Monday, March 07, 2016

Knit topi dengan butang

Bila ada orang order benda yang kita tak pernah buat, rasa takut nak terima order. Tapi kena sahut secara positif. Kalau kita tak cuba, kita tak tahu sampai mana kemampuan kita. Kita boleh cuba. Itu la yang berlaku kat saya sepanjang 2-3 minggu ni.

Ada tempahan topi knit, yang ada butang. Saya cuma pernah knit topi biasa, tak pernah yang ada butang. Jadi, saya cuba la buat. Banyak kali, kait, bukak, kait, buka. Kadang rasa nak give-up, tension. Tapi tu la dia, knit ni kena enjoy dan tak boleh push la, saya rasa. Bila kita buat silap, kita belajar dari kesilapan kita, dan coba elak next try. 


Ni masa mula start knit topi. Bahagian ribbing. Saya guna jarum circular. Saya dah beli lama dah jarum brand Aero ni, beli kat Haby and Wool, Ampang Park. Sekurang-kurangnya, ada kenangan dari kedai ni. Dia nak tutup kan, Ampang Park tu, sebab nak buat projek MRT tu, kan.

Saya pernah guna jarum circular Aero ni dulu, tapi tak pernah guna sampai habis, sebab jarum metal, benang senang nak slip terkeluor. Entah kali ni, ok la pulak. Berkat praktis banyak kali dulu kot, guna jarum circular bamboo yang beli kat daiso. Macam lari la jugak. Nak lari marathon, kena praktis. Kalau hari-hari praktis, baru kaki tu tak sakit, kan. Macam sama tau, konsep knitting ni dengan hidup kita. 

Ok, ok.. berbalik pada topi knit.


Ni masa dah selesai bahagian ribbing, nak masuk bahagian body pulak.


Haa.. dah semakin menjadi nampaknya. Disebabkan jarum circular saya panjang, 80 cm kabelnya, saya guna magic loop method. Kiri dan kanan ada loop, bila mengait, macam telinga pun ada ropanya. Gambar tiada untuk menunjukkan situasi magic loop tu, sebab time knitting kena concentrate, tak leh amik gambor. Huhuhu.. walau pun dok depan tv, tapi tak boleh tengok tv. Dengor suara je. Takut benang ter-slip. Hati-hati di jalanraya orang kata.


Bila dah cukup panjang bahagian body tu, boleh la start decrease stitches.


Sampai la satu tahap di mana stitches kita terlampau kurang dan rasa ketat untuk diteruskan jika knit guna jarum circular ni.


Tiba masa untuk transfer stitches ke double pointed needles dan terus ke bahagian atas topi. Ini pertama kali saya knit guna double pointed needles tau. Saya sebenornya takut sangat dengan double pointed needles (DPN) ni. Bila saya tengok orang knit stokin guna DPN, saya rasa ya Allah... nampak complicated sangat! Dah la dua-dua hujung jarum tu boleh benang terkeluor. Tak ke scary tu? Tapi kena sahut cabaran, belum cuba belum tahu. Bila dah cuba... waaa... ok jugak. Dia lagi senang daripada guna circular needles. Sebab dia tak payah magic loop method. Dengan sendirinya dia semakin mengecil bila stitches kita makin kurang. Waaah... saya sangat suka! Mungkin lain kali saya boleh terus knit guna DPN terus, tak yah guna circular needles. Lain kali naaa... kasi siap ini order customer dulu. DPN tu brand Birch, beli kat Spotlight Ampang Point, last year. Yeah.. 


Lepas selesai knit topi, jahit butang dan siap! Mari kita test atas kepala orang.


Muat topi ni, dipakai oleh tuan punya kepala paling besor dalam rumah. Kepala anak sulung saya ni lagi besor dah dari kepala bapak dia. Aritu bapaknya ke kedai nak beli pakaian kadet bomba, sebab budak ni sekolah petang, test guna saiz bapak dia, termasuk beret. Ingat ke muat beret, tapi tak celuih! Ish.. ish.. kena pi kedai, minta saiz beret lagi besor. Ok ler tu, topi tu.. dia malu jadi model, tu dia tunduk muka, terus gambor atas jadi blur. Nampaknya, mama kena beli kepala patung lelaki le pulak, untuk jadi model. Topi ni untuk lelaki sebenornya.

Haa.. dah siap ke tempahan customer? Belum lagi, sebab topi di atas sebagai prototaip je. Huhu.. saya akan share hasil sebenornya bila customer dah selamat terima topinya. Haa.. sebenornya customer nak topi ada butang dan ada nama. Saya ingat nak guna method duplicate stitch, yakni sulam atas hasil knitting, untuk buat nama tu. Tapi.. tak menjadi pulak dalam kes saya. Jadi, topi yang sudah siap ni saya gunakan sebagai panduan untuk hasilkan topi sebenor. Di mana, saya boleh agak dah nak fair-isle kan terus nama tu kat mana. Apakah kesudahannya... akan bersambung di lain entri.. hehe.. 

Jumpa lagi ye... take care semua.. ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.my/


6 comments:

  1. hehe..cantik kak..
    untungnya klo ada kmahiran mcm ni..
    lya doakan moga akak dpt siapkan tmpahan dgn jayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih, Lya.
      Alhamdulillah, boleh ler, takat mencari rezeki dari rumah.
      Aminn.. mekasih, Lya. :)

      Delete
  2. Yati boleh kait baju sejuk ke..
    Bagus yati ni .. kemahiran yg sukar diperolehi oleh semua orang..
    Kena punya sabar yg banyak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju sejuk? Tak pernah buat, takut, sebab projek besor. :D
      Alhamdulillah... belajor sikit-skit kak Yati.

      Delete
  3. suka la warna hijau ni...akak suka tapi kurang sabar heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. kita buat slow-slow je. Yati pun try and error, kak Suzie. Refer youtube juga, teknik knitting.

      Delete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea