Friday, May 30, 2014

Rumah kucing

Yati ada crochet sebiji rumah kucing untuk kakak sulong Yati. Dia ada bela kucing, 5 ekor. 2 kucing dewasa, dan 3 kittens.

Yati buat rumah kucing ni, berdasarkan pattern oleh blog Eilen Tein. Pattern dalam English ada di bahagian bawah entri beliau. Macamana pun, Yati tidak la ikut sepenuhnya, ada ubah sana sini, ikut sesedap rasa. Juga, Yati tidak menerima tempahan untuk kait rumah kucing ni, Yati kait sebagai hadiah untuk kakak Yati sahaja.

* The following cat nest is not for sale, and I do not accept orders to crochet them. I only made this as a gift for my eldest sister. The original pattern can be found at Eilen Tein.

Yati kait guna t-shirt lama yang dijadikan benang. Banyak juga koleksi t-shirt lama, yang bahagian kolarnya dah berbunga, yang dah koyak, yang dah bertahi lalat, yang Yati simpan untuk buat projek recycle.


Banyak tutorial dekat youtube yang tunjukkan macamana nak buat continuous yarn daripada t-shirt lama. Kalau boleh, pakai yang seamless t-shirt. Tapi, Yati bantai je, yang jahit tepi, yang tak berjahit, semua Yati guna, asalkan t-shirt yang boleh meregang.


Tu antara contoh yarn dari t-shirt. Ready untuk dikait. Yati guna hook saiz 10 mm.


Haa.. gambar di atas menunjukkan bahagian base dia dah siap. Macam buat bulatan biasa, tapi Yati tak sambung dengan slip stitch. Yati kait je terus menerus. Bahagian base saje sudah guna 4 helai t-shirt lama. Lepas tu, tandakan bahagian kita nak buat pintu masuk kucing dengan stitch marker, sebab bahagian ni, kita tak akan kait.


Setakat gambar di atas, sudah guna 6 helai t-shirt lama.


Setakat gambar di atas, sudah guna 8 helai t-shirt lama. Sudah rasa nak give-up. Jari sudah lenguh. Belakang badan sudah mau patah. Hahaha.... stop la kalau tak larat. Sambung besok je. Tak boleh dipaksa, tau. Jari jemari kita harus berehat juga. ^_^




Bila agak-agak pintu masuk tu dah cukup untuk kucing masuk (sila la ukur kucing korang, takut tak muat pulak) buat chain je atas tempat yang tidak dikait. Bilangan chain atas sama dengan chain bahagian bawah yang Yati tanda dengan stitch marker tu.


Setakat gambar di atas, sudah guna 9 helai t-shirt lama.


Atas chain tu, sambung je dengan single crochet seperti biasa.


Walau pun kait guna t-shirt lama ni sudah cukup kukuh, tapi Yati still kait sekali dengan tali nilon di bahagian dalam. Tau ler kucing kan... sekali dia stunt atas rumah, mesti kelepek rumah ni nanti.


Setakat gambar di atas, sudah guna 10 helai t-shirt lama. Masih mengunting lagi, sebab tak cukup. Haa.. bertahun tau, Yati simpan t-shirt-t-shirt lama ni. Ingat nak buat lapik kaki ke, lapik periuk ke, jahit square-square buat cover kereta ke, tapi akhirnya guna untuk buat rumah kucing.


Tu pasal kena guna t-shirt ye, sebab kainnya meregang semasa ditarik. Kalau guna kemeja lama ke, baju tidor lama ke, takut tak meregang pulak. ^_^


Setakat gambar di atas, sudah guna 11 helai t-shirt lama. Masa ni, Yati sudah start decrease stitches. Boleh nampak dalam gambar di atas, tali nilon di tempat chain tu. Nanti kita boleh cover, supaya tak nampak tali tu. Tapi kalau nampak sikit-sikit pun, takpa ler.


Tanda permulaan bulatan dengan stitch marker. Kalau tak, boleh lost tau, sebab kita tak sambung bulatan kita dengan slip stitch.


Sakit belakang ke? Sila la stop sekejap, pi tesco ke, Aeon ke, cari kerusi urut seringgit. Hehehe...


Mana-mana perginya rumah kucing ni, bawa sekali tali nilon. Penat buat kat meja kerja, buat depan TV pulak.


Haa... dah berapa t-shirt guna yek? Saya sudah lost count. Hmmm... 12 helai kot setakat gambar di atas.


By the time sampai kat gambar di atas, Amirul kata, "Mama, biar la berlubang tu. Nanti kepala kucing boleh keluar". Hahaha... ye ler tu. Nanti kucing tu takde privasi nak tidor, orang asyik intai dia je.


Makin lubang tu kecil, makin susah nak kait.


13 helai t-shirt lama guna untuk buat rumah kucing ni. Gambar di atas, sudah hampir siap. Yeh....


Yati potong ekor panjang, guna jarum lubang besar, dan jahit bahagian atas bagi rapat.


Rumah kucing sudah siap! Bahagian pintu tu, boleh guna t-shirt yarn juga. Tapi Yati guna benang daiso tebal kait keliling.


Gelap bahagian dalam, macam gua.


Pandangan dari atas. Tidak la kemas. Ada bahagian terbonjol keluar. Hehe..


Amirul main dengan Cougar. Cougar, salah sekor kittens kakak Yati. Anak-anak sudah di ambil oleh kakak, dia orang dok KL sekarang, as usual, bila cuti sekolah.


Tengok tu, Cougar dah ada dalam, tapi Blackie nak masuk juga dalam rumah kucing. Kena tunggu giliran ye.. hehe...


Laaa... dia masuk juga. Kakak kata, muat 2 kittens dalam rumah kucing. Wah... ^_^

Sukanya saya tengok kucing-kucing suka rumah kucing ni. :-)

Selamat bercuti pada kawan-kawan yang nak pergi holiday sempena cuti sekolah ni. Take care and be safe!

Thursday, May 15, 2014

Cover botol air minion dan pokok

Yati ada crochet cover botol air Hafizan. Pattern minion.


Sebab tengok Hafizan balik sekolah, satu tangan dia pegang botol, satu tangan lagi tarik bag. Bag sekolah Hafizan yang jenis ada tayar tu. Dah la beg sekolah berat. Jadi, ada cover botol air ni, satu tangan dah free, gantung je kat bahu ke, kat leher ke, ikut suka dia.

Hafizan, sekolah tahun 2. Anak kedua Yati.
Hafizan suka je masa pergi sekolah pagi tadi bawak bekas botol air baru. Masa balik sekolah pula, dia kata ada kawan pompuan dia tanya, jual ke? Hehe..
Mama suka lagu Happy. Kalau dengar sambil morning walk, rasa macam nak joget pun ada.




-----------------------------------------

Dalam  satu entri lepas, Yati ada cerita pasal pokok bunga cantik ni. Ala.. pasal pokok ni..


Merata-rata orang cerita pasal pokok ni, termasuk dalam paper, yang cerita kat blog pun ramai.

Masuk paper Kosmo
Yati ada cari pokok ni kat nursery dekat sini. Jumpa la kat nursery aunty Abon. Tapi sebab pokoknya besar, tak muat kereta, kena hantar guna lori. Aunty Abon tak caj pun hantar ke rumah, dia dah kenal Yati sejak arwah mama Yati dulu, selalu pi nursery dia, beli bunga. Jadi, dapatlah tanam kat rumah. Sebiji je beli. Pokok ni boleh besar sebesar-besarnya, dan ini la satu-satunya pokok besar yang kami tanam kat rumah.


Suka, suka! Tak sabar tunggu dia besar dan keluar bunga. Tapi dia bunga setahun sekali je. Dulu lagi kami dok bincang, nak tanam pokok besar satu biji kat rumah. Nak tanam pokok berbuah, takut beruk singgah. Ye.. beruk lalu atas wayar letrik je kat rumah Yati ni. Jangankan beruk, musang pun husband Yati pernah nampak malam-malam. Jadi, tanam la pokok bunga yang cantik ni. Seronoknya! ^_^

Ok ler... sehingga kita jumpa lagi...



Tuesday, May 06, 2014

Progress shawl dan kucing kental

Line internet kat rumah ni ala-ala siput sedut semenjak dua menjak ni. Jadi, untuk mengelak dari perasaan tension yang melampau, Yati pun terus tidak online. Tapi masa itu sentiasa penuh. Buat kerja rumah saje sudah memenuhi masa, sampai tak sempat nak ber-craft sangat. Plus badan tu sentiasa letih. Duduk atas couch pukul 9 malam dengan hajat nak tengok tv, tapi end up tv yang tengok kita. Subuh sudah masuk awal sekarang, jadi saya bangun awal pukul 4.30 pagi on weekdays untuk prepare breakfast anak pi sekolah. Lepas hantar anak sekolah, Yati ber-morning walk pulak. Kena, must exercise. Sudah masuk bulan Rejab. Cepatnya masa tu, kan. Sudah settle ke, 'hutang' posa kita? ^_^

Nak tunjuk juga work-in-progress Yati, walau pun perkembangannya tak banyak. Bergerak, tapi lambat. Cepat boring buat crocodile stitch ni, tapi bila cuba atas badan kita, wow... rasa sedap la. Sebab benang wool dari Turki kot. Sedap, seumpama nak bawak masuk tidor atas katil. Hehe.. kalau dah siap ni, bawak masuk pakai masa tengok movie kat cinema pun best juga ni, sebab MBO Sitiawan tu, sejuk giler aircond nya.

crocodile stitch shawl

Untuk membungkus badan ini dengan selesanya, masih jauh perjalanan. Insya-Allah, akan ku usahakan. ^_^

---------------------------------------------

Di samping tu, ada projek selingan. Ni projek masa line telefon rumah down hari tu, tak boleh online kan, jadi Yati buat amigurumi kucing. Kucing kental. Dah la gemuk, takde leher pulak tu.


So far, ini lah amigurumi terbesar Yati pernah crochet. Best juga la buat ni. Cabaran buat amigurumi ni, masa kita nak cantum pieces tu la, macam telinga, kepala, badan dan ekor. Sebab Yati tak biasa buat. Tapi sesekali layan projek yang lain dari yang lain ni, best juga. ^_^

Sudah masuk kedai. Nak tahu harga dan ukuran kucing kental ni, jemput singgah online store Yati ye.


Ops, apa tu?
Itu label baru Yati! Hehehe...

Ok ler... jumpa lagi ye.. harap semua kawan-kawan berbahagia dan senyum selalu! ^_^