Monday, November 21, 2016

October run dan bantal knit

Mula-mula, saya nak update jumlah run saya untuk bulan Oktober.

Keratan email dari Endomondo app

Alhamdulillah, bulan lepas saya cuba kalau saya pergi sendiri, paling kurang 5 km sehari. Tapi kalau dengan husband, lebih banyak pok pek pok pek ngan dia sambil jalan, bukan lari pun. Hehe...

Kita hanya mampu merancang, namun Allah yang menentukan. Ikut perancangan, saya operate tiroid akhir bulan ni, tapi ditunda ke bulan depan. Allah Maha Mengetahui, mungkin Dia nak bagi body saya recover lebih lama lagi, sebab minggu lepas saya minor oral surgery, cabut gigi geraham bongsu. Ni memang tak plan, tiba-tiba dia sakit gigi pulak dah, gigi tu tumbuh senget. Jadi, memang kena cabut. Masa saya taip entry ni, dagu saya masih kebas sikit-sikit tau, sebab dentist cakap, dah nampak saraf dah masa korek gusi, keluarkan gigi paling belakang tu. Itu la dianya, kalau tidak, saya kena jalani 2 operation bulan ni, satu minor, satu major. Tapi Tuhan itu lebih tahu apa yang terbaik untuk kita, kan. Bersyukur saya sangat-sangat. 

Bantal yang saya kait dah pun siap. 


Gambar di atas adalah masa saya jahit invisible seam untuk mencantumkan 2 sisi bantal.


Tadaaa! Dah siap! Bantal kat dalam pun saya buat juga, habis dah fiber kat rumah ni. Tak sia-sia beli fiber sebundut, habis terus. Kena beli stok baru, Insya-Allah. 


Bahagian atas bantal saya letak butang banyak-banyak, sebagai penutup. Boleh je basuh sarung bantal kait ni, kalau kotor. Handwash je. 


Ni bahagian belakang bantal, sebab kakak saya punya peberet color biru, saya kait guna tone benang biru yang ada. Gemuk la pulak dari belakang. Baru best peluk. Hehe...


Dah ada 2 bantal motivasi lari. Belakang yang color hijau tu, saya punya. Depan, untuk kakak tengah saya. Nampak bezanya tak? Yang depan saya guna 1 helai benang, manakala yang belakang saya kait 2 benang sekaligus, jadi stitches belakang lebih besar, manakala yang depan lebih halus. Guna 1 benang je, berjanggut juga nak siap. ^_^

Hujung minggu ni alam ria cuti sekolah bermula! Yippieee...!!! Suka, suka! Selamat bercuti pada kawan-kawan yang nak pergi holiday tu. Take care, dan be safe. 


http://yatiandstitch.blogspot.my/


3 comments:

  1. Wow jauh bebenar sis lari. 85 km. senang betul lari kat treadmill ya.
    .
    Cantik sulaman bantal tu. Rajin betul

    ReplyDelete
  2. Tahniah in running achievement yati.. mak tabik springggg... hehe.. bantal pun cantik.. tgk je terus rasa nak gi berlari.. heee.. get well soon yati.. semoga dpt jalani operation tu kelak.. amin...

    ReplyDelete
  3. cantikkk.. Dah pnh rsa buat operation utk geraham bongsu tu thn 2012,,, sakitnya lps tu.. Moga cpt sembuh ye kak.. Dan lya doakan jugak moga pmbedahan akak y akan dtg dipermudahkan… perancangan Allah adalah y terbaik… take care kak..

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea