Tuesday, December 15, 2015

My 2nd Run dan Spotlight

Saya pergi KL hari Khamis lepas.


Cadangnya nak naik ETS dari stesen Batu Gajah. Tapi tiket habis. Full. Yang ada pukul 4 petang, padahal saya 1030 pagi dah tercongok kat situ. Kebetulan ada train KTM berenti situ dalam masa 10 minit, saya pun beli la. Ekspress Rakyat. Saya naik ketapi!!! Hehe.. arwah mak cerita, pernah bawak saya naik ketapi masa kecik, tapi manalah saya nak ingat. Excited naik ketapi. 

Laju, sebab dia berenti stesen yang besor je. Pukul 1 suku dah sampai KL Central. Backpacking. Sorang-sorang. Husband akan nyusul kemudian, dia korje lagi. Lepas tu, naik LRT pulak sampai stesen Kelana Jaya. Rindu naik LRT. Dulu masa korje kat Jalan Yap Kwan Seng, hari-hari LRT.

Saya stay rumah kakak di Subang. 

Nape saya datang KL ni? Sebab saya ada masuk run. 

Hari sebelumnya, nak amik mood, pi beriadah di FRIM. 


Kakak-kakak saya setiap minggu masuk run. Kali ni sebab cuti sekolah, saya pun join sekaki. Register dah lama dah.


Saya di depan, pegang handphone. Belakang kiri, kakak sulung saya, Kok, dia marathon pun pernah. Giler.. Belakang kanan, kakak tengah saya, Atam, pun selalu join Kok, banyak dah run masuk semenjak setahun dua yang lepas.


Ada ayor terjun kecik ye, kat FRIM ni. Kakak-kakak berdua ni dah banyak kali datang sini, praktis. Sini ada bukit kan, mencabor sikit. Saya baru first time datang sini.


Deme ni tak pernah kena pacat. Tapi saya hari tu, boleh la pulak kena gigit pacat. Itu pun tak sedor bila kena, pacat dah takde. Ada darah kering je kat kaki. Bertuah betul...

Keesokan harinya, hari yang ditunggu-tunggu. Hari Run. Kami bertiga masuk 12 km. 

Subuh kat parking lot. Lepas warm up, berlepas. 

Masa 3 km pertama run kan, saya semput. Wheezing. Napas heeee hok, heeee hok, macam donkey dah. Inhaler ada dalam poket, tapi tak guna pun. Saya control napas je, tarik napas dalam-dalam, tahan 4 saat, dan lepas ikut mulut. Sambil berlari tau. Sampai km ke 4, ada water station, lepas minum air, semput pun hilang dan terus ok sampai habis run. Alhamdulillah...

Bagus penganjur ni, ada marker tepi jalan, bagitau dah berapa km kita lari. Saya pendekkan cerita ya, banyak sangat gambor amik sepanjang larian.


Contohnya macam gambar di atas,  marker waktu dah sampai 5 km. Saya lari dengan Atam. Kok dah jauh ke depan. Sebab ni, saya punya first 12 km run, Atam jadi pacer. Kalau slow sikit, Atam tunggu dan suruh cepat, cepat. Huhuhu... cameraman pun dia juga.

Ada waktu, rasa kaki berat, bontot berat. Saya lebih banyak berjalan dari berlari. Tapi langkah besor-besor. 

Akhirnya habis juga, selamatttt....

Me - running

Kok dah sampai awal-awal, jadi dia tunggu. Dia 12 km, 1 jam je. Gila tak? Saya berapa lama amik masa untuk 12 km?
2jam 8 minit. Kah, kah.... macam makcik pun ada, pakai tudung soft awning ni. Lantak ler macam makcik pun.


Tudia.. bacaan Runkeeper saya. Ni free app, boleh download dari google playstore. Kalau kawan-kawan nak jogging, elok pakai Runkeeper ni. Tengok pace saya, tak laju pun. Semalam punya hiking, lupa pulak tukor ke run.


Alhamdulillah... selamat habiskan run. Takdelah di tempat terakhir. Ada orang lagi last. Heee.. suka, suka. 
Saya lari untuk sihat. Sebelum ni saya boleh lari non-stop. Tapi sejak simptom tiroid tu keluor, saya mudah letih. Tengok tu, alasan kan. Sebenornya, lari la boleh hilangkan sakit-sakit ni semua.


Ntah bila lagi dapat masuk run kat KL lagi. Cuti sekolah tahun depan la pulak, gamaknya.


First medal saya dapat. Masa first run yang saya join Jun lepas, takde medal, 5 km je.


Sijil penyertaan.
Sukanya dapat lari. 
Suka juga, sebab dapat pi Spotlight Ampang Point. Peh... gila yek, pergi sana. Kena bawak duit banyak la. Berikut barang kait yang saya beli di Spotlight. 


Benang yang saya tak pernah jumpa, double pointed needles, dan circular needles untuk knitting. Mata untuk amigurumi. 

Alhamdulillah... 
Saya dah balik Perak dah ni. Lepas ni kena beli barang sekolah anak pulak. 
Jumpa lagi, take care... ^_^


12 comments:

  1. wahh bestnyer lari2 utk sehat., ;$

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, saya memang suka lari, wak. :)

      Delete
  2. Memang kaki run la yer Yati ni...saya dah tak larat...masa sekolah dulu ikut juga 1500 meter keliling padang......macam tak percaya saja boleh lari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat Fida ni dulu yek.. Saya ni, dah tua baru nak berkecimpung dalam dunia larian. :)

      Delete
  3. pergh yati.. tabik la.. saya memang tak pernah join mana2 run.. tp yati Nampak dah slim la.. banyak dah loose ek..

    gi spotlight tu..sama ada bawak banyak duit atau jangan bawak duit banyak.. haha.. berapa bawak itu yang abis.. hihih..godaan besar. cantik benang2 yati tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila, yati dah kurang 5 kg. Dulu berat yati statik je 68/69 kg, tak turun-turun. Sekarang dah 64 kg. Kita kayuh pelan-pelan, yang penting sihat.
      Kalau tak bawak duit banyak, takut mimpi pulak di waktu malam, kempunan benang spotlight. Betul cakap Zila, godaan besar. Yati tak tau nak amik apa. Banyak sangat barang nak amik. Setahun sekali pun belum tentu turun KL, tu alang-alang tu, pejam je la mata, benang besor pink tu je dah 30 hinggit sebuku. Heeee.. botak....

      Delete
  4. wow... yati bestnyer

    akak tag yati yer http://blogrimbun.blogspot.my/2015/12/10-soalan-daripada-puan-siti-munirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best, kak Mila, dapat join run. :)
      Ok, Insya-Allah yati buat, bila berkesempatan.

      Delete
  5. bestnya join run.. seraa last join 2010 kot.. kebetulan plak msa komen ni pakai bju yg run tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. ada pengalaman juga ye, join run. Memang best, kan. After feeling lepas lari tu, sangat best walau letih. :)

      Delete
  6. join lari2 ni CT penah jadi sukarelawan je tlg jaga cekpoint ehehe.. join lari x pernah lagi..

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea