Monday, December 17, 2012

A thousand days' promise

Sape tengok cerita ni, angkat tangan! Hehe...


Cerita Korea ni disiarkan di tv2, setiap hari Isnin sampai Rabu, pukul 5 petang. Hari ni, ya, hari ini, hari Isnin, adalah final episod dia. Huwaaaa.... manyak sedih lor...

Cerita ni mengisahkan sorang laki ni, dia sanggup jaga isteri dia yang sakit alzheimer. Masa perempuan tu baru dapat tahu yang dia di-diagnosed menghidap alzheimer di usia 30 tahun, lelaki ni, yang waktu tu sudah pun punya tunang, sanggup cancel wedding dia (sebab ikut kehendak orang tua) dan terus pergi kat perempuan ni, kawin, dan jaga dia.

Pandai betul orang Korea ni buat cerita. Dia punya pelakon yang membawa watak dengan hebat, dia punya skrip. Boleh tersentuh hati kita dibuatnya. Yati tengok dalam beberapa episod, sampai menangis meleleh ayor mata. Huwaaa....

Ingat senang ke jaga orang sakit ni? Benda kecil-kecil, tapi letih, tau. Kita boleh rasa penderitaan dan juga hebatnya cinta pasangan ni.

Antara dialog sebelum kawin tu yang Yati ingat sikit, perempuan ni kata, "Sudah sedia ke nak masuk neraka? Bila dah masuk tak boleh undur lagi."

Lelaki tu jawap,"Sudah, sebab awak ada sama dalam neraka."

Waiya.. bukan macam kebanyakan orang, bila belum kawin semua ok. Bila sudah kawin, jangan kan bila sakit, bila hal kecil datang menguji pun boleh bercerai. Amenda ler..

Hehe.. syoknya layan cerita ni. 
Ok ler.. jumpa lagi.. :-)

8 comments:

  1. mmg superb citer nih!
    akk oun layan.sanggup balik lambat sbb tgk online kt ofis before balik hehe..

    setiap episod bab sedih akk pun nangissssss okeh..so sedih..dialog..situasi mmg ngam buat kita turut terasa sedih tu..

    ReplyDelete
  2. sy pn suka tgk citer korea k.yati..tp krg tgk kat tv sbb mls nk tnggu tiap2 hari.. :P.. slalu tgk dvd..pasni nk kne cr gak la citer ni..

    ReplyDelete
  3. salaam yati, citer korea nie tak boleh mula..bahayaaa..nanti tak leh stop..duhhhhh..kak salmi erjebak dengan cerita full house dulu marathon kot dari pagi sampai malam..selagi tak abis la semua cd2 tu ngadap jer ..tu yang malas nak start balik -)

    ReplyDelete
  4. akak dah lama tak layan citer korea.. dulu2 jelah, citer winter sonata dgn full house.. walaupun selalu dok dpn tv tapi tak brp fokus kat tv sgt sbb ngadap cs.. hehe

    ReplyDelete
  5. akak ktinggalan bab citer ni..jarang ngadap tv...

    ReplyDelete
  6. lom tgk citer ni, tgk sinopsis mcm tak berapa best hihi... bolehlah layan citer ni nanti2 bila free

    ReplyDelete
  7. tak tgk pun cite ni, ayu tgk astro 393 tu. Kalau ada yg best, tgk online. Tak sabar nak tunggu episodnya..hehe.
    kalau free bolehlah tgk cerita ni pulak..

    ReplyDelete
  8. mamyharraz,
    wah.. dasyatnya. :)

    Ziraziz,
    oo.. tengok dvd best juga ya, cikgu, tak de iklan. :)

    Kak Sal,
    hehhe.. betul, betul. Penangan citer korea ya, kak. Bahaya tengok sekali, takut terjebak.

    Kak Nisa,
    hehe.. memang cross stitcher hebat kak Nisa ni. :)
    Yati tak boleh stitch depan tv. Lagi-lagi kalau pelakon dia hensem. Heeee...

    Kak Ina MP,
    bagusnya, mesti banyak buat kerja rumah ni.

    Kak Mila,
    yati pun rasa camtu juga mula-mula, tapi orait la pulak ceritanya.

    Ayu,
    ooo ye ke. Yati pernah tengok juga 393, tapi selalu miss, tak ikut sangat.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea