Saturday, December 17, 2011

Being happy

Assalamualaikum...

Bila saya check email sambil main neopets, ada banyak order masuk.
Bila saya check email dan fokus pada kerja saya sahaje, tak de pun orang order atau customer bayar.
Bila saya check email sambil tengok cerita Korea kat YouTube, banyaknya customer bayar dan order.

Issue nya di sini, saya kena online sambil enjoy. Kalau saya serius fikir kerja-kerja, mana nak cari duit, duit, tak boleh. Buat sesuatu tu kena ada suka. Kena ada ketawa. Kena ada relax. Tak boleh tension kerja je.. dan terus kerja. 

Tapi kalau kawan yang kerja pejabat tu, jangan la buat macam saya ya. Tak berkat rezeki anda nanti, time office hours, main game kat fb ke, atau chatting.

Saya takpe, kerja sendiri dari rumah. 
Saya tak boleh main game kat fb tu. Game yang jenis sekejap sekejap kita kena tengok, kalau tak, masakan kita hangus, tak pun, ikan kita mati tak makan, yang jenis kena tengok.

Jadi, saya pun beralih pada pet yang saya sudah bela sejak kerja saya sebagai junior programmer dalam 10 tahun dulu. Pet saya ni, kalau saya tak jenguk dia, lupa bagi makan sehari ke, sebulan ke, setahun ke, dia hampir mati je... tapi tak mati. Jadi, saya cuma jenguk dia bila saya suka je, tak semestinya hari-hari.

Ni la pet saya, cuyun nama dia. 
Cuyun ni pun ada kawan petpet dia, nama ketot.


Kalau boring-boring dan nak bela pet cam Yati, boleh la klik gambar Cuyun kat atas untuk join bela pet.

Dah saya melalut pasal pet pula. 
Berbalik pada topik kita, benda ni applies pada hidup kita. Contohnya kalau kita sedih, dan menangis, dok sedih, sedih je hari-hari, asyik komplen itu, komplen ini, hari-hari, tak de benda baik akan berlaku kat kita.

Melainkan kita tukar fikiran kita, kita mula senyum, kita mula bersyukur atas apa yang kita ada, baru la sinar mentari tu akan menjelma, walau pun hari hujan. 

Tu je la saya nak cakap. Ada hari kita akan rasa sedih juga, rasa nak putus asa juga, tapi sekejap dah la. Setakat melepaskan rasa atau apa terbuku di dada. Tapi lepas tu, kuatkan lah semangat balik dan hadapi hari dengan gembira. 

Kalau kita harap orang akan beri kita bahagia, nanti kita juga yang kecewa kalau orang tu tak layan kita. Oleh tu, carilah kebahagiaan dari dalam. Ada hari, kalau kita rasa kita sorang, yakinlah yang Allah bersama kita. 


Ni apahal pula gambar durian yang keluar. Yati ada juga teringin nak makan durian. Tapi Yati senyap je. Sebab last sekali makan, Yati batuk dan demam. Hari tu, husband bawa balik durian, officemate nya kasi. Banyak. Bagi kat jiran-jiran la, kami amik 2 biji je, yang kecik. 

Kebanyakannya Yati makan. Husband makan seulas dua je. Sambil makan, Yati fikir dalam kepala, saya boleh makan banyak-banyak durian ni, dan saya akan sihat, tak demam. 
Esoknya, Yati ok je. Alhamdulillah.... kadang-kadang semuanya dalam kepala kita je. Sebab kita je asyik fikir benda yang buruk-buruk, tu benda buruk pun datang kat kita.

Ok le.
Have a great weekend semua!!!! ^_^

Thursday, December 15, 2011

Felt keychain - Pokok

Tanya sama pokok
Apa sebab goyang...?
Mungkin sebab tak dapat masuk juara lagu kot...
 

Hari tu masa buat coin purse tu, ada potong kain felt. Alang-alang tu, Yati potong lebih sikit, untuk buat keychain pula.

Last sekali, posing semua...


Semua masuk ready stock kedai. 

Saiz: 2.5 inci X 2 inci (tidak termasuk panjang keychain ring).

Harga: RM5

Hari ni, pagi, husband Yati nak pi hantar borang BR1M tu. Kami pun ngekor la sekali. Nak pi LHDN Ipoh, rasa mesti ramai orang, sedangkan kami tak leh lama, sebab husband time-out sekejap je. Jadi kami pun pi pusat kumpul hasil di Sitiawan. Bila dah selamat hantar dan balik rumah, tengok-tengok ada pejabat rakan muda kat Seri Iskandar ni pun boleh terima borang tu. Heeee... apeda... ^_^

Tuesday, December 13, 2011

Kenalkan, cik T...

Dah lama dah menatang ni buat bising malam-malam dalam kotak. Yati ingat kan, cicak mula-mula. Sebab cicak kat rumah ni, agak agresif sikit, dan kurang sopan serta tak tau malu pula tu. 

Sehingga lah satu pagi, bila Yati masuk bilik jahit, nampak menatang ni kat tingkap. Macam dia nak keluar. Tapi tingkap tutup, camana dia nak keluar kan. Dari jauh ingat rama-rama sesat masuk rumah, nampak color coklat je. Bila pergi dekat, nampak la... rupa-rupanya dalam rumah ada tikus! Menatang ni tengok Yati, Yati tengok dia, pastu cabut dia masuk celah kotak. Dalam bilik menjahit pula tu, sungguh bahaya. Kang habis benang saya.

Ish... dah lebih 6 tahun dok rumah ni, tak pernah ada tikus. Dah kena beli perangkap tikus. 
Weekend lepas balik Lumut, jadi sebelum tinggalkan rumah, letak la perangkap tikus yang Abe dah beli lebih awal dalam bilik jahit Yati. Letak umpan ikan kering.

Sampai je kat rumah hari Ahad, berjaya juga menangkap menatang ni.


Comel pula ye. Sebab dia kecik. Anak-anak tengok dan suruh bela lagi. Hish... bukannya hamster, kan. Dah la menatang ni mendatangkan penyakit. 


Lepas dah tangkap, satu masalah pula, camne nak hapuskan dia. Nak buang kat pasor ke, nak buat apa. Bapak Yati suruh katok je. Pastu Encik Abe pun katok la dengan kayu. Katok tu pukul ler. Dah mati dah pun menatang ni. Harap takde la yang lain. 

Kawan-kawan ada tak masalah cik T ni kat rumah?

Monday, December 12, 2011

Crocheted coin purse

Assalamualaikum...

berikut coin purse baru buat. Ni first buat yang crochet. Sebelum ni, banyak buat coin purse dan handphone cozy yang knit punya.

Pandangan depan
Projek sambil-sambil ni. Sambil tunggu husband dalam kete, sambil tengok tv.

Pandangan belakang.
Color pun ikut suka hati.

Bahagian dalam
Saiz dia, 5 inci X 4 inci.
Harga RM15.
Masuk dalam ready stock kedai. ^_^

Friday, December 09, 2011

Cinderella's Stepsister

Sape tengok citer ni, angkat tangan..! Hehhe...


Dah lama sangat Yati tak layan citer Korea. Last sekali citer Korea yang Yati tengok dari awal sampai akhir, citer Winter Sonata. Lepas tu ada la 2-3 citer tengok, tapi tak ikut betul-betul.

Tapi citer Cinderella's Stepsister ni satu hari, kebetulan Yati boleh tertengok. Kebetulan, episod 1 pula tu. Terus melekat.

Terer betul orang Korea ni buat citer ya. Sampai boleh tersentuh hati kita. Ada la 3-4 episod dia, Yati boleh termenangis tengok. 

Masa Ki Hoon tu pergi, tinggal surat, tapi Hyo Seon tak bagi kat Eun Jo. Pastu Eun Jo pergi tepi pantai, dia nangis tu. Kita pun boleh terasa luluhnya... terer la pelakon dia.

Cinderella's Stepsister ada Isnin sampai Jumaat, pukul 5 petang, TV2. Tapi tak lama lagi nak abis dah citer ni. Huu... sedih... 

Selamat hujung minggu semua! Take care! ^_^

Wednesday, December 07, 2011

Projek crochet-a-long siap! ^_^

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bolero sudah disiapkan semalam. 

Masa sedang kait edging
Saya hampir habis kait edging bila saya tengok balik, bolero tu jadi menggelembung. Jadi, saya buka balik dan kait semula. Baru saya tahu, kaitan edging tu tak boleh terlampau ketat sangat.

Tadaa! Akhirnya sudah siap!
Saya bawa merata projek ni. Masa pergi KL minggu lepas pun saya bawa juga. Sambung kait sikit-sikit bila-bila ada masa terluang. 

Ada beberapa benda juga lah yang saya belajar masa buat bolero ni. Walau pun saya sendiri tak boleh memodelkannya buat masa sekarang sebab tak muat, tapi rasa suka bila dapat hasilkan pakaian kait pertama ni. 

Sebenarnya, takde la tak muat sangat. Rasanya, kalau saya boleh kurangkan 10 kg, saya boleh pakai ni. Ha, malu saya. Sekarang korang dah tahu berapa overweight-nya saya.

Benang ni la saya guna untuk projek bolero ni.
 Sebab pertama kali cuba kait pakaian, tu guna benang acrylic biasa dulu. 

Yeh, dah siap!
Hari nak hujan ni. Sampai sini dulu ya. 
Take care dan jumpa lagi! ^_^

Tuesday, December 06, 2011

Koleksi benang kait

Assalamualaikum dan selamat sejahtera!

Kawan-kawan pekabo hari ni?
Yati Alhamdulillah, sihat.

Best juga cuti sekolah ni, sebab bila anak-anak dok rumah, boleh tolong kita buat kerja rumah. Anak yang besor la kan. Yang kecik tu, cuma pandai sepahkan rumah je. Macam Amirul, hari ni dia tolong sapu dan jadi 'runner'. Kejap-kejap suruh dia amik daun kari kat depan, suruh siram pokok, etc. Sekarang dia tengah kemas bilik dia.

Hari ni nak citer tentang koleksi benang kait. Yati kumpul beli sikit-sikit. Kebanyakannya benang local, brand Nona, Wina, Ondori dan Minlon.

Koleksi benang kait

Cuma baru-baru ni je, ada rezeki lebih sikit, dapat la Yati merasa beli benang dari Turki. Seronoknya! Dalam 5 bulan juga la, nak menabung beli benang import tu. Sangat berbaloi la, bila rasa benang tu, sangat lembut. Yati beli benang cotton, bamboo dan wool, dari kedai benang online Hazeleaf Yarns.

Benang Turki mali..
Turki mali juga...
 Tak lupa juga, masa pergi KL minggu lepas, singgah Daiso di 1 Utama, berikut barang sempat beli.

Benang kait acrylic dan lace
Kain felt
Jarum knit, crochet, knitting loom, cover button, lace.
Suka sangat. Peluk-peluk benang tu, sebab geram. Sebab selama ni cuma meleleh air liur tengok kawan-kawan beli benang import ni. Jeles juga, tapi kita jadikan sebagai perangsang diri sendiri, untuk kumpul duit, beli untuk diri sendiri juga, tanpa guna duit suami. Alhamdulillah. Takde idea lagi nak buat apa dengan benang-benang di atas.

Ok le, nak sambung kerja. Yati ingat nak online selang sehari, untuk siapkan order. 

Hari online - Isnin, Rabu, Jumaat
Hari tak online - Selasa, Khamis, Sabtu dan Ahad

Tapi sebab ada customer dah bayar, tak sedap pula tak check email, nanti lambat respond pula. 

Semoga hari ni hari yang ceria pada kita semua! ^_^

Sunday, December 04, 2011

Mencelah kejap...

Assalamualaikum...

Memang berhabuk habis blog Yati ni. Lama benor tak update. Tapi takde la selama dulu tu, sampai sebulan senyap sunyi blog ni.

Yati sekarang tengah ada gap masa sikit. Lepas ni, rasanya akan busy balik. Banyak la benda yang berlaku sepanjang tak update blog ni. Yati pun tak tau mana satu nak cerita.

Yati cerita dalam bentuk intisari rancangan je boleh tak... hehhe...

  • Projek cross stitch hari tu dah siap. Tapi nanti ada projek baru masuk lagi kot.

  • Yati pergi KL dalam minggu ni. Tapi sekarang dah balik Perak. Kami pi untuk repair rumah kat KL. Belum repair sepenuhnya. Belum boleh bagi orang sewa lagi. 

  • Rasa macam pelancong pula masa pi KL tu. Sebab banyak benda berubah. Ada satu hari, kami pi makan sarapan nasi berlauk di Kampung Baru. Dulu masa zaman bercinta, kat sini la kami selalu makan. Tak sangka kedai ni masih ada. 

Sulaiman makan nasi lauk gulai ayam.
  • Setelah lebih kurang 7 tahun tak tengok wayang, Yati pi tengok wayang kat GSC 1 Utama. Dengan kakak. Husband jaga anak kat Starship Galactica, tempat budak-budak boleh main satu hari, tak leh kuor, ada orang jaga. Yati tengok citer Twilight - Breaking Dawn Part 1.

  • Projek kait bolero Yati dalam fasa cantum. Lepas ni, kait edging pula. Tapi, tak muat lah, Yati pakai. Sedikit kuciwa! Ingat projek pertama kait garment ni, boleh la pakai sendiri. Tapi Yati akan siapkan juga, boleh buat ready stock. Kalau sape badan petite, boleh la. Kalau kembang macam Yati, tak muat.

Sekian intisari rancangan untuk hari ni. Lain hari bila berkesempatan, Yati akan cerita panjang lebor lagi. Rindu kawan-kawan semua. ^_^
 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea