari benda-benda tak baik ni. Mintak jauh dari kita, keluarga kita dan kawan-kawan kita. 

Wallahualam...


Saturday, February 20, 2016

Crocheted Beg Gemuk

Lebih kurang 3 tahun kot, last sekali yati kait beg gemuk ni. Dah lupa dah pattern dia, dan camana jahit lining dia. Refer balik nota lama. 

Beg gemuk atau fat bag ni adalah tempahan customer. Jom kita tengok.


Gambar kat atas masa nak jahit lining. Beg ni bila dah siap kait, dia tak flat, bentuk dia macam mangkuk. Kena jahit lining dia dulu, baru boleh kait handle bag tu. Nampak tak fat bag yang Yati gantung kat gambor kat atas? Tu cubaan pertama buat, tapi saiz dia kecik, tak muat letak tupperware square, tupperware bulat yang kecik tu je yang muat. Tapi customer nak buat beg ni sebagai letak lunchbox anaknya ke sekolah. Jadi, ni cubaan kedua. Yang uniknya bag gemuk ni tu ler, kita buat lining dulu, baru buat handle. Kalau beg pattern lain, kita boleh test dulu. Kalau tak muat, kita boleh tambah je stitches bahagian body beg. 


Ni benang yang Yati guna. Purple dan pink, warna pilihan customer. Bila kita amik punca benang dari tengah, camtu la rupanya, benang tu berlobang kat tengah. Tapi benang tu dok diam, tak golek sana-sini, jadi sekarang sudah suka ambik punca benang dari tengah buku benang.


Yeh.. dah siap beg gemuk. Meh kita test tengok...


Yeh... muat letak tupperware square saiz standard. 


Selamat dah bag ni sampai ke customer. Alhamdulillah, customer share gambor anaknya happy terima beg. Yati lagi lah happy berdouble-double bila customer suka. ^_^
Thank you, sudi order beg dari Yati ni. 

----------------------------------------------

Yati nak share beberapa gambor matahari naik, yang Yati sempat ambik masa pi berjalan exercise. Lokasi di Lumut Esplanade. Aman damai sini. 



Rasa lebih waras dan happy bila dapat jalan atau joging. Tapi ada hari rasa malas giler! Tu ler, kena lawan rasa malas tu kan.

Tu je untuk kali ni. Kita jumpa lagi ye.
^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


Saturday, February 06, 2016

Pencil case lagi dan granny square

Ni apehe ni.. tak abis-abis pencil case. Kali ni, pencil case yang ditempah orang laa... hehe... untuk orang kat KL, berikut pencil case yang telah dijahit...


Selamat dah pos KL, 4 biji kesemuanya...


Baru boleh jahit pencil case, lubang hidung dah kembang. Lagi-lagi, ada pulak orang minat. Itu belum lagi pandai jahit baju kurung. Peh.. mesti di awang-awangan. 


Seronok pulak tengok pencil case beratur macam ni, campur hasil yang mula-mula dulu.. Saya suka.... Alhamdulillah....

Hasil jahit je ke.. hasil kait tak de? Ada, ada... sat.. saya baru start ni...


Granny square. Rasa ada banyak benang lebihan projek lepas-lepas yang tak berapa nak panjang. Jadi, itulah dapat idea nak mencoba granny square. Baru je beberapa kotak, tapi kena letak tepi dulu, sebab ada tempahan beg crochet pulak.. Alhamdulillah... Apa-apa perkembangan terkini projek granny square ni, saya akan update kat sini.

Saya dok kemaskini file, terperasan gambor lama. Rasa macam dah besor dah anak-anak ku ini... 


Ish.. ish.. rasa macam baru hari tu Amirul darjah 1...
Lagi satu pulak, sebab ada pergi tempat yang dah lama tak pergi. Ni sebab nak pi Nagoya di Tesco Station 18, Ipoh. Peh.. sampai ke Ipoh saya pergi cari kain, untuk jahit pencil case tu. Sini ada Kamdar, tapi saje makan angin sana... tengok-tengok Encik Ultraman ni ada lagi ropanya...


Hehe.. gambar Hafizan dan Amirul dengan Ultraman. 
Gambor Sulaiman nanti.... tengok mana gambor sesuai buat perbandingan macam ni, hehe...

Baiklah.. selamat bercuti ye.. seminggu cuti raya cina... yeh....
^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea