Tuesday, September 04, 2012

pepatung

Semalam husband Yati jumpa menatang ni kat depan rumah.


Dia bawak masuk dalam rumah, tunjuk kat Yati. Ele... ingat orang takut la tu. Hehe.. jarang yek jumpa color merah, banyak jumpa color hitam je. Kalau yang dok bandar, entah-entah tak jumpa langsung pepatung ni yek.

Hafizan cakap ni bukan pepatung, ni dragon fly. Hehe..

Kalu orang Perak, panggil menatang ni, taik cibor. Haha.. betul.

Masa kecik dulu, Yati kalau jumpa pepatung ni, Yati cabut sayap dia. Pastu, letak dalam kolah (bekas tempayan isi air) luor rumah. Pastu menatang ni berenang ler kat atas permukaan air tu. Seronok tengok. Jahat tak? Menzalimi binatang, kan. Ate.. zaman kita dulu mana ada computer, ipad, tab ni. Kita main tangkap rama-rama, main masak-masak, main longkang. Betul tak? 
Rindunya zaman tu. ^_^

7 comments:

  1. kite dulu kejar ayam jantan cabut bulu yg tercantik. simpan dalam buku. nanti tgk bulu tu beranak hahahah

    ReplyDelete
  2. masa kecik dulu akak pn suka tangkap pepatung nie......

    ReplyDelete
  3. kesian pepatung tu di perbuat begitu...hish..hish..zalim..zalim..hehehehe
    tapi btul la..jarang tau nak jumpa pepatung warna merah tu...1 dalam sejuta..

    ReplyDelete
  4. taik cibor?? hehehe.. kelakar plak menyebutnya.. hehehe..

    dulu kalau tangkap pepatung memang excited giler.. kira terror la kan..hahaha.. selalu dia dok bertenggek atas ampaian kain.. mmg rindu la Yati..zaman kanak2 kita mmg lain.. main perang2 bagai.. skrg bebudak kalau kita tak bawak ke taman xde la main kat luar.. hihihi

    ReplyDelete
  5. masa kecik dolu2 klu dpt tangkap cecibor ni, bontot dia cucuk bunga lalang, pastu kasi dia terbang... ha.. baru cantek :)

    klu dpt tgkp kumbang ijo tu, ikat kaki dia dgn tali layang2... so bila dia terbang dh mcm layang2 jugak hahaha..

    klu belalang kunyit tu, kaki lompat kompem kena cabut, pastu belalah, letak kat anak pokok kelapa... x larik dia, dh xde kaki lompat...

    ReplyDelete
  6. hahaha betui2...bukan zalim kan kan...dulu kita kreatif cara lain hehehe

    ReplyDelete
  7. Melor,
    Bulu ayam tu boleh beranak yek. Hehe.. mesti lari laju Melor ni, kejor ayam. :D

    Kak Nza,
    hehe.. takde kerja kan kak. Kesian bila mengenangkan pepatung yang kita pernah tangkap.

    Ena,
    hehhe.. tu ler, jarang-jarang, kan.

    Zila,
    hehe.. betul, betul, atas ampaian kain. :D

    Az Jari Lentik,
    tu lagi ganas tu, cucuk bontot binatang. :D
    Yati tau, dulu masa kecik, tengok budak laki selalu buat camtu.
    Hahaha.. hangpa ni memang ganas lah, perlakukan binatang camtu.
    Belalang kunyit Yati tak berani pegang. Zalim tu, Az. Haha... lawak pula mengenangkan binatang tu takde kaki.

    Kak Fidah,
    Betul, betul! :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea