Monday, May 28, 2012

Alam ria cuti sekolah

Assalamualaikum, hello....

hari tu masa accident tu kan, saya ok. Tapi sekarang saya dah mula rasa lain macam. Lambat betul effect dia, kan. Sebab cuti kan, anak-anak tak sekolah, husband pun dah amik cuti, tapi dok kat rumah je. Kami merancang, hari ni lah kami nak bertolak ke Kelantan, tapi nak buat camana, accident keta. Dah lah setahun sekali je balik. Cuti sekolah pula bukan selalu. Heee... ntah apa-apa la kan. Boleh tak saya nak cubit husband saya banyak-banyak, sebab dia pi langgar bontot orang? Geram betul lah! 

Nasib baik la ada kete bapak, merasa juga lah berjalan-jalan, buat hilang bosan.
Oh, lupa nak cerita. Alhamdulillah, mama Yati sudah keluar hospital. Tidor di hospital semalam sahaja. Esoknya sudah minta keluar hospital dari doktor. Walaupun tak berapa turun lagi blood pressure-nya. Tapi lusanya kena pi jumpa doktor di hospital semula. Dan masa kami balik rumah kami balik, mama nampak dah ok sikit. Asalkan ma makan ubat dengan betul, ma boleh sihat, Insya-Allah. 

Dan, kami singgah di bengkel, tengok kete kami yang accident tu. Cian kete...

Hari Sabtu pula, ada undangan kenduri. Selang beberapa buah rumah dari rumah kami saja. Alhamdulillah...

Malamnya, membawa diri ke Euro Fun Fair, di Station 18, Ipoh. 

Bagi anak happy.

Amirul bawak Hafizan naik kid's bumper car.
Macam best je naik ni, kan. Berangin, walau pun agak menakutkan bila dia dah swing tu. Kalau muda lagi, aku dah naik dah.
Amirul bawak Sulaiman pulak

Sulaiman ni sepanjang masa dok tutup telinga je. Dia takut, muzik kuat.

Agak-agak muntah tak kalau naik benda pusing 360 darjah tu?
Letih bila balik. Tak termasuk lagi yang main tembak-tembak tu, baling bola tu, etc. Adalah bawak balik mug, keychain dan teddy bear kecik sikit. Kena bawak duit banyak pergi funfair ni.

Waktu Yati tulis entri ni, tak pasti lagi macamana, sama ada jadi ke balik kelantan atau tidak. Urusan kete seperti insurans, belum settle lagi. Kami dah survey tiket keretapi, semua penuh, second class dan first class. Tak sangka yek, musim cuti sekolah, orang suka naik keretapi. Ingatkan masa hari raya je takde tiket. Eh, kan ada kete, kan, boleh jalan-jalan sampai ke Ipoh. Ha... itu lah dia, kami tak berani bawak kete ni balik kelantan, sebab kete antik. Tak tau la boleh panjat ke tidak banjaran titiwangsa tu. Kami balik ke Lumut pun bawak slow-slow sampai 1 jam baru sampai, banding kete biasa, setengah jam dah sampai. Naik bas tak boleh, sebab budak kecik ni. Satu lagi alternatif yang tinggal, sewa kereta. Kalau ada rezeki balik kelantan, ada la. Kalau takde, kenalah redha. 

Ok lah. Kepada kawan-kawan yang bercuti sempena cuti sekolah ni, selamat bercuti! ^_^

Thursday, May 24, 2012

Tragedi

Petang semalam, lepas Encik Abe habis kerja, kami pi Lumut, tengok Mama Yati masuk wad. 

Mama Yati darah tinggi, dan tulang dia sakit-sakit. Tekanan darah yang sangat tinggi, sampai 200, doktor tak bagi ma jalan pergi toilet. Bila jalan je ke tandas, ma pening. Doktor kata, boleh kena strok. Jadi ma memang kena tahan di hospital.

Lepas tengok ma, kami kena balik rumah kami semula di Seri Iskandar, sebab Amirul ada paper lagi hari ni. Dia tengah exam.

On the way, kami kemalangan!

Bila tiba di satu lampu isyarat selepas Ayer Tawar, masa tu lampu isyarat bertukar kuning. Bila lampu tukor kuning, korang selalunya buat apa? Tekan minyak lagi ke, nak bagi lepas, atau korang brek dan bersedia untuk berhenti waktu lampu kuning?

Kereta depan kami brek, bila nampak tu, Encik Abe pun brek la, walau pun bajet, mesti lepas punya la, sebab lampu baru tukor kuning. Tapi sebab kete depan berhenti, kami pun brek, brek dari jauh lagi.... shreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekkk... BAM!!!! Kena juga bontot kete depan.

Kami dua orang depan ni ok, sebab pakai seatbelt. Tapi anak-anak 3 orang kat belakang, impaknya ke depan. Melalak lah juga Sulaiman, sebab dia dok tengah, terjatuh ke bawah.

Kete orang tu kemek sikit je. Ni kete kita orang...

Sori ya, camera handphone je. Jadi, gelap, sebab hari dah malam. 

Close-up sikit

Dari tepi
Orang kete depan tu tanya, nak settle camana? Encik Abe jawap, settle balai la.

Masa tu, kat tempat kemalangan tu, bau hangit tau! Tayar berasap masa brek dari jauh tu, sampai tinggal kesan hitam tayar atas jalanraya tu.

Kami terus pi balai polis bota, nak report, tapi tak boleh, sebab rupanya, kami kemalangan dalam kawasan Manjung. Kalau kami lepas satu pintu gerbang selepas kedai makan Rotisegar tu, baru lah masuk daerah Perak Tengah. Sebab kat Seri Iskandar pun ada IPD, tapi rupanya, tak leh.

Walau pun report boleh buat dalam 24 jam, tapi kami pergi juga malam tu, patah balik ke Lumut. Masa nak sampai ke Ayer Tawar, kereta tiba-tiba berasap dan bau hangit. Immediately berenti tepi jalan. Nasib dekat kedai tomyam, jadi kami makan malam situ. Hmmm... Sulaiman je yang makan. Yang lain hilang selera lagi.

Panggil tow-truck. Jadi, kami pergi Lumut, naik kete yang di tunda. 

Camtu la ya. Bahagian depan kete naik ke atas, macam basikal buat wheely tu. Yati lukis gambaran, sebab amik gambar, gelap sangat, tak nampak.
Macam ni la ya, dari dalam. Yati, Amirul dan Hafizan dalam kete. Encik Abe dan Sulaiman naik tow truck depan tu. Sulaiman takut naik kete buat wheely.

Boleh tertidor la pulak dalam kete. Kami tidor kat rumah mama di Lumut. Papa ada. 

Encik Abe kata, orang pomen kata, 3 minggu jugak kete ni kena repair. Salah kami, sebab kami langgar bontot orang. Encik Abe bawak laju juga. Tapi nak kata break mengejut, tak jugak, sebab kami break dari jauh. Macam jalan tu licin la. Yati pejam mata tau waktu impak langgar tu. Tak berani nak tengok. Cuma boleh rasa je, bam! Kena saman 300.

Pagi ni, pukul 5 pagi, kami pinjam kete papa, balik rumah, sebab Amirul tak leh tak pergi, kan. Nasib rumah ma ada 2 kete.

Camtu la ya. Mungkin tak jadi la balik kelantan. Cuti sekolah, tak tau la... dugaan Allah bagi, kan. Ok, kami ok je. Yati rasa ok, dan bersyukur sebab anak-anak tak apa-apa dalam accident semalam. Harap mama baik cepat-cepat. Doakan ya!

Friday, May 18, 2012

macam-macam

Assalamualaikum...
Sungguh tidak konsisten saya dalam meng-update blog. Mesti dah kehilangan pembaca setia. Hehe... ada ke pembaca setia... perasan sungguh kan?

Pekabo semua? Saya biasa-biasa saje. Saya selang-selikan hari dengan siapkan projek bouquet of roses dan main hidden chronicles kat facebook. Berikut progress bouquet of roses setakat semalam...

Ada hari, saya rasa macam sudah bosan untuk cross stitch. Mungkin sebab projek berturut-turut kot. Rindu rasanya nak crochet dan knit. Untuk hilangkan bosan tu, tu yang saya main hidden chronicles kat fb tu. Lepas tu, sambil cross stitch, dengor radio Sinar. Suka dengor pagi di Sinar.

Walau pun tuan punya bouquet of roses ni suruh saya ambil masa untuk siapkan, tapi saya nak cuba siapkan dalam bulan june. Bulan 7, kita dah puasa, kan. Lepas tu, dah ada customer lain pula untuk cross stitch potret keluarga. Lepas tu, saya takkan ambil custom order dah. Nak buat ready stock pula. 

Nak tengok tak bunting saya order?

Saya nak buka meja, niaga offline. Prepare sikit-sikit, kumpul stok banyak-banyak. 
Kawan-kawan nak tau tak? Saya baru renew pendaftaran perniagaan Yati and Stitch di SSM, untuk tahun ke-4! ^_^

Alhamdulillah, pejam celik, pejam celik, saya masih bertahan, sejak mula tahun 2008. Semua berkat sokongan kawan-kawan, keluarga, dan pelanggan. Terima kasih semua!!!!

Lagi satu, nak cerita...

Hafizan
Hafizan, anak Yati yang 6 tahun ni, yang pergi tadika ni, sudah ngaji Quran. Dia dah habis Iqra'. Laju betul budak ni. Amirul dulu pun tadika, tak abis lagi Iqra'. Yati dulu masa kecik pun, tadika, muqaddam pun tak lepas lagi. Naik Quran masa darjah 2, tak silap. Alhamdulillah... 

Ada satu hari tu, kita orang nak keluar, jalan-jalan cari makan. But end up pergi workshop, sebab kete kuor bunyi.

Lama la jugak melepak kat workshop, tukor tali aircond. Lepas tu pi makan ice-cream, panas kan cuaca sekarang ni.

Lepas tu balik rumah, tengok senja nan merah. 

Cantik, kan langit tu?

Ok la. Minggu depan minggu terakhir sekolah, sebelum cuti sekolah 2 minggu. Minggu pertama cuti sekolah tu, kami nak balik Kelantan. Anak sedara Encik Abe nak kawin. Minggu kedua cuti sekolah, budak-budak ni seperti biasa, aunty dia orang nak ambil.

Tapi sebelum ni, hari Ahad ni, 20 May, birthday saya ke 34. Tua dah kan?

Me with my three boys, Amirul, Hafizan dan Sulaiman.
Syukur atas semua nikmat. 
^_^

Wednesday, May 09, 2012

Cross stitch potret Tunku Puteri Intan Shafinaz

Assalamualaikum...

Hari ni Yati nak berkongsi projek yang Yati siapkan semasa tempoh Yati tak online lama hari tu.

SMK Sultan Badlishah, Kulim, Kedah, sekali lagi telah memberi kepercayaan pada Yati untuk menjahit cross stitch potret sebagai cenderahati, kali ini pada Tunku Puteri Intan Shafinaz, sempena Hari Anugerah Cemerlang sekolah yang majlisnya berlangsung semalam.

Tunku Puteri Intan Shafinaz ialah puteri KDYMM Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Agong ke-14.

Berikut gambar perkembangan jahitan cross stitch dari mula hingga siap.

Bahagian 1 siap
Bahagian 1-3 siap
Bahagian 1-5 siap
Bahagian 1-6 siap
Bahagian 1-7 siap
Bahagian 1-8 siap
Alhamdulillah, siap.
Tarikh mula: 5 April 2012
Tarikh siap: 26 April 2012
Saiz: 39 cm X 48 cm atas 9 count

Gambar original yang convert ke chart:

Cross stitch yang sudah frame:
Terima kasih pada Puan Norhashikin yang sudi kongsi gambar cross stitch sudah frame ni dengan Yati. Menurutnya, Tunku Puteri sangat teruja menerima cross stitch potret ni.

Alhamdulillah.

^_^


Monday, May 07, 2012

Sulaiman

Ada sorang budak kecik ni, nama dia Sulaiman. Umur 4 tahun.
Sulaiman tak sekolah lagi, tahun depan baru sekolah.
Hari-hari dia dok rumah, teman mama. 


Selain tengok tv, melukis dan main game komputer, Sulaiman juga tak boleh duduk diam, suka bercakap.

Dekat rumah, Sulaiman pot-pet pot-pet.
Makan dekat kedai, Sulaiman pot pet pot pet juga.

Sulaiman sangat suka kalau mama bawak pergi main dekat tempat budak-budak main, tak kira la kat playground ke, shopping complex ke.

Gambar di atas dekat tempat apa ntah nama dia, Sulaiman dah lupa, kid's zone ke apa, lebih kurang camtu lah nama dia, terletak di Aeon Station 18, Ipoh. 
Sulaiman main dengan abang-abang berjam-jam dalam tu, sampai *We boring tunggu.
Mama tak boring, sebab dekat sebelah kid's zone ni ada DAISO, kedai jepun yang setiap barang 5 ringgit tu. Hehhe...

Sulaiman suka main kat tempat ni, boleh jadi Bob the Builder.

Tengok tu, Hafizan dah jadi macam orang buat jalan dah, pakai macam tu.

Abang Amirul pula dah jadi orang jual ice-cream dah. Duduk belakang counter ice-cream, mesin cashier pun ada, bestnya, macam niaga betul-betul.

Tu je la nak cerita kali ni. Tapi satu je Sulaiman tak suka. Sulaiman tak suka hujan, lagi-lagi ada guruh dan kilat. Sulaiman takut!

Sampai kena tutup telinga. Tapi kena control, tak leh nangis, walau pun takut hujan. Sebab meja depan tu ada awek cute. Ni masa makan kat kedai nasi lemak ayam golek, Batu Gajah. Sulaiman tak makan pun, sebab camana nak makan, tangan kena tutup telinga, hujan. Mama tapau aje nasi untuk Sulaiman makan kat rumah.

Ok, babai.

*We = Wan, nama panggilan untuk bapa. Sebutan slang Kelantan ya.

Friday, May 04, 2012

A gift from friends

Assalamualaikum...

Hari ni sangat happy! Yati dapat stork scissors dari kawan online ku, Jari Lentik, Min Depandi and Sew Cut dari Andihali Jahitan dan Kraf.

Sudah admire lama gunting ni, yang gold punya dulu pernah nampak kat Ipoh, tapi yang ni lagi cun!

Terima kasih banyak ya korang! Yati hargai sangat!

Orang satu negeri dengan Yati. Hehhe... Dia orang ni adik beradik sangat berbakat, yang ceburi bidang jahitan, kait, dan kraf. Dia orang juga ada business pre-order untuk barang kraf dan jahitan, dan buat bengkel jahitan dan sulaman manik. Terer tak? Yati pun tak tau jahit manik. Hehhe..

Yati sangat salute dengan orang lelaki yang boleh jahit ni dan sebagainya. Sekarang pun ramai tukang jahit lelaki. Bertuah kerana mewarisi bakat dan ilmu dari ibu.

Yati sendiri tak pasti sama ada boleh turunkan ilmu cross stitch ni pada anak-anak Yati. Dia orang tak nampak minat untuk cross stitch. Tapi Amirul ada juga menyibuk dulu time Yati buat felt crafts, dia kutip felt scraps yang jatuh atas lantai, lepas Yati gunting tu, dan cantum-cantum jadi rantai. Walau pun takde rupa rantai pun.

Husband Yati juga pernah offer diri untuk membantu Yati cross stitch, sebab ada ketika, Yati buat sampai lewat malam dan tak cukup tidor, tapi entah. Macam tak percaya je tangan husband ni. Kang lari kualiti. Mungkin kena berlatih banyak sebelum boleh buat order customer. Hehe, sorry bang. Lain la kalau dah belajar dari kecik, itu lain. Tapi kalau ada minat kan, tak salah orang laki belajar jahit, kraf, kait, dan sebagainya ni, pada pendapat Yati.

Gunting stork ni masuk dalam koleksi kesayanganku, dan akan guna untuk cross stitch projects. Suka!

Esok hari Sabtu! Selamat hujung minggu! ^_^

Wednesday, May 02, 2012

Kembali online

Assalamualaikum...!
Hi! Pekabo semua? Harap semuanya sihat hendaknya.
Yati dah start online semula sejak 3-4 hari lepas. 

Bestnya dapat online semula.
Yati tengok banyak benda dah berubah. Ni nak post entry pun, dah lain macam dah blogger ni buat.

Banyak la benda yang berlaku sepanjang 'pertapaan' Yati ni. Nanti-nanti Yati cerita ok.

Hari ni, Yati nak share satu gambar yang di-share di wall Yati and Stitch di fb.

Hari pertama online hari tu, dah rasa happy sangat, bila tengok gambar ni. Walaupun event gambar ni, tahun lepas, tapi sampai hari ni la boleh terasa sangat sukanya.


Agak-agak gambar ber-frame apa yang sedang dipersembahkan pada DYMM Agong dalam gambar di atas? ^_^

Itu la cross stitch yang Yati jahit tahun lepas. Potret baginda Tuanku dan Raja Permaisuri Agong di-order oleh SMK Sultan Badlishah, Kulim, Kedah sempena hari penyampaian anugerah cemerlang tahun lepas.

Alhamdulillah, Yati rasa lega dan gembira sangat.

Orait la. Yati dah boleh online semula macam sebelum ni. Nanti nak melawat rumah kawan-kawan semua. Jumpa lagi!