Friday, June 28, 2013

kait, jerebu, shopping

Hari ni hari sign report card kat sekolah. Hafizan ok. Dia dapat semua A untuk semua subjek. Tapi kedudukan dalam kelas, 20/35. Hehe.. dok kelas pertama, kan, ramai sangat budak pandai.
Amirul pulak macam merosot sikit. Dia punya Bahasa Melayu Pemahaman C. Erk... teruk, kan. Malas baca buku melayu Amirul ni. Padahal kat rumah belambak-lambak buku cerita Melayu. Harap akan improve periksa akan datang.

Cerita hasil keras tangan pulak. Yati ada crochet doily. Guna benang halus, Minlon poly. Color light pink. Takde benang halus putih. Jarum guna 1 mm. Jarum paling halus yati pernah guna. Huhu...


First time buat. Lain kali, boleh cuba buat saiz lagi besor, macam alas meja, ke.. chewah... berangan lebih. Tengok-tengok jadi unfinish project je. Tapi best yek, kalau dapat kait alas meja sendiri. :)

Lagi satu, ada crochet purse gemuk. Kalau sape yang follow page yati kat fb, mesti rasa macam tengok siaran ulangan, ye tak. Maap ya.

Ini la dia, Sulaiman tunjuk. Nama dia fat bottom bag. Sebab beg ni bulat.

Tu atas, bahagian dalam bag. Dua-dua dah masuk kedai. Jemput jenguk ya, kalau free.

Last entri yati ada cakap, kat Lumut tak berapa jerebu, kan. Tengok-tengok IPU sampai 331 paling tinggi. Sekolah pun tutup. Yati ada amik gambor masa jerebu haritu. Kebetulan, ada urusan di Seri Iskandar. 

Kalau kita dalam kereta, kita boleh nampak perbezaan suasana tu. Masuk Ayer Tawar, macam makin teruk jerebunya. Masuk Seri Iskandar, rasa lagi teruk.


 Yang kecik bulat dalam gambar kat atas tu, matahari. Nampak sakit matahari kan, merah je. 

Selesai urusan Seri Iskandar, sesampai saja di rumah Lumut, terus terima telepon dari sekolah, suruh amik anak, sebab keadaan teruk sangat. Sekolah kena tutup. Kita orang satu family dah kurang sihat dah, sejak hari pertama jerebu tu. Selsema dan batuk. Kecuali suami je sihat. Semput jangan cakap la, sampai kena beli inhaler baru.

Syukur la sekarang dah berakhir, kan. Tapi batuk tak baik lagi. Hui... lama bebenor nak baik.

Sembang punya sembang dengan kawan kait kat fb, cakap ada kedai jual benang murah. Waiya... tak leh jadi ni. Pi la pusing Seri Manjung, cari kedai. Jumpa la, tapi tak banyak pilihan dah warna yang saya suka. Sambor sikit je la.

Benang nona ni, kalau kat Batu Gajah, RM8.50 sepaket. (ada 5 roll dalam 1 paket). Tapi kat kedai murah tu, harganya RM6.50 sahaja. Orait la, kan. Macam stock lama je, tengok la label dia tu.

Ha, lagi.. beli barang sikit. Pantang la ada rezeki lebih, ada je barang kait yang nak dibeli yek.


Cari magnetic button. Kan Yati ada kait bag, kan. Cari kat kedai sini, semua takde jual. Last-last beli online je. Beli 2 paket magnetic button, buckle dan ring untuk bag, set crochet hook, dan dapat percuma hook casing dan button.

Nak test-test dulu, buckle dan ring tu. Nanti belajor la camana. Boleh adjust tali, kan, kalau talinya panjang untuk tempahan bag. Hehe.. suka, suka. 

Lagi.. takde apa dah. Tu je cerita minggu ni. Kita jumpa lagi. Selamat yek.. kengkawan..^_^

Saturday, June 22, 2013

Kita bakor je..

Hai...
kat tempat kome jerebu ke? Kat Lumut ni, takde la jerebu sangat. Tapi memang panas dan kering la. Pokok semua dah kuyu. Tuan pokok pun malas siram. Hari ni baru siram, kesian tengok dah layu.

Hari tu masa jerebu belum start, ada buat bakor-bakor. Bukan pembakaran sampah terbuka. Bakor sosej dan ikan. Tak tau nak masak apa dah. Kita bakor je la.



Budak-budak memang hantu sosej. Takde tempat barbeque. Guna dapor arang yang guna setahun sekali untuk masak rendang waktu raya.


Amik ko... hitam! Buat ayor asam, sedap juga makan dengan nasi panas. Sempoi....

Minggu lepas ada aktiviti menjahit sikit. Jahit baju-baju yang koyak dan ada buat seluar pendek pakai tidor.
Masa jahit tu, ada guna gear reverse. Patah jarum. Maklumlah, tak pernah guna. Bila dah tahu semua function kat mesin jahit tu, seronok ler men-try semua.


Amik! Bukan sekali, dua kali patah, tukor jarum. Nasib dah tahu juga camana nak tukor jarum baru. Last-last takde main reverse lagi, jahit ke depan je la. Siap juga shorts. Tak nak la tunjuk gambor, malu. Seksi maaa... pakai tidor. Tak leh tunjuk. Untuk tontonan suami isteri sahaja. Hehe...

Oooo.. selain tu, ada juga crochet headband. 

Tukor buat riben pulak. Sebelum ni, ada letak bunga. Rasa macam nak buat lagi headband. Buat banyak-banyak, boleh jual. Tapi kat Lumut ni, tak jumpa lagi tempat nak menjual. Kat Seri Iskandar dulu, dekat juga dengan Ipoh, join bazaar. Sekarang teringin pula, tapi takde tempat. 

Takpe la, kita kumpul ready stock banyak-banyak dulu. 

Take care pada kawan-kawan yang alami jerebu teruk tu. Dok la dalam rumah dan minum ayor putih banyak. Jumpa lagi.. ^_^


Friday, June 07, 2013

aktiviti budak vs makbapak

Hiiiiiii....

bila cuti sekolah, rasa masa tu berlalu dengan sangat cepat, kan. Bila cuti sekolah juga, lost track hari ni hari apa. Dah pun hari Jumaat. 

Masa first week cuti, budak-budak dok KL, rumah aunty dia orang. 

Sebelum cerita, share hasil keras tangan dulu.


Boleh muat macam-macam. Dalam Yati jahit lining kain cotton. Dah masuk kedai, boleh jenguk sana kalau nak tengok.

Lagi satu, ada buat keychain juga.



Orait, cerita aktiviti kita orang. Kakak Yati bawa budak-budak ni jalan kat KL.

1) Antaranya, dia orang pi tengok wayang.



Wah wah wah... seronoknya depa. Kami tinggal 2 orang kat rumah. Bapak Yati pi Johor. Kebetulan husband pula cuti, jadi, kami pun pi la tengok wayang kat Ipoh.


Cerita Fast and Furious 6. Haa, cerita ni dok follow sejak 1 lagi. Yang lepas-lepas beli cd je. Kali ni dia kuor time cuti sekolah, peluang le kami pi dating.
Nak tau tak, husband Yati pertama kali pi tengok wayang sejak 10 tahun yang lalu. Haa.. last sekali kami pi tengok wayang bersama adalah semasa Yati pregnant Amirul. Lama tak? Hihihi.. yati ada jugak tengok wayang tahun lepas, dengan kakak.
Harga tiket wayang pun tak tau. Lepas tu, ada couple seat pulak tu, itu pun kami tak tau. Wah... syoknya! Hihihi... jakun sat.

2) Lain hari.. pi bangsar village, kata Amirul, ni la aktivitinya


Ooo.. bagus-bagus. Amirul masuk lego contest.
Aktiviti mak bapak? 


Pi tengok wayang lagi. Kali ni, cerita Now You See Me. Haa.. orait jugak la cerita ni. Tertarik nak tengok bila tengok promo dia, duit jatuh dari langit. Hihihi... seronoknya...

Haa... cuba durian pancake juga. Jumpa kat satu cafe tu, gambor macam durian crepe. Tak pernah try lagi, selama ni dok tengok orang upload gambor je. 

Sedap jugak ya. Sendawa pun ghau ghau bau dia...


3) Lain hari, aktiviti budak-budak..



Ikut Atam ( kakak kedua Yati) pi jogging. Laaa... bertuah... pakai baju tidor lagi, pi jalan dah.



Aktiviti mak bapak?

Pi  beli batu, susun batu kat kubur arwah mak Yati. Gambar tak dapat nak share. Dari pagi la kerja, petang baru siap. Tengah panas, gilir-gilir tanam dan susun batu, antara Yati dan husband. Cian kete husband, angkut batu berat. Bila siap, dua-dua ropa macam bangla.

4) Hari lain pulak..

aktiviti budak-budak, pi makan-makan, dan check-out motor aunty and uncle..

Amboi, Sulaiman..
Amirul dah boleh naik vespa aunty.

Aktiviti mak bapak? 


Lepak Teluk Batik, tengok laut, tengok gelagat orang.


Teduhnya... angin pun kuat.. 

Itu je yang sempat share sini. Ada banyak gambar kakak hantar, tapi telepon saya oldschool, tak dapat terima. 

Budak-budak dok KL dalam 4-5 hari camtu. Lepas tu, dah balik sini semula.

Ada sekali tu, kami pi jalan, bawak budak main game kat Aeon Manjung. Kan ada machine amik gambor tu, kome pernah try tak? Gambor luar, ada pompuan ala K-Pop la, bulu mata lentik.. Yati ajak satu family masuk.. ni namanya takde keje..


Semua udah macam pakai maskara. Lepas amik gambor tu, boleh edit. Kita orang tak jumpa mana tempat nak edit. Amirul la dia pi pusing satu machine tu, baru jumpa. Ada timer untuk edit, udah malas, klik done je la. Udah semua macam ala k-pop. Hihihi..

Ok le... ntah nak amik gambor kat kedai gambor, tak pi pun. Dia jadi sticker, tampal kat peti ais. 

Orait... selamat semua... Udah check homework anak ke? Sulaiman punya homework tak siap lagi. 
See you later...!
 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea