Tuesday, October 30, 2012

Crocheted basket

Hello... Assalamualaikum semua!
Yati perasan kan, macam ramai je masih dalam mood cuti, atau mungkin sibuk kot, atau mungkin hilang mood nak update blog. Hehe...

Yati pun semalam tak online juga. Saje, syok buat bakul.


Ni baru cuba buat. Campur 2 jenis benang, jadi agak kuat atau sturdy untuk letak barang dalam tu.

Yang color pink/purple tu diameter dia lebih kurang 5 inci, manakala yang kuning/brown tu 7 inci.


Tu contoh barang boleh letak, yang kecik-kecik la, kunci ke, accessories ke.

Bakul-bakul ni masuk dalam ready stock Yati and Stitch.

Orait. Semoga hari ni lebih baik dari hari semalam dan ceria-ceria selalu semua! ^_^

Sunday, October 28, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum...

Yati tak online 3 hari, sejak hari Khamis lepas. Balik Lumut. Kami tak balik Kelantan kali ni.

Kawan-kawan ada buat korban ke?

Yati baru siapkan shawl. 

Ni cubaan pertama Yati cuba letak manik pada hasil kait.

Letak manik pada setiap tassel. 
Tengok video youtube dan refer buku juga.

Akhirnya, siap! 

Lawa sungguh background belakang tu ya. Hehe..
Guna benang Lorena Fuchsia, 5 ketul. Banyak, kan. Maklumkan, ukur di badan orang kembang. 

Besar tak?
Panjang dari kanan ke kiri ialah 50 inci. Panjang dari bahu ke pinggang (bawah skit dari pinggang, sampai pinggul, chewah) ialah 24.5 inci.


Yeah... cantik tak bead tu? Yati cari color putih, tapi takde pulak color putih. Kalau tak, boleh nampak macam pearl gitu, kan..

Bila dah siap, mengingatkan Yati, masa kecik dulu, kat kampung Segamat, tok tutup tv dengan alas tv kait macam shawl tu le. Bila nak tengok tv, kena singkap alas tv. Bila tak tengok tv, dia cover tv, supaya tak berhabuk.

Dan, Yati juga kena ucapkan good bye, selamat jalan pada Bouquet of Roses.


Tipu la kalau Yati tak rindu kat dia. 8 bulan tau, Yati siapkan cross stitch roses tu. Bila pulak la Yati nak buat cross stitch besar macam ni, tapi untuk hiasan dinding sendiri. Insya-Allah, akan pos esok, hari Isnin, ke Sarawak. Sobs.. sobss.. bye bye...

Yati sudah masukkan crocheted shawl dalam stok readymade Yati and Stitch. Jemput singgah kalau nak tengok harga ya. 

Monday, October 22, 2012

sebelum dan selepas

Sebelum


Semua pokok bunga, pokok kari, hidup subur, bunga keluar dengan lebat, daun merimbun.

Selepas


Ni je yang tinggal. Pokok bunga, pokok kari, pokok limau, kena makan ulat.

Punca: Sindrom malas keluar rumah untuk siram pokok dan membaja.

Penyelesaian: Untuk pokok terus hidup, husband Yati gantung kat pagar. Sekarang petang je hujan, jadi kena air pokok tu. Kalau tak hujan pun, husband yang tolong siramkan. Dia kata, kesian, nanti mati.

Entah apa-apa kan. Jangan jadi macam Yati ya.

Macamana hujung minggu kawan-kawan? Yati lepak rumah, sambung kait shawl.


Yati nak shawl ni panjang. Tutup dada dengan selesa. Tak nak la bila tarik depan, belakang jadi pendek. Bior cover belakang juga. Yarn sudah masuk ball ke-4. Waiya! 

Happy Monday! ^_^

Friday, October 19, 2012

shawl in the making...

Dah hari Jumaat. Cepat, kan...

Projek sekarang, tengah kait shawl, untuk crochet-a-long group Yarn Lovers Malaysia, kat FB.


Color garang pulak kali ni, merah! Tengok la benang saya tu, boleh bersimpul pulak. Tak pernah jadi simpul, sebab selalu Yati cari punca dia kat dalam. Ni ntah, second ball boleh tersimpul. Husband tolong leraikan, sebab semalam buat dari pagi, sampai takde mood dibuatnya. Baru lah tau camana perasaan bila benang simpul giler, kena banyak bersabor. Lagi-lagi benang ice yarn - Lorena ni.

Yati boleh suka pulak dengan color merah. Lagi-lagi, bila tengok filem Red Riding Hood.


Yati rasa lawanya, hood merah dia. Tu yang Yati pilih color merah. Walaupun takde benang merah betul, cari yang paling dekat la dengan warna merah hood tu.

Biarlah shawl Yati nampak plain satu color je. Tengok kawan-kawan yang dah submit, semua lawa-lawa guna benang multicolor. Dah ada dalam kepala, hujung shawl tu nak buat camana, tapi tengok lah nanti.

Rasa macam nak cat rumah color merah. Nanti bila ada rezeki, nak beli kereta color merah. 


Ish, ish, ish... lawanya color!

Hehhe... hari ni hari berangan saya, encik! 

Ops, lupa nak bagitau, Yati ada masukkan kat kedai online Yati tu, projek knit-a-long, crochet-a-long yang lepas-lepas. Mana tau, kot ada kawan-kawan yang berkenan. Jemput kalau nak tengok harga Crocheted tote bag dan knitted short scarf.

Esok hari Sabtu, nak kena register Sulaiman tadika. Macam tak caya je, budak kecik tu dah nak pi sekolah tahun depan. Heee...
Selamat hujung minggu semua! ^_^ 

Monday, October 15, 2012

snap sana sini sinun

Hello... sihat ke, kawan-kawan? Hari ni hujan sejak pagi. Sejuk je cuaca. 

Asyik cerita pasal projek cross stitch dan kait, hari ni Yati nak cerita satu lagi hobi yang suka jugak la Yati buat. Amik gambar. Kadang tu, waktu dalam kereta, kalau jumpa benda cantik. Lain hari, kalau duduk kat taman. Ada hari, waktu naik basikal dekat kawasan rumah ni. Ni Yati nak share gambar yang Yati ambik guna camera handphone. Camera compaq satu bateri dah kong, tak leh guna lagi. Camera DSLR jauh lagi nak dicapai dek tangan. Bak kata sorang kawan Yati yang jugak seorang photographer, camera terbaik adalah camera yang ada di tangan kita. Tak kira la apa brand pun, janji dia boleh guna untuk capture gambar untuk kenangan kita. 

Kebanyakannya gambar pemandangan dan alam semulajadi keliling kita ni. Dulu suka juga ambil gambar bunga, tapi sejak bunga-bunga kat rumah ni dah selalu kena makan dek ulat, terus hilang mood amik gambar bunga.

Jom layan gambar...

Suatu pagi berkabus dekat rumah. Nampak signboard dalam gambar tu, tepi signboard tu ada jalan, tapi tak nampak, sebab kabus. Jarang-jarang sini pagi ada kabus. 
Banyaknya joran. Sepanjang pantai ni penuh dengan orang memancing, sebab ada pertandingan memancing. Hehe.. satu hari di Pantai Teluk Senangin.

Husband tengah nak beli popia, kat Batu Gajah. Yati snap dari dalam kereta. Kalau kita orang lalu dan nampak , mesti beli. Tapi dia bukan setiap hari buka.

Tu gambar ikan makan. Sekali campak roti, berduyun-duyun ikan mari. Tasik UTP, Tronoh.

Suatu senja di playground dekat rumah. 

Ni memang satu pemandangan jarang kita tengok. Snap dari dalam kereta. Hujan turun di dua kawasan, tepi tengah-tengah cuaca cerah. Masa dalam perjalanan dari Batu Gajah balik rumah.

Ada jambatan, motor dan pejalan kaki je boleh lalu seberang Sungai Perak. Tengah-tengah ada pulau. Tepi resthouse Parit.

Ikan laga ni masa bulan puasa dan hari raya lepas ada lagi. Tapi lepas raya, terus mati. Kejap je dapat bela dia.
Gambar hujan setempat juga. Dekat taman Esplanade, Lumut.
Tu je la. Lain hari Yati share banyak gambar lagi. ^_^

Friday, October 12, 2012

Bouquet of Roses - siap!

Assalamualaikum... hello...

Dah siap! Satu minggu tak online, nak siapkan last part. Phew...


Tarikh mula: 12 February 2012
Tarikh siap: 11 Oktober 2012 --- (lebih kurang 8 bulan ambil masa nak siap)

Fabrik: 9 count
Saiz: 33.5 inci X 21 inci

Tengok dari tepi...
Tengok dari depan. Alamak, buku resepi pun nak interframe sekali..

Alhamdulillah... lega... pengsan! Hehehe...

Ha, lagi satu berita baik nak share, ingat tak bag crochet yang Yati kait untuk projek CAL group YLM tu?
Tak ingat? Yang ni...


Yati dapat no. 2! Menang benang..!

Paling suka si gebu tengah tu...

Hehe... suka, suka! Lagi suka, dapat free gift dari kawan, Az Jari Lentik bagi gelang kristal.


Muat je Yati pakai. Bermakna, tangan Yati ni tak lah gemuk sangat yek. Standard size. Hehehee..tangan je kurus, bahagian lain kembang.

Ok. Walau pun Bouquet of Roses dah habis, tapi Yati masih tak boleh terima tempahan jahit lagi ya. Sebab ada customer dah cop tempat awal-awal. Tahun depan kot, itu pun tak berani nak cakap.Order masih ditutup, pada customer yang saya hormati sekalian. Banyak juga order yang Yati tolak dan ada yang forward pada orang lain. Lain kali ya.

Take care, dan bekerja lah kita sekuatnya! ^_^

Monday, October 01, 2012

lega...

Alhamdulillah, sudah selamat buat periksa SPA hari Sabtu lepas. 

Ramai juga orang. Yati buat kat Bangunan Tabung Haji, Ipoh. Sepanjang minggu sebelum periksa tu, Yati ada google, kot ada tips menghadapi periksa. Yati baca di blog orang, pada tarikh dan waktu yang sama, ada yang buat di Negeri Sembilan ke Melaka, dan Johor Bahru. Kalau kat Ipoh saje ada ramai, kat tempat lain lagi, dah tentu bukan semua yang dipilih. Jumlah kekosongan jawatan tu, ada berapa, kita tak tau. Macamana pun, benda dah lepas, kalau ada rezeki, adalah tu.

Satu pengalaman menarik juga lah bagi Yati. Macam menggamit rasa masa buat SPM pun ada. Paper 1 tu, boleh tahan lagi. Masuk paper 2, selain soalan Matematik, ada banyaaaakkk masalah matematik, yang perlu kita baca elok-elok dan kira. Kalaulah dia bagi lebih masa untuk paper tu. Nak tau tak... masa pemeriksa tu cakap, "Masa tinggal 10 minit lagi..." , boleh dengar 1 dewan cakap,"Haaa...", bunyi orang flip kertas sana sini... suasana kelam kabut boleh terasa... Yati dalam hati nak tergelak pun ada, sebab lebih kurang macam Mr. Bean buat periksa tu...


Tangan laju nak menulis, otak banyak bagi idea nak selesaikan soalan, tapi masa sangat singkat! Soalan mod, median, min pun ada keluar. Kita belajar form berapa tu? Form 1 ke, form 2 kan? Astaghfirullahalazim.. it was crazy! 

Phew... lega.. semuanya sudah lepas. 

Ni progress Yati untuk Bouquet of Roses. Yati ada share di fanpage di FB juga, kalau ada kawan yang nak tengok dari awal.


Yati harap, dapat siapkan projek ni dalam bulan ni, sudah masuk Oktober. Insya-Allah. 

Hari ni hari Isnin. Ok, Yati nak buat cross stitch lepas ni. 
Selamat ya semua! ^_^