Monday, August 13, 2012

4 dalam 1

Dah 24 Ramadhan. Kejap je kan. 

Yati nak cerita banyak ni..

Cerita 1: Kami sekeluarga pergi terawikh

Tak tau nak cakap camana. Yati rasa sangat gumbira dalam hati, sebab tahun ni, kami satu family dapat pi masjid, solat terawikh. 
Hafizan dan Amirul ok, boleh ikut sembahyang. Takut juga Sulaiman tu kacau orang. Tapi dia tak de la sampai ganggu orang. Bapaknya cakap, kejap dia ikut sembahyang, kejap dia pi main kat belakang, kejap dia duduk, tengok orang. Lama sangat tau, nak pi. Tapi risau sebab ada budak kecik yang tak reti dok diam ni. 

Geram kat budak ni. 

Tahun ni, dapat juga. Alhamdulillah...

Cerita 2: Kueh cara

Selalu Yati beli je singgit kalau nak makan. Tapi tiba-tiba di suatu petang sementara bersiap masak nak berbuka, Yati boleh terbuat kueh cara.

Kueh cara ku..
Ha, amik ko... hitam. Dia punya bekas acuan tu, beli dah lama, besi punya. Tapi dah jadi barang berhias. Bila kemas kotak barang-barang baking, terjumpa pulak, tu boleh tergerak nak try. Boleh ler tahan rasanya, tapi kurang manis. Patut letak lebih banyak gula kat tengah-tengah tu. 

Cerita 3: Semprit

Projek hari Sabtu. Nak buat hari biasa, letih makcik! Hari minggu baru ada assistants.

Ha, projek atas lantai je
Bersila, dan tenyeh ler korjenya.


dan lagi...
Dapat 3 balang. Sehingga entri ni ditulis, balang tengah tu dah tinggal half. Budak tak posa makan.


Pengsan buat kueh raya ni. Rasa tak larat sangat. Lepas ni mungkin nak buat siput pulak. Tu je la, 2 jenis. Tak rasa macam nak membeli. Sebab kakak-kakak Yati yang selalu bawak balik kueh tunjuk-tunjuk ni. Tengoklah camana.

Cerita 4: Mak Yati masuk spital

Ha, paru-paru berair. Lepas buat semprit, Yati tertidor. Pastu terjaga, ada kawan ma called, cakap ma masuk spital. Terus balik Lumut. Hari Ahad balik rumah kami balik. Hari ni, kakak Yati dok spital. 

Tak tau lagi camana. Doktor buat test, cancer ma tu camana, dan sebab ma sakit di bahagian perut dan belakang. 

Fikir yang baik-baik saje. Doa yang terbaik.

Selamat  membuat persiapan raya ya, pada semua.

10 comments:

  1. moga mak yati ok...dah dijauhkan dari apa2 penyakit agi.

    akak pun buat kuih...pulun wiken baru ni heheheh....tapi budak2 makan mcm dah nak abih jek hahahahah

    ReplyDelete
  2. yati, insyaallah semoga ma yati sihat,

    tembam nampak sulaiman tu,,,, penawar hati kan... comei je

    ReplyDelete
  3. rajinnya yati buat biskut...akak dh lbh 10 thn main tmpah je yati....xlarat nk buat(alasan org byk pnyakit M...hhehehe...)

    Akak doakan agar ma cpt ok..bykkn brdoa..moga Allah makbulkan doa2 kita dibln mulia nie...ameen....sabar ye yati.

    ReplyDelete
  4. Semoga mak yati ok.. fikir baik-baik je ek.. be positive! :D

    Sulaiman memang budak baik.. boleh bawak ke masjid.. :)

    Kagum tgk orang boleh buat kuih raya.. saya tengok pun dah sakit pinggang.. huhuhu.. tapi buat sendiri memang lebih seronok kan.. terkenang zaman tolong mak buat kuih raya masa ai muda2 dulu.. hehehehe...

    ReplyDelete
  5. Didoakan mak kau sembuh. Ye...kena positif, kan.

    Rajin ko put. lama dah aku tak buat. last 4 tahun lepas kot. itupun buat cornflakes madu je. tak larat lah ada anak kocik2 ni. payah nak handle

    ReplyDelete
  6. Semoga mak yati cepat sembuh ye.. InsyaAllah kita doakan yang baik2 je..

    Bestnya tengok yati buat kuih raya.. nani tingin nak buat tapi belum ada kesempatan.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. Rajin Yati buat kuih samperit, sy suka tu, sy malas nk tekan kuih tu, jd beli jelah...hehe

    Hope ma Yati cpt sembuh & kembali sihat..

    Raya ni jemput dtg beraya ke rmh hjr yer Yati sekeluarga..

    ReplyDelete
  8. Kak Fidah,
    Amin.
    Kena sembunyi ler kak, Yati pun risau juga ni. Kang tak sempat makan raya, kena ulang buat. Tak larat. Hehhe...

    Kak Shima,
    Amin...
    memang, makan nasi selalu bertambah, tak macam 2 orang abang dia. Selera je, walau pun lauk kicap. Tu kembang je tu. :D

    org muo,
    Salam Ramadhan. Terima kasih singgah sini.

    Kak Nza,
    hehhe... jimat, kak. Bukan tak pernah tempah, tapi terkena yang tak sedap, tak abis, membazir je. Baik buat sendiri dan kita tau, mesti habis punya. :)
    Amin, amin... terima kasih, kak. ♥

    Encik Zino,
    Amin. Harap mama ok. Lama tak nampak. :)

    Zila,
    Betul, think positive! :)
    Seronok campur penat. Tapi dapat banyak, tu yang best. Zila takpe, ada baby. Nanti baby dah besor, boleh la buat kueh raya sendiri. :)

    Epid,
    Amin....
    Ko takpe Epid, ada baby kecik, senang beli je. Kena merajinkan diri, sebab lebih jimat buat dari membeli.

    Nanie,
    Amin... terima kasih Nanie.
    hehhe... Nanie pun boleh buat juga, kena cari masa. Kalau minat, resepi banyak boleh dapat kat internet ni. :)

    Hajar,
    Hehhe betul, sebab sakit jari juga, tekan semprit tu.
    Amin....
    Hajar balik tepeng ke?

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea