Saturday, December 17, 2011

Being happy

Assalamualaikum...

Bila saya check email sambil main neopets, ada banyak order masuk.
Bila saya check email dan fokus pada kerja saya sahaje, tak de pun orang order atau customer bayar.
Bila saya check email sambil tengok cerita Korea kat YouTube, banyaknya customer bayar dan order.

Issue nya di sini, saya kena online sambil enjoy. Kalau saya serius fikir kerja-kerja, mana nak cari duit, duit, tak boleh. Buat sesuatu tu kena ada suka. Kena ada ketawa. Kena ada relax. Tak boleh tension kerja je.. dan terus kerja. 

Tapi kalau kawan yang kerja pejabat tu, jangan la buat macam saya ya. Tak berkat rezeki anda nanti, time office hours, main game kat fb ke, atau chatting.

Saya takpe, kerja sendiri dari rumah. 
Saya tak boleh main game kat fb tu. Game yang jenis sekejap sekejap kita kena tengok, kalau tak, masakan kita hangus, tak pun, ikan kita mati tak makan, yang jenis kena tengok.

Jadi, saya pun beralih pada pet yang saya sudah bela sejak kerja saya sebagai junior programmer dalam 10 tahun dulu. Pet saya ni, kalau saya tak jenguk dia, lupa bagi makan sehari ke, sebulan ke, setahun ke, dia hampir mati je... tapi tak mati. Jadi, saya cuma jenguk dia bila saya suka je, tak semestinya hari-hari.

Ni la pet saya, cuyun nama dia. 
Cuyun ni pun ada kawan petpet dia, nama ketot.


Kalau boring-boring dan nak bela pet cam Yati, boleh la klik gambar Cuyun kat atas untuk join bela pet.

Dah saya melalut pasal pet pula. 
Berbalik pada topik kita, benda ni applies pada hidup kita. Contohnya kalau kita sedih, dan menangis, dok sedih, sedih je hari-hari, asyik komplen itu, komplen ini, hari-hari, tak de benda baik akan berlaku kat kita.

Melainkan kita tukar fikiran kita, kita mula senyum, kita mula bersyukur atas apa yang kita ada, baru la sinar mentari tu akan menjelma, walau pun hari hujan. 

Tu je la saya nak cakap. Ada hari kita akan rasa sedih juga, rasa nak putus asa juga, tapi sekejap dah la. Setakat melepaskan rasa atau apa terbuku di dada. Tapi lepas tu, kuatkan lah semangat balik dan hadapi hari dengan gembira. 

Kalau kita harap orang akan beri kita bahagia, nanti kita juga yang kecewa kalau orang tu tak layan kita. Oleh tu, carilah kebahagiaan dari dalam. Ada hari, kalau kita rasa kita sorang, yakinlah yang Allah bersama kita. 


Ni apahal pula gambar durian yang keluar. Yati ada juga teringin nak makan durian. Tapi Yati senyap je. Sebab last sekali makan, Yati batuk dan demam. Hari tu, husband bawa balik durian, officemate nya kasi. Banyak. Bagi kat jiran-jiran la, kami amik 2 biji je, yang kecik. 

Kebanyakannya Yati makan. Husband makan seulas dua je. Sambil makan, Yati fikir dalam kepala, saya boleh makan banyak-banyak durian ni, dan saya akan sihat, tak demam. 
Esoknya, Yati ok je. Alhamdulillah.... kadang-kadang semuanya dalam kepala kita je. Sebab kita je asyik fikir benda yang buruk-buruk, tu benda buruk pun datang kat kita.

Ok le.
Have a great weekend semua!!!! ^_^

14 comments:

  1. saya suka semua ayat2 dlm entry yati ni :)

    p/s: kagumnya bela pet sejak 10 thn!

    ReplyDelete
  2. Betul, betul, betul! Semua yg Yati cakap tu betul! We are who we make ourselves to be.

    ReplyDelete
  3. Hehehe...bestnya karangan...Yati ,akak baru dapat durian dari kampung tahu berapa biji?20biji...dah habis.2 hari je.memang hantu durian
    Yelah ...kalau makan asam jangan cakap nanti sakit perut nanti memang sakit perut betul...

    ReplyDelete
  4. yati..akak pun tak main game fb tu..tak pandai sangat pun nak main game..he he

    ReplyDelete
  5. yer setuju dgn yati.. kena pk positif.. cuma kalo sesekala susah hati tu.. okay.. sesekala layan perasaan, tp hari lain kena UP..

    comel jer si cuyun yati tu.. hehhe

    ReplyDelete
  6. Betul tu yati...kita jgn terlalu ikut perasaan dan bersyukur dgn apa yg ada...
    Tengok durian tu..emmmmm mmng terliur pulak..Kak Ina mmng hantu durian...tapi suami dan anak2 tak berapa suka...so, payah lah sikit nak beli...

    ReplyDelete
  7. betul apa yang yati cakap tuh..setuju sangat sangat... sometimes kita memang mengharapkan mcm2 dalam apa yang kita buat..tapi kalau terlampau berharap...kita lupa untuk jadik happy ....apa2 pun kena bersyukur dan jangan putus asa....akak pun kekadang lemah semangat dah sebab duit kekadang abih mcm tu jek walaupun keja makan gaji...

    ReplyDelete
  8. memang..memang..memang..

    bak kata anak saya.. kalau kita kata susah, susahlah.. kalau kita kata senang, senanglah.. (ini mualimah Pasti dia yang ajar dia ni.. hehe)

    hati mesti baik.. hati mesti gembira.. baru la terpancar pada wajah dan juga pada kerja dan hidup kita.. insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  9. sgt setuju kak yati !

    bile kita asik m'harap,benda tu xdtg bergolek .. tp ble kita ralit dgn bnda lain,barulah dia dtg ... ;)

    enjoy our life ;)

    eh mcm best lka bela2 pet tu yek :p

    ReplyDelete
  10. betul tu yati..bekerja dlm suasana yg santai lebih enjoy....

    ReplyDelete
  11. wah kak...sedapnya deroyan itu...=)

    ReplyDelete
  12. kekadang kalau kita terlalu memikir apa yg tidak ada or tidak cukup dlm hidup kita, mesti kita akan tension, tp kalau kita fikir apa yg kita ada, mesti kita bersyukur, life is short, live the life fullest

    ReplyDelete
  13. Eis,
    hehe... timasih. :)
    Ha ah, bukan susah pun nak jaga. Kalau malas, antar je dia masuk akademi. :)

    Kak Aisyah,
    Yeh! Fikirkan yang baik-baik saje, kan kak. ^_^

    Kak Suzie,
    Banyak tu kak, sampai 20 biji! Tapi best yek, pekena durian. Nikmat betul!! Hehhe...
    Hehhe.. betul, betul..! :)

    Kak Erna,
    jangan main la kak Erna, game kat fb tu. Sekali cuba, kang terjebak pula. :)

    Kakyong,
    betul, betul. Ceria-ceria dan senyum selalu. :)
    Cuyun tu makan banyak kakyong. Yati jarang jenguk dia, tapi sekali jenguk, sumbat dia sampai bloated. Lega...

    Kak Ina MP,
    sama la kita. Nak beli pun tak best kan, sebab kita sorang je yang layan durian kat rumah. :)

    Kak Fidah,
    jadi sebelum duit tu abis, baik masuk bank dulu everytime gaji masuk. Hujung tahun dividen boleh beli benang banyak-banyak. Hehhe....

    Zila,
    pandai anak Zila. Memang PASTI ni bagus. Tu pasal Yati kekalkan Hafizan kat PASTI juga tahun ni. Tak yah masuk prasekolah la. :)
    Insya-Allah, Zila.. hidup mesti happy! ^_^

    Ummi Hanie,
    ye, betul. Hidup mesti dinikmati. :)
    Best la juga, melayan pet. Selain makan dan main dengan dia, boleh juga hantar dia masuk sekolah, buat quest, dapat reward, dll lagi la. :)

    Ct,
    betul, betul, betul. :D

    Kak Nza,
    ya, betul tu kak. :)

    Ina Cemmomile,
    Sedap! Licin habis. Hehhe...

    Kak Mila,
    Setuju! ^_^

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea