Wednesday, November 09, 2011

Le' cucur the ikan bilis

Assalamualaikum...

Pada suatu petang, hujan turun renyai-renyai. Yati dalam mood rajin dan lapar. Tanpa membuang masa, Yati ke dapur, membancuh adunan membuat cucur ikan bilis.

Tatkala sedang mengambil mangkuk adunan, teringat resepi cucur nasi ber-ikan bilis oleh Kak Anim, di mana Kak Anim telah memasukkan kentang ke dalam cucurnya. Boleh la cuba guna kentang.

Yati tak blend kentang, cuma potong dadu kecil-kecil. Tepung pula Yati campur tepung gandum dengan self raising flour. Ikan bilis dan bawang Yati tumbuk.


Hidang dengan satu jag kopi O (sakit pala hilang je, pekena kopi balik, hehhe), cuaca pula sejuk je. Pastu terus tak dinner, kenyang makan cucuq! ^_^

13 comments:

  1. penah cuba cucur letak kentang tp tak penah campur dgn self raising flour....nampak sedap la... ;)

    ReplyDelete
  2. Aisei.... sggh menyelerakan! Lps ni saya nak pi beli tepung cucur ikan bilis adabi pulak! ;)

    ReplyDelete
  3. i love cucuq... cuma takde time nak buat hi hi hi...

    ReplyDelete
  4. tak pernah terfikir plak campur self rising flour buat cucur. next time nak cubalah.

    *coffee addict, kita sama :D

    ReplyDelete
  5. Yati,

    anak2 kakyong kalo dah pekena cucur di petang hari /selalunya n ak dekat senja.. mlm memang x makan dah...

    ReplyDelete
  6. boleh mampir ya ikut menikmati cucur yang enak

    ReplyDelete
  7. Akak selalu potong kentang mcm fries..nanti yati try buat cucur bayam...sedap..

    ReplyDelete
  8. yati..akak siap letak carrot sekali bukan setakat kentang aje..he he

    ReplyDelete
  9. memang sedap makan cucur ngan kopi o...makan panas2...tgk cucur yang Yati buat tu mmng teringin nak buat jugak...

    ReplyDelete
  10. Ina,
    Campur self raising flour tu, cucur jadi fluffy sikit. :)

    Precious Crafts,
    Yang cucur segera adabi tu pun sedap, kan. Selain ikan bilis, yang lemak manis pun budak-budak suka. :)

    Aida,
    Lama tak nampak Aida. :)
    Ye la kan, Aida kerja. Mesti penat balik rumah.

    Eis,
    Cuba la, cucur jadi gebu sikit. :)
    Wah.. dah jumpa geng kopi la!

    Kakyong,
    sama la ya. Sebab dah kenyang kan, macam makan nasi juga. :)

    Cerita Tugu,
    hehhe.. terima kasih singgah sini.

    Kak Suzie,
    ooo potong memanjang ya.
    Cucur bayam tak pernah cuba lagi. Takut budak tengok sayur, dia tak makan. :)

    Kak Erna,
    bagus idea tu kak. Lain kali Yati cuba. :)

    MP,
    Buat la, sedapnya makan satu family, cepat je abis. :)

    ReplyDelete
  11. sy suke cucur yang di jemput2 mcm ni.....;d

    ReplyDelete
  12. pagi ni pun akak masak cucur ikan bilis..lama dh xmasak tu..ttp tgk resepi yati lain sikit..tmbah nasi ek yati????...boleh trylh...

    ReplyDelete
  13. Yana Run Away,
    sedap yek, pekena waktu minum petang. Akak pun suka. :)

    Kak Nza,
    Sila cuba, kak, ikut resepi Kak Anim. Sedap! :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea