Friday, September 30, 2016

Amigurumi Pikachu

Pikachu ni comei kan.. Pika pika.. sekarang orang gila main Pokemon Go. Dulu, tahun 2000 ke 2001, masa tu saya belajar lagi, hari apa ntah dah lupa, ntv7 ada tunjuk kartun Pokemon. Saya selalu tengok. Hehe.. lagi hari sabtu, ada Doremon, pastu Shinchan. Sekarang sekali sekala je tengok, tu pun bila anak tengah tengok.

Banyak-banyak amigurumi saya pernah buat, inilah yang paling susah nak buat. Mari kita tengok...


Mula-mula siapkan badan, telinga, kaki, tangan, ekor dan pipi. Sepasang semuanya, kecuali badan. Ambil masa. Saya buat on and off. Bila settle kerja rumah baru dapat mengait. Kadang satu hari, kaki sebelah pun tak siap. 


Gambar di atas masa saya berjaya cantum semua bahagian kecuali ekor je belum, dan berjaya buat dia berdiri. Camana lah dia nak berdiri, kaki dia tu kecik kat bawah badan dia yang gemuk tu. Saya dah jahit sebenarnya, pastu saya test dirikan dia. Asyik nak jatuh tak ke depan, ke belakang. Saya buka balik, dan adjust position kaki ke belakang sikit, baru dia boleh berdiri sendiri. 

Mata merah-merah buat menatang ni. Cepat mengantuk. Faktor usia mungkin. Dan kurang nampak. Saya kena jauhkan kerja saya dari mata, baru nampak clear. Bila makan nasi pun camtu jugak, nasi dalam pinggan nampak blur je. Benda dekat kabur, benda jauh takde masalah. Macam nak kena check mata je, kan.. huhu... ok, sambung balik citer kait...


Gambar di atas masa saya jahit belang kat belakang badan si Pikachu ni. Ada meja kecik dalam bilik jahit saya. Meja ni la Hafizan selalu duduk buat homework sambil saya mengait atau buat kerja online. ^_^


Haa.. ni la dia, bahagian paling susah. Ekor dia, kena letak wayar. Bagi menegak keras gitu. Kan si Pikachu ni power dia, keluar elektrik kan. Jadi, bahagian ekor tu tak boleh le lembik. Saya kepit wayar di dalam, dan cantum 2 bahagian ekor tu. Pastu satu lagi, masa jahit cantum kat badan dia, kena selalu test, sama ada dia masih boleh berdiri ke tak. Saya adjust je ekor dia tu. Kalau saya buat memanjang je, dia macam berat ke belakang. Jadi, saya jahit menegak je ekor dia.


Masa buat bahagian muka, kena google, tengok muka dia camana. Mata dan hidung dia, saya lekat kain felt guna gam UHU. Pastu saya jahit pulak, bagi secure.


Mulut dia pulak saya jahit je, guna benang hitam. Macam tak lawa je kan. Itu pun saya buka balik masa first saya jahit tu. Lagi lah tak jadi. 


Akhirnya, siap juga. Hehe.. Suka benda comei macam ni. Hari tu masa tengok Star Wars, rasa macam nak buat BB8. Tapi tak terbuat lagi. 

Dah pun hujung bulan September. Cepat betul masa tu berjalan. 
Semoga kawan-kawan sekalian sihat sejahtera dan ceria-ceria selalu. 
Jumpa lagi ye... ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/

6 comments:

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea