Tuesday, January 17, 2012

Cubaan buat kek, kali ke-4

Assalamualaikum...

Projeknya hari Sabtu, tapi baru hari ni nak cerita.


Alkisah, jiran punya pinggan, segan pula nak pulangkan pinggan kosong je. Hari Sabtu lepas, cari lah bahan nak buat kek. Lagi sebab birthday Amirul hari Isnin, dan birthday husband Yati hari Rabu (esok). Boleh la munch-munch sikit.

Jadi kek tau! Eee... Yati pun tak sangka. Rasa cake. Texture pun kek. Sebab dah 3 kali buat, kalau ada yang masih ingat, Yati pernah buat entri pasal cubaan buat kek ni dulu. Ada sekali, kek lawa, tapi rasa pahit dan kelat! Lagi sekali buat, dia tak jadi kek, dia lembik macam bengkang! Lagi sekali buat, takde rupa kek, ke tong sampah juga angkat. Hehhee...

Dapat banyak ni je. Abaikan meja saya yang semak tu!

Tapi kek simple je la. Butter cupcake biasa. Nak topping, nanti la dulu, sebab base-nya pun tak pass lagi. Lepas ni, boleh la cuba lagi. ^_^

Mood hari ni, gumbira!. Walau pun tanpa speeding, kedua progress projek order customer berjalan dengan lancar, dan rasa puas sebab kerja rumah pun buat, kerja customer pun buat.

Cross stitch Mr. Cheng - 50% sudah siap.
Crochet bolero anak Kak Ina - 60% sudah siap.

Insya-Allah, akan cuba buat dengan penuh kasih sayang. 
 Ok la, nak sambung buat kerja.

Take care, semua!

17 comments:

  1. kalau dekat ngan rumah yati ni akak bawa tipuware sendiri niii hehee

    ReplyDelete
  2. Mila@Rimbun...taknak la bawak tipuware...bawak la tupperware :) hehe
    kalo nak...saya ada jual..(promote pula) hihii..
    datang la melawat blog saya pula :

    ins-tupperware.blogspot.com

    :)

    ReplyDelete
  3. wah, dah tambah hobi baru ek?

    ReplyDelete
  4. ok la tu Yati, tmbh sikit topping cantik la..

    ReplyDelete
  5. tumpang seronok tengok kek yati tu....dah menjadi...bila agaknya kak ina nak merajinkan diri buat kek macam tu...

    ReplyDelete
  6. Yati...suka la tu .hehehe kalau letak 3/4 dlm cup baru nampak tinggi sikit.akak pula bila husband balik je malas dia buat keje rumah sebab dia rajin..hehehhe

    ReplyDelete
  7. kalu masakan yg kita buat menjadi mesti syok kan kan

    ReplyDelete
  8. yati..buat kek mesti la rasa kek..he he

    ReplyDelete
  9. mmg ya..klu jiran dh bagi takkan kite nak pulang dgn tupperware kosng kan?? mestila dibalas :-)

    ReplyDelete
  10. yum yum......nak sketttttttt....kak fida memang suka makan kek hehehe

    ReplyDelete
  11. waa....clap2 syabbas inspektor shahhab. ada entry pasal resepi kek tak. kalau takde, buat la satu. aku pun dah berkecimpung dlm arena kek mengekek nih

    ReplyDelete
  12. rajinnya..banyak buat tu..saya cukup malasnak buat cupkek huhu

    ReplyDelete
  13. tahniah Yati...
    kakyong jer yg dah lama juga tak buat kek..

    ReplyDelete
  14. yati mmg seorg yg xpernah brputus asa...sedap nmpk kek tu....

    ReplyDelete
  15. lamanya tak dtg tengok2 resepi k'yati..hekhek...;d...

    ReplyDelete
  16. ins-home,
    terima kasih.
    Wah, siap promote tupperware ya.

    Kak Mila,
    Hehhe... tak kisah, mai-mai meh. :)

    abby,
    hehe, takde la, buat kek tu jarang-jarang.

    Hajar,
    hehhe... lain kali Yati cuba buat sekali dengan topping. Tapi Hajar lagi terer... :)

    Kak Ina,
    hehhe... cuba la kak. Yati pun hujung minggu baru leh cuba. Hari lain sibuk dan malas. :D

    Kak Suzie,
    ye la kak, kakak Yati pun cakap camtu, letak 3/4 cup. Tapi Yati teringat dulu, Yati tuang 3/4 cup, dia melimpah ruah sampai terkeluor, tu letak 1/2 half cup je.
    Bestnya, kak, husband rajin buat kerja rumah. :D

    Puan Zai,
    Betul, suka sesangat la. :)

    Kak Erna,
    eh.. tak semestinya kak, sebab sebelum ni, Yati pernah buat kek, dia tak rasa kek, dia rasa bengkang. Hehhe...

    Sahrom,
    betul tu, segan kita nak pulang pinggan kosong. Kalau tak nak buat, beli apa-apa makanan atau kueh pun takpe la.

    Kak Fidah,
    hehhe... dah habis dah semalam, kak. Yati pun suka kek, next time nak cuba buat chocolate cake pula. :)

    Epid,
    takde la epid, entri pasal kek, nanti aku buat satu. Aku refer buku resepi kek. Ko pun apa kurangnya, lagi terer dari aku.

    Suri Solehah,
    hehe... saya pun biasanya malas juga. Tapi time mood rajin datang, buat le juga. Bagi anak happy di hujung minggu.

    Kakyong,
    timasih, kakyong.
    Nanti boleh buat kak, bila rezeki dan masa mengizinkan. Mesti anak-anak suka.

    Kak Nza,
    Boleh tahan la kak. Rasa semangat nak buat kek lagi, bila dah menjadi ni. :)

    Yana Run Away,
    lama Yana tak mai sini ya. Mana hilang? Nanti akak singgah blog Yana ya.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea