Monday, January 30, 2012

knit pillow case

Assalamualaikum...

Yati rancang nak siapkan order cross stitch hari Sabtu dan Ahad. Tapi hajat tak kesampaian.
Sudah bangun pukul 3 pagi, sudah on radio, sudah start jahit pun beberapa baris, tapi terbayang macam ada perempuan rambut panjang duduk luar tingkap, tengok Yati jahit.

Ni gara-gara husband ada cerita, ada orang nampak hantu perempuan rambut panjang sampai ke tanah dekat pintu gerbang taman perumahan kami ni. 

Dah takut nak jahit. Pelan-pelan kemas benang dan kain, tidor balik. Huhu...

Selain cross stitch, Yati sudah start knit pillow case untuk projek Swap MKC. Setakat ni, baru siap 5 inci. Partner Yati, Wie. Expert knit Wie ni, kait baju sekejap je siap. Gerun Yati bila tahu partner dengan orang terer ni. Kita ni, baru beginner.

Pertama kali Yati cuba kait cable pattern. Corak macam tali dipintal atau sekali tengok, macam ular pun ada tu, cable pattern orang panggil.


Untuk projek knit ni, Yati berkesempatan guna circular needle baru tunjuk hari tu. Patutnya ada satu alat ni, nama dia cable holder, lebih sesuai guna. Tapi Yati takde tu. Tapi boleh juga guna apa yang ada. Sebab dia kena slip beberapa stitches ke circular needle dan pegang di belakang atau di depan (ikut arahan pada pattern), sementara kita knit beberapa stitches berikutnya di jarum kait kiri, lepas tu baru kita knit stitches di circular needle yang kita hold tadi.

Boleh juga guna double pointed needle kalau takde cable holder atau circular needle. Sebab dia kena masuk ikut satu hujung, dan keluar hujung yang satu lagi. 
Dengan buat camtu, kita dapat pattern macam ular dalam gambar pertama tadi.

Harap dapat siapkan cross stitch secepat mungkin. Supaya boleh sambung knit pillow case ni. Sebab Yati kait agak lambat. Yang ni kena siapkan bulan 2.

Eh, tengok juara lagu tak malam tadi? Cantik stage dia, kan. Suka masa Aizat buat persembahan, guna pasir tu. Lagu Awan Nano tu memang sedap, patut menang.

Ok, selamat bekerja pada semua! ^_^

14 comments:

  1. huhuhuu..mesti akak dok teringat kat awek rambut panjang tuh kan...haaa, tuh yg terbayang tuh..sib baik terbayang, kalau bebetol? kompom demam seminggu. huhuhu..lagi haru order x leh siap..malam kang tutup tingkap bila nk jahit tuh..huhu..seram pulak dengar! ahaks!

    ReplyDelete
  2. hebat betul yati...jeles buat kali yg keberapa kali ntah...tak sabar nak tgok hasil siap...mesti tayang tau.

    saya suka semua performance...mmg tip top AJL kali nie... ;)

    ReplyDelete
  3. Knit pillow case plk Yati, mmg kretif la Yati ni, mcm2 blh buat..

    Ingat dulu mak sy tempah org knit pillow case, mahal giler...huhu

    ReplyDelete
  4. hahhahahaha akak pun kekadang time mengait...bila sorang2 tengah malam , pk macam2 kalau before that ada citer hantu heheheh

    cantek pillow case tu..nanti dah siap post gambar ek

    ReplyDelete
  5. sabojerler takut pulak yerk... kadang2 kalau duk asyik dengo memang teringat2 dan terus takut sendirikan...
    AJL kali ni suka sebab tak ramai seksi.. kira cam bersih sikit ....

    ReplyDelete
  6. hu.hu.hu.....amat menyeramkan. kalau akak pn akn masuk tidur.

    xsabar nk tgk hasilnya....

    ReplyDelete
  7. kalau dop sorang2..memang takut jugak bila dgr cerita macam tu....
    AJL...kak ina suka 'beribu sesalan'...

    ReplyDelete
  8. penangan m nasir mmg tak boleh di lawan..awan nano mmg layak kan, kak

    ReplyDelete
  9. yati, tu hantu kak limah sesat tu hehehe... you go girl! suka tgk yati pandai mcm2, akak cume suka tgk jer...
    dah agak awan nano menang, tapi tak minat lagu tu... :)

    ReplyDelete
  10. Iza,
    akak tak bukak tingkap pun bila jahit malam. Tapi rasa macam ada bayang luar tingkap. Seram! Hehhe..

    Ina,
    Insya-Allah bila dah siap, Yati tunjuk.
    Yati pun jeles dengan Ina tau. Banyak projek cross stitch. :)

    Hajar,
    ooo.. tu dia guna benang mahal kot. Lagi pun hasil kait memang berharga, sebab unik. :)

    Kak Fidah,
    hehhe.. tu la, kalau tengok citer hantu, memang tak leh jahit malam-malam kan. Seram teringat-ingat. :)


    Cho Zila,
    sebab baru cerita, tu teringat-ingat seramnya. Tapi skrang dah berani sikit. Hehhe...

    Kak Nza,
    hehe.. sebab kita sorang kan tengah malam, mau tak takut. :)

    Kak Ina,
    sedap lagu tu kak, Yati pun suka. :)

    Melor,
    baca je...

    Sahromnasrudin,
    betul, betul, betul. :)

    Kak Nisa,
    hehhe.. hantu kak limah pun seram juga kak, tengok rambut dia! :)
    Best kak, meh la try knit! Syok, macam cross stitch juga. :)

    ReplyDelete
  11. wah gigihnya yatie bangun 3 pagi utk siapkan kerja..

    ntah bila lah kakyong akan pandai mengait guna 2 pengait tu...

    ReplyDelete
  12. leh blaja dgn kak yati nie mengait guna 2 jarum..heheeee....ila nie kwn akk dlm fb jgk...

    ReplyDelete
  13. Kakyong,
    hehe, sebab siang layan budak kecik tu, kak. Malam la boleh buat projek kait atau jahit.
    Boleh kakyong, kalau kakyong berminat, kat youtube ada banyak tutorial. Mudah paham, yang omputeh buat. :)

    Dila Ismail,
    ooo ye ke.. apa nick kat fb? Thanks singgah sini ya. ^_^

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea