Sunday, January 24, 2016

Pencil case lagi...

Kesinambungan tak puas hati hari tu, pasal knitted pencil case yang berzip. Saya pun buat la pencil case lagi. Projek jahit. Akhirnya saya baru tahu macamana nak guna tapak zip untuk mesin jahit tu dengan betul. Hehe.. apedaaa... 


Yeh.. saya sangat suka. Patutla tapak zip tu dibuat sedemikian rupa. Supaya kita boleh jahit dekat dengan zip tu. Saya juga rasa saya ada idea camana nak aplikasikan untuk projek kait lain kali yang ada guna zip. 


Itu la dia, saya budak baru belajor. Disebabkan suka dengan hasil pencil case ni, yang saya rasa kemas banding yang pernah saya hasilkan dolu-dolu, saya pun buat la lagi...


Suka, suka... ^_^

Ok, cerita lain pulak. Ada satu tempat sarapan sini, letaknya di Kampung Sitiawan. Tempat makan roti canai, nasi lemak, minum kopi, sambil tengok matahari naik. Tenang je datang sini. Tengok nelayan balik dari laut, pergi ke laut...



Kalau kami pi sini, lepas hantar anak pi sekolah la. Kalau hari minggu, ramai, susah cari tempat duduk, sebab penuh. Hari kerja, kalau awal pagi camni tak ramai. 

Cantik ye.. tengok sunrise. 

Ok la.. sehingga kita jumpa lagi... selamat ye semua...

http://yatiandstitch.blogspot.my/


Saturday, January 16, 2016

Knitted pencil case

Mula-mula, susah bagi saya. Saya letih. Maksud saya, bila start sekolah ni. Barulah saya sedor kenapa ada ibubapa yang pilih bas untuk hantar dan ambik anak sekolah. Sebab letih sebenornya kerja mengambil dan menghantar anak sekolah ni. Kalau 1 sesi mungkin ok sikit, tapi kalau 2 sesi, letih mak. Ada hari depa keluor awal, kena hantor yang besor awal, supaya kecik tak menunggu lama. Pengajaran pertama: (Saya bercakap dari sudut housewife, bagi ibu bekerja, lain cerita)

1) It's ok untuk outsource korje hantor dan ambik anak sekolah. Ye, kena bayor lebih, tapi jimat tenaga dan tenaga yang dijimatkan itu boleh guna untuk benda lain seperti masak dan mengemas. Tenaga = energy, yakni benda paling berharga untuk kita jalankan tanggungjawap kita. Timing juga sangat penting. 

Break the record. Ye, minggu pertama dah hilangkan buku teks. Adoi, bertuah punya anak. Dia kata ada orang amik, sebab hilang sekelip mata atas meja. Tanya kawan sekeliling, sorang pun tak ngaku nampak buku dia. Puas kami ke semua kedai buku mencari buku teks yang hilang untuk gantikan. Tapi, gagal, takde dijual. Yang ada jual pun, bulan 3 baru stok baru mungkin sampai. Tiada jalan lain, jumpa cikgu kelas. Jumpa cikgu spbt. Malu mak nak, cikgu gelak, 3 hari sekolah buku teks dah hilang. tarappa.... anak nak belajor, kena hilangkan rasa malu. Mula-mula kena ganti buku baru. Tapi bila dah story kami dah cari dan tak jumpa, boleh bayor dan dapat buku baru. Lega, bayor dan isi borang buku. Penting buku, susah hati kalau takde, macamana anak nak belajor. Bila dah dapat buku teks baru, aik... ada kawan pulang balik, kata dia tak tau camana buku anak boleh ada pada dia. Terambik kot. Adoiiii.... bertuah betul. Pulang balik buku yang baru terima. Cikgu bagi balik duit.  Pengajaran kedua.

2) Tulis nama guna pen di senarai peminjam skim pinjaman buku teks. Selalunya ada di page paling belakang. Balut buku. Dan tulis nama guna marker atas plastik pembalut atau tampal sticker nama atau sebagainya. Kita bukan conteng buku, kita tulis nama je atas plastik balut buku, cikgu tak marah punya. 

Sorang lagi tak dapat buku. Dia tak tau buku tu dia belum dapat. Macamana nak tahu, sebab yang susun buku dia adalah saya. Pengajaran ketiga.

3) Kalau anak dah masuk tahap 2 tu, tak yah la tolong dia susun buku ikut jadual. Bior la dia buat sendiri. Bior la dia buat kerja lambat dari lepas zohor sampai nak maghrib. Asalkan dia susun sendiri dan kenal buku-buku dia. Mana yang ada, mana buku kerja yang cikgu belum bagi, dia tahu, kalau dia buat sendiri. 

Gitulah kaedahnya. Setengah benda kita buat sebab kita sayang anak, kesian anak. Tapi sebenornya benda tu kita tak perlu buat pun, supaya dia belajor berdikari. Buat sendiri. 

Fuh.... sekian maklumat terkini hiburan sensasi, mari kita cerita tentang hasil kraftangan pulak.

Projek knitting, yakni kait 2 jarum. Mood back to school, jadi saya pun buat la pencil case. 


Lega sikit dapat mengait. Satu terapi. Satu masa untuk diri sendiri. Walaupun ada kala bawa dalam kereta, sambil menunggu anak habis sekolah.

Bila dah panjang sikit

Masa menjahit lining. Saya jahit tangan je untuk lekat pada knitted pieces. Tapi kain lining tu, saya jahit mesin.


Sudah siap. Knitted pencil case. Saya masukkan dalam kedai dah.


Macam tak berapa lawa pulak bila tutup zip. Rasa macam kena jahit lebih rapat kot dengan zip. Saya bior jarak sebab takut sangkut knitted pieces tu bila buka/tutup zip. Takpe, lain kali boleh coba tengok camne, kalau jahit lebih rapat dengan zip tu, dia sangkut tak, atau nampak lebih cantik tak. 

Sekian cerita saya. Bukan ada anak masuk tahun 1 pun. Tapi kelam kabut juga. Tapi sekarang dah ok. Dah boleh adjust timetable dalam kepala. Pengurusan masa, dan take it easy. Niat buat kerana Allah, dan semoga Allah lindungi anak-anak kita di sekolah serta memudahkan mereka menuntut ilmu. Insya-Allah...

Jumpa lagi ye, take care... ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea