Wednesday, December 25, 2013

back together...

Anak-anak dah balik dari KL. Rumah dah riuh semula. ^_^

Sebelum anak-anak balik, Yati sempat siapkan sarung kotak tisu ni.


Pattern mini granny square yang dicantum-cantum. Ada hari tu, Yati tunjuk work-in-progress kat sini.

Kalau boleh, Yati nak tambah sikit-sikit barang-barang crochet dalam rumah ni. Buat alas atau cover. Suka. Meh tengok dari view lain pulak...


Mungkin lepas ni nak buat alas kaki pulak kot. Guna baju lama. Tengok ler nanti camana. :-)

Budak-budak bukan main suka lagi dok KL. Ni la tempoh paling lama dia orang duduk rumah aunty dia orang kat KL tu. Sepanjang masa dia orang kat sana, kami contact through weChat. Kadang dia orang antor gambor apa yang dia orang tengah buat. Meh tengok apa aktiviti budak-budak kat sana...

Sulaiman

Peberet depa ler ni, kalau lepak rumah, main Wii (nintendo). Rumah Perak takde menatang ni. Mana boleh ada, nanti mesti depa liat nak buat homework.

Kakak Yati juga bawa budak-budak ni gi jalan.

Hafizan dan Amirul
Gambar atas ni dia orang pergi jalan-jalan kat Sepang. Sekali pandang macam dah besor je budak-budak ni.

Amirul, Hafizan dan Sulaiman dengan aunty
Pergi shopping. 


Pergi swimming. 

Sulaiman dengan Atam
Pergi beriadah dan jogging. Gambar kat atas, Sulaiman dengan kakak kedua Yati. Yati ada 2 kakak. Kami 3 beradik je, semua pompuan. Anak-anak Yati pulak, tiga-tiga lelaki. :-)

Ape benda la Amirul ngan Hafizan buat ni...
Bagi makan burung kat park

Hamleys yang kat 1 Utama tu pun dia orang dah pi jugak. Amboi... seronoknya depa..

Awat Hafizan tutup mata?
Selain tengok wayang juga. Cerita Frozen depa tengok, cerita Hobbit baru pun depa dah tengok. Sakan la dia orang ni... takpe la tu. Nanti sekolah dah buka, belajor rajin-rajin naa...

Sekolah pun dah nak buka. Selamat buat persiapan anak-anak kembali ke sekolah. Yang ada anak nak naik darjah 1 tu, semoga dipermudahkan. ^_^

Monday, December 16, 2013

Honeymoon bajet

9 Disember yang lepas, Yati dan husband pergi...

hmmm.. jambatan mana ni ye? ^_^
... Penang!!!!
Kita orang tak plan pun, main terjah je. Anak-anak masih di KL, kami dah mati kutu, sunyi dok rumah. Husband cuti 2 hari, jadi jom ler kita nyongket!

Cuaca pun cantik. Langit biru je. Ada matahari. Tak macam Perak waktu tu, hujan je. Last sekali Yati pergi dan tidor di Penang, adalah masa Yati darjah 3. Peh.. 26 tahun yang lepas! Sebenornya, ada pergi Penang masa tahun 2012. Tahun tu, kami pi Kulim, lepas tu singgah Penang, naik ferri, lepas tu pusing, balik naik bridge, lepas tu balik Perak semula. Kelakor tak? Sekadar nak bawak anak-anak naik ferri, tak singgah mana-mana pun. Hehe..

So kali ni, kami decide nak duduk di tengah bandar ler. Kalau pergi dengan anak-anak lain kali, Insya-Allah, akan cari tempat tidor tepi laut.
Wow... jalan kat Penang tu banyak one way, yek. Banyak simpang dan lorong pulak tu. Patut orang semua pakai GPS. Kami ni old-school, bergantung pada signboards dan juga berenti kete, tanya orang. Hehe..

Kami tuju Jalan Masjid Kapitan Keling, dan Alhamdulillah, ada kosong kat hotel ni...


Nama pun honeymoon bajet. Asal bilik ada keperluan asas, cukup ler bagi kami.


Harga bilik RM90. Ada aircond, ada tv, selesa. Hotel ni juga ada bilik untuk family yang lebih besor. Free wifi pun ada!

Details hotel: Broadway Budget Hotel, Wisma Rahmath, 35F, Jalan Masjid Kapitan Keling, Penang.
Telefon: 04-262 8550 / 04-262 8560
www.broadwaybudgethotel.com

Lepas check-in dan rehat bagai, jalan ler kita. Kami menapak je. Sebenornya area situ, dekat dengan kawasan Little India, Jalan Seni (Street Art) dan Nasi Kandar Beratur. Masa jalan-jalan sekitar Lebuh Armenian dan sekitarnya, dapat tengok banyak bangunan lama. Ramai juga pelancong asing. Jumpa beberapa tempat boleh buat inai RM5 je. Ada banyak hasil seni dinding, kalau nak tahu lebih lanjut boleh la google ya. Kami jumpa satu, lepas tu nak ambil gambar la, kan. Jumpa satu group pelancong local macam kami juga, dia offer amik gambar kita orang.

Itu Yati dan abe ku cayang ler..

Baiknya amoi yang offer tolong amikkan gambor kami ni. Dia orang masing-masing pegang map memaparkan peta lokasi seni dinding ni. Amoi tu siap bagi kami sekeping peta street art ni, lepas tu keterujaan dia tu macam ter-pass kat Yati plak. Hehe.. lepas tu kami pun terdorong nak tengok semua hasil seni yang ada di kawasan tu. Hmmm... takde la semua.. mana yang terdaya nak menapak dan kami jumpa aje la.

Sebelum tu, perut dah bunyi, belum makan tengahari walaupun dah pukul 2. Singgah sini sat...


... makan tengahari dulu...


...makan tengahari 2 orang RM15. Kami makan kat sini je, sebab nasi kandar beratur tu waktu siang dia orang lain, waktu malam baru orang lain, kami nak try yang malam punya, yang orang dok cakap-cakap sedap giler tu. 

Lepas makan rilek jap kat hotel. Lagi pun hujan sekejap. Lepas asar dan hujan dah berenti, kami jalan semula. Pi padang kota lama. Pun menapak juga. 


Years ago... masa last time yati mai sini masa budak, kami pekena laksa kat sini. Tapi sekarang dah ada foodcourt dekat-dekat situ, kan. Masa nak balik dari sini, ada uncle beca offer nak bawak kita orang RM40 sejam, takpe, takpe, kita orang menapak je. Exercise. :-)

Lupa nak tunjuk. Ni diambik dari tingkap hotel kami duduk. Tak jauh sangat la dari komtar.


Sebab kami makan tengahari lewat, jadi tak lapor sangat. Cadang nak pekena pasemboq menari kat Gurney Drive tu, tapi macam jauh dari sini. Lagi pun kami malas nak jalan guna kete, sebab nanti nak cari parking balik macam susah je. Jadi, kami pun menapak pi komtar je..


Sepanjang perjalanan, jumpa banyak kedai lama. Kedai yang buat kasut manik tu, kedai yang jual barang lama, dan macam-macam lagi la, yang rasanya kalau tak jalan, tak jumpa kedai macam tu. Lagi satu, kat penang ni, ada Penang Free Wifi. Dari bilik hotel tak clear sangat, tapi bila kat komtar, sangat kuat signal dia. Tak beli apa-apa pun, lepak tengok orang. Ramai sangat. Hari Ahad, kan. Macam-macam ragam ada. Ada jumpa bai jual roti, peh.... memang tak jumpa kat tempat lain. Yang naik basikal tu! Malu nak suruh dia berenti, nak amik gambor dengan dia. Padahal dia dah sengih-sengih dah. :-)
Oh, beli fridge magnet Penang, RM4.

Sekian aktiviti petang. Balik hotel, rest. Ye la, penat tau jalan kaki. Memang patut pun sebab kita orang pun gemuk, should loose some weight, hehe! Tapi kaki tu, sampai kena beli minyak angin. Tu la, malas jalan sebelum ni.

Lebih kurang 9.30 malam macam tu, kami turun dan menuju ke Nasi Kandar Beratur. Sebab dia buka pukul 10 malam. Kami nak tengok camana mamak tukor shif. ^_^


Apa lagi... beratur la ya. Satu senario yang tak pernah kita orang tengok sebelum ni, memang tak jumpa kat tempat lain. 


Makan malam 2 orang di nasi kandaq beratoq, RM17.10. Orang kata kalau nak rasa nikmat nasi kandar, minta kuah campur. Yati pilih ayam goreng. Orait la nasi dia. Tapi air dia, teh tarik, memang cukup rasa. Sedap! 

Balik bilik, tidoq pengsan!

Keesokan harinya.. 


Pemandangan dari tingkap bilik, pukul 7 pagi. 

Kita breakfast dulu, tak jauh, bawah hotel je ada nasi lemak bungkus, kueh-mueh, bagai.


Sarapan 2 orang, RM5.60.

Lepas tu kami menapak explore area situ lagi..

Ala cian kucing tu kena terajang..

Ada antara lukisan-lukisan ni tersorok. Tapi orang-orang Penang semua baik dan ramah, bila dia tengok kita pegang peta, dia tanya kita, cari gambar ke? Ha ah. Mesti dia orang tolong. Area sini juga ada banyak tempat kita boleh sewa basikal. Basikal macam-macam jenis ada. 


Ada antara hasil seni ni juga, dalam bentuk 3D.


saya suka kucing besor ni!!!

Lukisan-lukisan ni bertabur, dia bukan terletak di satu jalan je. Kita kena cari. Kena rajin jalan kalau nak tengok semua ya.


Kucing comel dan makcik gemuk!

Ada lokasi dia yang tepi rumah orang. Kalau rumah chinese, dia bawak masuk anjing dia, supaya kita boleh amik gambor. Orang sana memang baik la.

Bila dah penat, balik hotel semula. Dah tiba masa nak check-out dari hotel. 

Kami pi round Batu Feringgi dan Teluk Bahang.


Kat Teluk Bahang tu, boleh pergi ke Taman Negara Penang. Kami lepak kat kampung nelayan tu kejap, tengok laut dan suasana situ. 

Singgah kat area Batu Feringgi, pekena pasemboq sat.

Mak aih, cover abis kuah, tak nampak bawah.
Husband makan nasi ayam. Makan tengahari sini 2 orang RM13.

Tiba masa untuk balik. Babai Penang! Kami naik ferri la pulak.


Ada satu tempat kami singgah sat, sebelum keluor Penang. Kami singgah ke Cotton House, Simpang Ampat. Bestnya kedai dia! 


Ni barang-barang yang Yati beli. Hehe... suka, suka, suka!!!

Demikian ler cerita percutian kami suami isteri kat Penang. Nak tahu perbelanjaan semua untuk 2 orang, termasuk tol, minyak, makan, total semua? RM271.30. Itu tak termasuk belanja shopping benang kat atas ya. Ok ler yek.. tapi harga keseronokan berjalan kat sana.. priceless! 

Alhamdulillah, dapat habiskan masa dengan suami. Mengeratkan hubungan suami isteri. Hik, hik! Kadang angin juga dengan dia, dia kaki panjang, jalan laju, tinggal kita kat belakang. Hehe.. apa pun, suka sangat. 
Sepanjang perjalanan pulang bila masuk Perak je, hujan lebat, tau. Alhamdulillah, selamat sampai.

Jumpa lagi, take care. ^_^

Wednesday, December 11, 2013

selamat

Alhamdulillah, semuanya sudah selamat sekarang.

Anak sulung yati, Amirul, 10 tahun, sudah selamat berkhatan pada 27 November lepas.

Amirul - first day sunat, baca buku cerita sambil muka tahan sakit

Walau pun kami daftar 2 orang, Amirul dan Hafizan, tapi yang sunatnya sorang je. The day before sunat, Hafizan cakap dengan yati, "mama, saya tak nak sunat lagi la". Nampak dia pun tak ready. Dia sudah murung dan demam serta cirit birit seminggu sebelum tu. Entah apasal la budak sorang ni, sebenornya dia tension sebab nak sunat. Bila dia luahkan je, esoknya dia dah happy dah. Setelah sekian lama menyimpan rasa takutnya. Ciannya... kita bukannya nak paksa anak. Kalau boleh umur 12 tahun baru nak suruh dia sunat. Tapi takut dia la yang malu, sebab orang sekarang semua sunat awal. Sebab Hafizan, 7 tahun, dah cakap macam tu, kami pun tangguh la dia ke tahun-tahun depan. Kalau paksa juga, nanti jadi drama pula kat klinik.

Amirul Alhamdulillah, ok. Credit pada blog Yati Yusof, dia ada ceritakan tips mengurus anak berkhatan. Amirul pakai hanger dalam kain, macam ditunjukkan dalam blog tu, senang gerak dan hands-free. Husband yati juga ambil cuti untuk jaga anak. Amirul juga dah besor, dia tahu nak cepat baik, jadi dia pantang makan. Ubat doktor dia habiskan, luka pun cuci ikut arahan. Pada hari kelima, kena bawa semula ke klinik, untuk doktor check luka. Amirul sunat cara clamp, tapi jenis clamp baru, dia akan terlucut sendirinya selepas 10 hari. Lepas doktor cakap orait, 2 hari selepas tu, kakak yati pun datang ambil budak-budak pergi KL. Biasa la tu, tiap-tiap cuti sekolah dia orang akan stay rumah aunty dia orang. Selamat sudah..

Bila anak-anak dah takde, Yati mengemas rumah sikit. Lap sana, lap sini. Kemas dalam sana, kemas luor sini. Camtu ler. Kumpulkan hook crochet dan jarum knitting. Terjumpa tempat simpan hook yang dapat free masa beli supplies tak lama dulu.

My precious..

Wah... boleh tahan banyak juga. Selama ni tak tahu banyak ni kita ada, sebab simpan tempat lain-lain. Seronoknya tengok... hehe.. barang berharga yati ni. Ada sepasang jarum knitting dalam gambor di atas, dibeli oleh arwah mama Yati dan diberi pada Yati. Koleksi paling berharga.. ^_^
Kemas rumah pulak, kemas sikit-sikit. Nak buat satu rumah sekali harung, sakit pinggang. Sampai ke hari ni masih belum siap kemas. Nak cuba kemas semua sebelum budak-budak balik. Sebab nanti dia orang balik, dah jadi tongkang pecah balik. Wakakakaka...

Sebab yati busy kemas rumah sambil main candy crush dan hidden chronicles kat facebook, takde hasil keras tangan yang dapat yati siapkan. Semua masih in progress...

Mini granny squares..
Yang ni projek crochet, cantum-cantum granny square. Bole nampak ke apa yang yati sedang usahakan ni? Kalau tak nampak lagi nak buat apa, sudah. Sila tunggu produk akhir siap. Hehehe... cantum square cara as-u-go, syok juga, walau pun baru cuba.

knitting stokinette stitch..
Ni pula projek knit. Nanti dah siap yati tunjuk jadi apa, ya. 

Ok le. Kepada yang mengalami banjir, semoga bersabar hadapi ujian ini. Sehingga bertemu di lain masa, take care! ^_^

P/S: Yati and Stitch masih tutup buat sementara, semua order ditutup. Tuan tanah kedaun nak rehatkan minda sambil kemas rumah. 
 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea