Friday, January 24, 2014

Kotak aksesori dan disengat tebuan

Hi semua! Assalamualaikum...

Kotak aksesori ni Yati buat minggu lepas. Sebiji je. Lain kali, nak buat lagi banyak.

Kotak aksesori crochet
Suka buat kotak ni. Bakul pun suka. Lagi suka la crochet benda-benda container ni daripada crochet bag dan benda lain. Hehe... 

Bahagian dalam

Boleh diisi aksesori kecik, seperti subang, cincin, brooch dan sebagainya. Yati dah masukkan dalam online store Yati. Kalau nak tahu ukuran dan harga kotak aksesori ni, jemput singgah di online store Yati ye.

--------------------------------------

2 hari lepas kan... Yati kena gigit tebuan. Huhu.. masa tu tengah lipat kain. Seluk ler tangan dalam seluar anak, nak terbalikkan dan lipat. Sekali bzzz... rasa macam kena electric shock pun ada. Tindakan refleks mencampak seluar anak ke lantai dan menepis binatang di tangan, sambil jerit "Tolong, tolong!". Nasib husband baru balik kerja shif malam dan bapak Yati pun ada di rumah.

Tebuan yang gigit saya....
Sejurus lepas kena sengat tebuan tu, berdenyut-denyut rasa, tau. Peh.. naik abis bulu roma satu badan. Husband picit dekat tempat kena sengat tu untuk keluarkan bisa dia.

Tempat kena sengat... kat tangan kanan
Ni la rupanya. Sapu minyak NR, dan minyak kena gigit lipan, bapak kasi.

Lepas tu, siap-siap, nak pergi sekolah, amik duit bantuan 100. Pegang pen ok lagi waktu nak sign form tu. Tapi tulisan dah buruk dah. Alhamdulillah... orang bagi, kita terima je la ya.. rezeki jangan ditolak.

Petang tu baru Yati pergi klinik, tau, sebab tangan kanan dah tak boleh genggam. Bengkak! Waaaa.... mana saya tahu, kena gigit tebuan boleh jadi ini macam maaa....
Doktor kata, sebab dah tak ada rasa denyut-denyut, tak perlu inject. Doktor bagi ubat allergy dan ubat sapu. 

Tangan bengkak dan merah
Beginilah rupa tangan saya keesokan harinya... Doktor kata, 2-3 hari bengkak akan surut. Air tu berkumpul kat situ. Jadi, tangan kena angkat. Cuti knitting 2-3 hari. Kalau tangan turun, air pun berkumpul di tangan. Tangan tu, merenyam sangat, gatal sangat, ok. Sambil sapu cream, wa tak tahan... lepas garu-garu, baru lega. Hehe..

Hari ni sudah susut sikit bengkak. Takde la besar sangat tangan saya ni berbanding semalam. Tak tau la camana tebuan tu boleh duduk dalam seluar anak. Yati sidai kain kat luar, bawah terik mentari. Tu senang kering. Tak pernah terjadi. Bisa, wei....! Huhu... dan tiba-tiba teringat kat Sofi Jikan dalam KL Gangster.

Wa kasi sengat!!!

Hehehe... ok, have a great day semua... berhati-hati masa lipat kain. 

23 comments:

  1. Besarnyer bengkak, takut tgk..

    Nsb baik anak xdan pakai suar tu, klu x dia yg kena kan, lenkali hati2 yer Yati, kibas dl pakaian yg br dikutip tu, peringatan utk sy jgk ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajar,
      Yati ingat ke, sape tadi. Dah connect to Google+ yek. :)
      Betul tu Hajar, kena kibas-kibas dan ngintai dulu. Nasib kita yang kena, kalau kena kat anak, lagi ler kesian.

      Delete
  2. Ya Allah.. Yati.. nasib baik dah surut bengkak tu.. huhu..

    kotak accessories tu memang cantik.. suka.. :) memang kena buat byk2 ni... :) mesti ramai peminatnya nanti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila,
      masin mulut Zila. Memang ada yang berkenan, kena repeat buat. :)

      Delete
  3. Bengkak besar juga ya...alhamdulillah dah ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka suka,
      nama apa ya? Apa Yati nak panggil?
      Alhamdulillah, dah ok dah. :)

      Delete
  4. takutnya....bengkak tangan tu dapat ku rasakan kesakitan tangan tu...grrr..adei!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanie,
      hehe.. memang sakit, bisa ler juga. :)

      Delete
  5. cantik kotak tu... alahai, sian plak kena gigit tebuan.. huhuhu... moga cepat sembuh ya...

    btw, atie follow cni, salam kenal.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Atie,
      timasih.
      Terima kasih follow, salam kenal juga. :)

      Delete
  6. Adoiiii nasib sekor kalau byk bahaya. Org tua2 kata sesekali kena sengat jantung kita bekerja. X tahu betul ke tak.
    Dulu akak kena masa kutip buah langsat , akak ambik langsat tu sapu.
    Kat rumah akak ni banyak lebah.
    Comel la kotak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Suzie,
      ha ah, kalau banyak ekor memang bahaya. Err.. tak dapat bayangkan. Mujur la sekor, itu pun dah seksa, kak.

      Delete
  7. ouch! ngeri jugak tgk bengkak tu.. akak pernah kena sengat tebuan masa kecik2 dulu... jatuh masuk longkang... tapi dh tak berapa ingat dah..

    kotak tu memang cantik lah yati.. nak order jugak nnti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nisa,
      hehe... timasih. Boleh, kak. Kalau interested, pm je yati kat facebook atau email je, mana yang senang pada kak Nisa.

      Delete
  8. Aduh Yati, besarnya bengkak tu! Hopefully, sekarang dah ok ya, at least dah blh menaip... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zurainny,
      dah ok dah. Alhamdulillah. :)

      Delete
  9. Besarnya bengkak tu....gerun jugak tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ina,
      ha ah, haritu bengkak dia besor la juga. Nampak pelik je sebelah tangan besor, sebelah lagi kecik.

      Delete
  10. Hi Yati, that kotak very beautiful....I'm very impressed with your handiwork, good for you.
    Wow! You got stung by that tebuan? I can imagine the pain. Looks a bad one too.
    Hope its much better now.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee,
      thanks, uncle. Just trying out and crochet new stuff that i never make before, for a change.
      I'm alright now. Thank you. :)

      Delete
  11. teringat dulu sy pernah kena sengat tebuan..membengkak sebelah tangan...

    cute kotak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yati, just nak minta tolong ilangkan word verification tu bole? kkdg susah bila nak tinggalkan komen....sori ye..jgn marah

      Delete
    2. Ena,
      timasih.
      Yati dah cuba hilangkan dulu word verification tu. Duyun-duyun komen spam masuk. Ntah la, tu pasal yati kena letak juga. Tak marah, tapi minta maaf ye, kalau susahkan.

      Delete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea