Wednesday, April 29, 2015

Halo - Turtle comei

Semalam kan, tengok ada lingkaran bulat macam pelangi keliling matahari. 


Matahari terik. Nak ambil gambar tu, pakai spek hitam. Kakak Yati yang duduk KL pun boleh nampak juga halo ni. First time tengok. Subhanallah..

* haloa circle of white or coloured light around the sun, moon, or other luminous body caused by refraction through ice crystals in the atmosphere.

-----------------------------------------------------------------------

Yati ada crochet turtle ni. Projek selang-seli. Hari tu knit, kali ni crochet pulak. :)


Suatu masa dulu, Yati pernah bela turtle. Lepas tu, dia makin besar. Lepas tu, kami pi lepaskan turtle tu kat anak sungai. Masa tu, duduk kat Seri Iskandar. Dalam anak sungai tu ada banyak tumbuhan terapung la, macam kangkung, teratai. Apa khabar turtle tu? Hidup lagi ke, dia sepasang, jantan dan betina. Yang jantan namanya Mat, yang betina nama Minah.


Ada yang nak balik kampung ke cuti panjang ni? Meh kita tengok,

1 May, Jumaat - Hari Buruh
2 May, Sabtu - tak sekolah
3 May, Ahad - Hari Wesak
4 May, Isnin - move forward cuti hari Wesak
6 May, Selasa - Perak cuti, hari pertabalan Sultan Perak

Kami dok rumah je, tak ke mana. Ganti puasa, la. Nanti akhir bulan May dah cuti sekolah pulak, kan, lebih kurang 2 minggu, start dari 30 May hingga 14 Jun. Waiya, dok menghitung cuti je aku ni. 

Apa pun rancangan anda, harap kawan-kawan semua sihat dan ceria-ceria selalu. Jumpa lagi, take care! ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.com/


Saturday, April 18, 2015

Topi knit

Assalamualaikum semua.... Projek knitting la pulak. 


Saya ambil benang lebihan projek lepas-lepas. Saya pun dah lupa benang apa ni. Tapi dulu pun saya pernah crochet topi, guna benang ni juga. 


Benang agak tebal. Jadi, saya guna circular needle saiz 6 mm. Jenis bamboo. Selesa pakai jarum bamboo ni. Beli kat daiso dulu-dulu. Tiba-tiba benang coklat habis. Saya bantai sambung guna benang polyester, warna mix purple+biru itu.


Sambil mengait, sambil tengok tv. Ok ler, gear rendah, jadi takde la salah kait ke apa. 


Masa gambar di atas, dah start decrease stitches. Dah hampir siap. 


Yeh... sudah siap. 

Topi knit, 2 color.

Dari belakang
Dari tepi
Topi knit ni saya tak masukkan dalam kedai online saya. Ni untuk saya sendiri pakai. Hehe.. saya dah 2 kali beli anak tudung. Tapi bila pakai, kepala rasa tak leh bernafas, dan saya start sakit kepala. Jadi, saya nak pakai topi atas, buat anak tudung. Lantak pi la besor, asal tak sakit kepala saya ni ha. Inner yang orang pakai sekarang macam jenis ninja tu, atau inner yang ada awning tu, bukan la pilihan saya, sebab saya lebih selesa pakai anak tudung budak sekolah. Dah biasa pakai anak tudung gitu sejak kecil. 

Walau pun tak masuk kedai sebagai ready stock, tapi saya terima order kait hat camni. Harga dari RM50 ke RM70, bergantung pada benang yang dipilih. Mahal sikit, sebab ni topi knit, time consuming. Kalau topi crochet, harga dari RM35+, bergantung pada pilihan benang. Email yatistitch@gmail.com kalau berminat.

Kawan-kawan apa cerita? Sihat ke semua? Harap anda semua dalam keadaan baik-baik belaka. Jumpa lagi, ye. Take care. ^_^

http://yatiandstitch.blogspot.com/


Friday, April 03, 2015

Selimut Ripple

Bertuah betul. Lamanya Yati tak update sini.. ^_^

Ada ni ha. Takde cerita nak diceritakan, itu yang senyap. Ada benda kurang elok yang berlaku baru-baru ni kat saya, tapi malas la nak cakap benda tak elok.

Entri ni ada banyak gambor tau, sebab dah lama peram. Yati baru siapkan selimut ripple ni. Saiz dia lebih kurang macam selimut baby. Takde la besar sangat, tapi punyalah berkurun lama nak siap. Heee...

Meh kita tengok, meh...

Ni baru mula kait...

Projek selimut ni bermula pada 15 haribulan Februari. Huh? 2 bulan yang lepas tu. Memang mengait macam siput.

Entah angin mana datang tak tau, boleh pulak rasa nak buat projek besar sikit. Sikit je tau. 

Lepas hijau, pink la pulak..
Masa ni Yati bekerja di ruang tamu lagi ni... nanti saksikanlah transformasi ruang kerjaku... muhahahahaha...


Tarikh gambar di atas, 20 Februari. Biar lambat asal selamat. Haha, ye la tu. Saya suka ambil gambar menegak begini. Biar exercise leher sikit nak tengok. Giler betul aku.


Tarikh gambar di atas, 8 Mac. Banyak itu je progress nya. Entah apa benda buat. Kadang tu takde mood nak mengait, lebih pada mood tengok tv. :-)


Gambar bertarikh 11 Mac. Suka hati je pilih warna, mengikut sesedap rasa.


Eh, eh... apa ni... yeah.... saya pindah masuk dalam lah. Dengan bantuan suami, kami telah mengemas bilik stor atau bilik kerja lama bapa saya. Ruang kecil, untukku berkraftangan. Yahooo.....


Gambar bertarikh 18 Mac. Waiya, terus bertambah besar selimut. Maklumlah, semangat dapat bilik kerja baru.

First row border in progress...
Cukup la tu, besar tu. Saya test kat atas sofa 2 seater, boleh dah letak atas sofa tu. Saya ambil keputusan untuk buat border. Corak ripple ni berombak, jadi saya buat border supaya selimut tu empat segi tepat. 
Cari banyak juga la pattern macamana nak straight kan corak ombak tu. Refer dari blog omputih, dan adjust stitches sendiri. 

Second row of border in progress...

Gambar bertarikh 26 Mac. Row kedua border ni la, kita straight kan ombak atau bukit tu. Banyak kali cuba dan buka. Tengok dalam gambar atas, siap ada ruler nak ukur lurus ke tidak. Tapi takde la straight sangat pun. 

Third row of border in progress..

Row keempat border in progress..
Gambar bertarikh 30 Mac. Yeh... hampir siap. Sikit lagi.


Dah siap! 1 April, saya blocking blanket ni. Guna seterika stim, dan saya biar semalaman.


Siap juga akhirnya. Ini la dia rupanya. Selain selimut untuk baby, boleh juga buat alas atas sofa.


Adoi... punya la lama nak siap. Tapi suka bila tengok hasilnya. 
Dah pun saya masukkan ke kedai online saya. Kalau nak tengok ukuran dan harga, sila lah ya.

Macamana kawan-kawan, GST ni? Hari tu ramai yang pre-gst shopping yek. 
Semoga Allah beri kita kekuatan untuk harungi hari-hari mendatang. Selamat.... take care semua...