Wednesday, October 12, 2011

Crocheted slipper

Assalamualaikum...

Projek sedikit complicated yang Yati cakap dalam entri semalam tu, ni la dia. Slippers. Tapi baru siap sebelah. Rumit la sikit bagi Yati sebab budak baru belajor. Kalau expert crochet tu, mesti boleh siapkan cepat. Meh tengok meh.


Tadaa... hehehe... agak pelik kan slipper dia, sebab sebenornya ada part kurang betul, tau. Bolehkah anda mengesannya? Slipper sebelah ni pun sebetulnya, tak siap lagi. Patut tambah strap dan letak button. Tapi kalau tak tambah pun takpe, dia akan suit je kat kaki.


Ni Yati pakai ler ni. Hui... gedabak betul kaki aku.

Yati add banyak round kat bahagian masuk kaki tu. Jadi, dia jadi agak longgor. Eh, longgar.

Rasanya Yati tahu di mana Yati mula buat silap. Lagi sebelah, Yati akan cuba improve!


Itu la ceritanya, cubaan pertama crochet slipper. Tak berapa menjadi pun, selesa pakai kat rumah. Mungkin lain kali buat, Yati tinggikan sikit supaya cover buku lali dan atas tumit lebih tinggi, ok kot kan. 

Take care semua!

19 comments:

  1. tak pernah tgk lagi orang buat slipper,...

    ReplyDelete
  2. hehe dekat rumah dekat taiping :) Wat keje partime cket :)nga tunggu job masuk..huhu

    ReplyDelete
  3. mesti selesakan...prcubaan yg brjaya...

    ReplyDelete
  4. wah..first time tengok crocheted slipper! good luck yati :)

    ReplyDelete
  5. Wah! sgt kretif Yati sampai kasut pun blh crochet, kasut ni pakai dlm rmh jelah yer tp klu kasut baby mesti comelkan...hehe

    ReplyDelete
  6. Ok lah tu, Yati! Cantik kombinasi warna benang2 tu :) nanti saya dah tulis rules contest tu, Yati join ye..:D

    ReplyDelete
  7. first time tgk crochet selipar... biasanya baby booties... anyway memang cantik...:)

    ReplyDelete
  8. Ila walnut Shoppe,
    Cute ke.. tapi sekali tengok, macam kasut clown pun ada, yek. sebab tuan punya kaki gemuk. Hehehe..

    Ct,
    ada, omputih, orang kat negara sejuk selalu buat, pakai dalam rumah. :)

    h4ni3,
    Thanks, hanie! Saya boleh! Malaysia boleh! :D

    Ila,
    oooo... tepeng ke.. senang balik kampung masa belajor kat uitm dulu, kan. Sebab tak jauh sangat. Ooo.. keje kat perak tak tau la ada lobang ke tak. cer cuba beli the Star atau NST hari sabtu, ada iklan kerja kot sesuai. Ila grad bidang apa? dah isi borang SPA8? :)

    kak Nza,
    boleh perbaiki lagi, kak. Terima kasih. :)

    Eis,
    thanks, Eis. I feel lucky! ^_^

    Hajar,
    kasut baby, takde baby nak bagi pakai. Hehhe.. buat slipper orang tua je la. :)

    Kak Aisyah,
    Terima kasih, kak. Insya-Allah, Yati cuba. :)

    MP,
    segan Yati. :)

    Kak Nisa,
    Thanks, kak. Baru cuba-cuba. Kena perbaiki lagi ni. :)

    sahromnasrudin,
    Kak Yati merangkak lagi bab kait jarum satu ni, sahrom. Kena improve banyak lagi ni. Timasih, ya.

    ReplyDelete
  9. Hehe sy grad dlm Dip. Science Comp..ari tu da keje ptime ade gk dpt job tp cdg nk rehat jp ngat nak smbung Degree lak..nk hbiskn byr PTPTpu dulu huhu..jenoh membayornye..spa8 ada gk dpt job tp time tu da msok uitm..koje partime dulu lps prctical ari tu..nk amek lesen lg..huhu..

    ReplyDelete
  10. crochet kasut baby ada kn..tp crochet utk kaki org dewasa sy xpnh tgk..ni 1st time k.yati..:)

    ReplyDelete
  11. Pandainya Yati kait! Cantikkkk!!

    ReplyDelete
  12. akak ada stokin macam juga tapi dari bulu unta ...tapi ni pun cantik...

    ReplyDelete
  13. wahhhh!!! good attempt yati! saya pun tak penah lagik cuba ....mau jadik alas meja kalai saya buat hehehe

    ReplyDelete
  14. Wahh Yati kalau pakai slipper ni buat slide atas lantai simen licin best nih ........ tapi kalau jatuh pun best juga .. patah pinggang tak bangun sebulan.

    Errr .. licin tak kalau pakai kat simen ?

    ReplyDelete
  15. Ila Walnut Shoppe,
    Oh, DCS. Sama la dengan Kak Yati. Tapi akak itm jengka, long time ago. Hehhe.. oh... ye la, sambung study lebih baik, sementara masih muda ni, belajar la setinggi mana mampu. Good luck ya!

    Ziraziz,
    ha ah, tu dah biasa orang buat, booties baby. Hehhe... boleh ganti stokin, kalau orang dalam pantang tu kan, kaki tak leh sejuk. :)

    Ayza,
    Segan Yati. Yati tau sikit-sikit je crochet ni, Ayza! :)

    Kak Suzie,
    dari bulu unta? wah.. camana la ropanya yek... timasih, kak.

    Fida,
    Ish.. takde la, Fida kan lebih expert crochet dari Yati. Mesti jadi punya la kalau try. :)

    Kak Ann,
    Kikikih... lawak la! Ha ah, licin kalau slide atas simen rumah. Tapi takde la nak slide-slide, kalau pakai slipper ni, kena jalan langkah kecik, ala-ala pompuan jepun pakai kimono. Hehhe...

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea