Wednesday, July 31, 2013

cerita bulan posa pulak

22 Ramadhan. Baru nak tulis sini. Makin liat rasanya nak update blog. Seliat untuk buat kueh raya. Apasal la malas bebenor semenjak dua menjak ni. 

Raya pertama tanpa ma. :(

Kueh raya

Tapi buat juga kueh raya, atas permintaan anak. Nak motivasi diri tu, Yati beli barang-barang buat kueh. Buka balik buku resepi yang dibuka setahun sekali, catit barang-barang perlu untuk buat kueh, dan pergi kedai barang cake. Bila dah ada barang, rasa nak buat kueh tu akan lebih sikit, sebab kalau tak guna barang yang dah dibeli, kan membazir, kan. 

Kueh pertama buat, biskut bundar. Biskut peberet anak-anak. Dalam gambor, nampak agak gelap kueh. Memang, tak pandai lagi bakor guna oven microwave ni. Oven rumah lama, dah sedekah kat orang masa pindah dulu.


Dapat 3 balang. Masa entri ni ditulis, tinggal 2 balang. Harap dapat bertahan sampai raya. Yati pernah share resepi biskut bundar ni satu masa dulu kat sini. Entrinya ada di sini.

Nasib suami ada, tolong buat kueh.

Di hari lain pula, buat kueh makmur arab. 



Arwah ma punya peberet. Time raya, ma selalu suruh yati buat kueh makmur, selain dari kueh siput. Bila Yati bawak balik rumah kueh makmur, arwah simpan satu balang dalam bilik, sembunyi. Tapi masa raya, ma kuorkan juga, bagi orang rasa seketul-dua. Hehe..


Resepi ni juga Yati pernah share dulu. Boleh klik sini untuk entrinya.

Setakat ni, Yati baru buat 2 jenis. Tengok la kalau rajin, ingat nak buat semperit pulak.

Terrorist berbulu

Ada satu hari tu, ada bunyi kuat. Sini memang selalu bunyi kuat, sebab kucing suka lari atas bumbung rumah. Rupa-rupanya, sekor sudah masuk through ceiling, dan terperangkap dalam bilik air.


Tu dia, dia duduk. Tau pulak takut, dah masuk rumah orang. Dipercayai kucing milik jiran belakang rumah.
Dan tengok la apa kucing ni dah buat...


Ye, pecah ceiling. Sampai nampak atap rumah. 


Hingga mengotorkan lantai bilik ayor. Dah berlubang ceiling. Kita dulu pun ada bela kucing, tapi kucing kita takde masuk rumah jiran tetangga, pecahkan ceiling. Patut la arwah ma dulu marah benor dengan kucing jiran belakang ni. Dulu pernah terjadi juga, ini bukan yang pertama. Grrrrrr... sabor, bulan posa. 

Aktiviti sampingan

Selain rutin biasa, amik anak sekolah bila suami korje,


bulan posa tidak la saya larat berdua-tiga trip. Sementara tunggu abang keluor, Hafizan baca la dulu ya, mama park bawah pokok.

Selain itu, buka posa kat luor bila malas memasak.


Apa lagi, menu yati suka, nasi beriani dengan daging masak kenduri. :)

Selain itu juga, buat bekalan balik kampung dalam perjalanan nanti..


Download lagu raya dan burn dalam CD, boleh dengor dalam kete. Hujung-hujung raya baru balik Tumpat, Insya-Allah. Hari Raya, suami Yati kerja. Cian dia... 

Aktiviti mengait

Pouch ni Yati dah share di page FB, sekarang nak share kat sini pulak.


Tempahan customer. Keychain owl tu dalam percubaan dulu. Sebab lekat mata kat hasil kait, risau jugak kot tertanggal. Atas kain felt, boleh guna benang UHU je. Bila atas barang kait ni, Yati try guna gam UHU, cabut pulak masa nak pack. At least, masa masih ada pada Yati. Kalau sudah ada kat customer, cian pulak burung hantu tak bermata. Guna hotglue, boleh la. Tapi still tak berani, tengok dulu camana. Jadi, Yati gantikan dengan keychain lain dulu.

Yati tengah kait satu projek ni. Lama sangat, tak siap-siap. 


Bag, crocodile stitch. Baru belajor, crochet jahitan sisik buaya ni. Mana nak siap, kan. Kalau sambil kait, tengok movie.

Tak tau la sama ada ada entri baru tak sebelum raya ni. Kalau takde, Yati nak minta maaf kat kengkawan semua. Selamat hari raya, maap zahir batin. 
Bila mama dah takde ni, rasa macam ada satu lubang kat dalam ni. Memang kita happy, kita senyum, tapi dalam tu rasa blank, sedih, Tuhan je yang tahu, huk, huk. 

Berhati-hati balik kampung ya. Bye!

Friday, July 12, 2013

cerita minggu sebelum posa

Hello... assalamualaikum...

Lama tak update, kan. 
Agak sibuk juga, komitmen keluarga, dan ada order dari customer juga.

Seperti biasa, kita share hasil keras tangan dulu.

Headband ni masuk dalam ready stock. RM10 sahaja, tak masuk pos. Kepala perempuan dewasa. Jemput ke kedai, untuk tengok ukuran berapa.

Ok. Nak tau tak, lepas jerebu tu dah ok sini, (belum start posa lagi) kami satu family ada pergi tengok wayang. Cerita Man of Steel. Tengok kat MBO Sitiawan. Ok la, tak yah pi Ipoh. Nampak kecik je dari luor, tapi ada 4 skrin juga kat situ.

Orait la cerita dia, sebab superman kan, budak-budak suka. Yati rasa, banyak-banyak superman, yang ini la yang paling handsome. Auw!

Ok, lagi.. pergi mana lagi yek.. ha, ada jumpa kawan group kait kat FB. Sebenornya, ada lagi yang dok area Manjung/Lumut ni. Tapi ni baru la berkesempatan bersua muka salah sorang.

Gambar, Yati kiri manakala kawan kait, Azira, kanan. Orang Johor ni, dok dalam navy tu. Cantik tempat playground kat dalam tu. Banyak pokok besor, redup je. Yati pun dah bertahun-tahun tak masuk dalam situ. Harap dapat jumpa kawan-kawan kait lagi lepas ni, kalau berkesempatan lagi. Kena set time betul-betul, sebab husband kerja shif sekarang. 

Dulu masa dok Seri Iskandar, mana-mana pi, jalan kaki je. Sekarang Alhamdulillah, bole la nak amik/hantar anak, dan nak jalan-jalan jumpa kawan. 

Selain tu, kawan-kawan masjid arwah mak Yati ada buat tahlil dan baca yassin di masjid. Tu pun Yati pergi juga, sebelum posa start hari tu. Terharu bila kawan-kawan arwah mak masih ingat dan susah payah buat majlis tahlil.

Banyaknya cerita dalam satu entri. Harap kawan-kawan yang membaca tak boring. Selain tu juga,  minggu sebelum start posa tu, ada family day office husband. 

Dia start dari office, melawat ke tempat gas di Sitiawan, sampai ke Marina Cove Resort, dekat Teluk Batik tu. Acara melibatkan semua, dari anak-anak sampai orang tua.

Antaranya, telematch, yang susun batu bata tu, gelecek bola dalam guni la, lompat kijang la. Hehe..

Buat seketika, rasa hilang segala masalah. Rasa macam jadi budak balik pun ada. Husband Yati kedua dari depan dalam gambar kat atas. Acara group mana lompat paling jauh. Malam tu dah lenguh-lenguh dah, kena picit kaki, lompat kijang sangat. :D

Gambar di atas, Sulaiman, tiup tepung, cari gula-gula.

Banyak lagi gambar, tak dapat semua.

Gambar atas, Hafizan, masuk pertandingan mewarna.

Lepas penat telematch tu, berendam kat sebelah pula, ada kolam air masin, yang pool biasa pun ada.

Malam, ada dinner, teka kita jumpa sape.....

Hafiz, kumpulan Gamat, dalam Raja Lawak 7 tu. Bapaknya bos husband yati.

Keesokan harinya, patut boleh berendam lagi, tapi terpaksa check-out awal, sebab sekolah Hafizan dan Amirul ada hari sukan. Ha, penuh la minggu sebelum posa tu.

Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-3 posa. Selamat berposa pada semua kawan-kawan. Bila husband ada rumah, peluang harus lah dirembat untuk ke pasar ramadhan. Sebab kalau husband takde, tak berani la bawak kete sesak-sesak tu. Cari kueh/lauk yang kita tak reti masak. Hehe..

Selamat ya...