Wednesday, August 08, 2012

baking tray

Biasanya, bila ada projek cross stitch, Yati akan letak benang-benang yang Yati guna dalam dulang pembakor. 

Serabut la pulak dalam gambor.
Supaya senang nak alih mana-mana. Tengok la, kalau projek kecik, benang tak banyak, guna tray yang kecik, dan begitulah sebaliknya. 

Hari tu Yati pindahkan semua benang-benang ni ke tempat baru.

Bekas plastik.
Apa makna semua ni?
Maknanya.... seru buat kueh raya dah mai! 
Tapi tak buat lagi la, baru mai seru. ^_^

p/s: Radio dah start pasang lagu raya. Syahdu la pulak, baju raya tak beli lagi. Kueh raya pun tak buat lagi. 

12 comments:

  1. wah... dah me'ready'kan diri untuk bakar membakar kuih nampaknya... jeles ai.. oven pun tarak.. ekekekeke.. kuih benang ada la.. hehe..

    p/s: mmg syahdu.. lagi 2-3 hari nak raya lagi syahdu syahdan bila on radio.. uwaaaaa

    ReplyDelete
  2. yati,
    rajinnya, sempat buat kuih, yati memang banyak guna jarum ya... huhu, kalau tangan kak shima cepat karat... ngeee

    ReplyDelete
  3. suke tgk brg2 crosstitch ni..
    tapi tgh pregnant ni terpakse stop diri sekejap...huhuhu

    ReplyDelete
  4. yati ...saja nak bagi jelous yati ...akak dah buat 3 bangsa biskut .heheheheh.
    a'a dah banyak lagu raya ,akak baju raya anak2 dah lama siapkan tinggal nak jahit je .Bab menjahit ni yang lambat sikit ...hehehe

    ReplyDelete
  5. anak lelaki xsusah sgt nk cari baju raya kan yati..farouk pn blm beli apa2 ttp anak2 dara 4F tu punya la cerewetnya masyaAllah...brtmbah botak si ayah melayan citarasa mrk br4 tu...kalah si ibu nie...huhuhu...
    Slamat membuat kuih raya..akak tempah je yati cz kena tempah utk 3 buat rumah.....

    ReplyDelete
  6. melor tak buat kuih raya.
    1. sebab tak teror buat kuih
    2. dah 6 tahun oven melor takda.
    3, tak sempat la sibuk jahit
    4. buat kuih pun tak deyang makan anak2 belum pandai makan kuih

    jangan lupa kongsi2 la biskut tu ya

    ReplyDelete
  7. yeay! yati dah nak buat kuih raya......nanti post gambo tauuuuuu...eh nak cakap..ada kawan opis akak ni..dia dulu jahit crosstitch...pastu dia taknak dah buat...banyak buku2..kain crosstitch benang semua dia nak kasik clear....nak jual lelong...kalau yati berminat.nanti akak dapatkan details and gambo

    ReplyDelete
  8. akak plak kue raya masih kat kedai hahaha.. plan baiknyerr.. beli jer sebalang dua, then bawa balik kampung. nnt2 dari kampung bawa kek lapis balik KL. Oven kat rumah tuh dah jadi pembakor ikan dan ayam, bukan lg biskut raya hihi

    ReplyDelete
  9. kak ina buat biskut raya cap tunjuk jer...hehehe...

    ReplyDelete
  10. thn ni xde kueh raya... beli kerepek aje... raya x bermakna al-kesahnya huhuhu....:(

    ReplyDelete
  11. yeayy.. yati nak buat kuih raya... pos kat akak sikit ek...hehehe... teringin jugak nak buat, tapi baru tgk rege brg2 tadi, punyalah mahal! buat kek je kot tahun ni.. jadilah... :)

    ReplyDelete
  12. Zila,
    kueh benang Zila dasyat, tengok pun boleh kenyang. :)

    Kak Shima,
    ya, sebab Yati malas nak cucuk jarum banyak kali bila tukar benang. Setiap color ada satu jarum. Sebab projek bouquet of roses ni guna banyak color, banyak ler guna jarum. :)

    Gadis,
    oh, pregnant kena banyak rehat, nanti dah lepas semua, boleh stitch. :)

    Kak Suzie,
    waiya, advance.. Yati baru 1 kak.
    Kak Suzie rajin, jahit baju raya anak sendiri. Yati beli yang ready-made je. :)

    Kak Nza,
    Ye, lagi pun tahun ni, makciknya sponsor, jadi senang sikit. Oh, senang sikit tempah ya, tapi budget kena besor, lagi untuk 3 rumah ye kak.

    Melor,
    tak terer takpe, resepi kan boleh google je. oh, oven takde susah skit. takpe, jahit dulu, tu lebih penting. biskut chocolate chips anak-anak Melor mesti suka. :)

    Kak Fidah,
    bukan tak minat kak, tapi ongkosnya nngak ada. Jadi, terpaksa pass la kak. Tapi thank you ya, sebab ingat kat Yati. :)

    Kak Mila,
    hehhe... senang ye kak, beli. Suka kek lapis sarawak. Yati punya oven pun campur jugak. Cuma kena cuci skit, bila dah bakor ikan atau ayam. :)

    Kak Ina MP,
    hehhe.... senang tu kak, takde lenguh pinggang, letih buat ni.

    Az Jari Lentik,
    huhuhu... janganlah camtu. Sedih sedih pun, kena gumbirakan diri jugak. Mai la raya kat umah Yati. Sebab Yati balik lumut je, tak balik kelantan. No tipon yati ada, kan. Kalau nak mai, call dulu ya. Tapi umah Yati takde kerusi tau, kita pakat bersila ramai-ramai makan nasik. :)

    Kak Nisa,
    sebenornya tak mahal. Tengok kueh juga. Lagi pun kita dapat lebih kalau buat sendiri, banding beli. Kek lagi best, kak Nisa. :)
    ia jadi habuk ka

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea