Friday, October 14, 2011

Checklist benang DMC

Assalamualaikum...

Yati tak tahu tempat lain macamana. Tapi di pekan kecil macam Seri Iskandar dan Batu Gajah, susah nak jumpa benang DMC kod yang nombor bawah 200.


Bila kita masuk kedai biasa kita beli benang, dan tunjuk kod bawah 200, antara soalan lazim ditanya semula pada kita adalah seperti...

Ini benang DMC ke? Bukan la! Supplier saya tak cakap pun. Kalau ada benang baru, dia mesti cakap punya.

atau

Kakak bawa pattern datang. Nanti saya boleh cari benang color paling match dengan kod kakak nak.

Kebanyakan dari kita bila terima jawapan seperti di atas mungkin akan rasa putus asa, atau mula salahkan pattern tak betul, atau salahkan penjual yang jual pattern tak betul pada kita.

Sebaliknya, sebelum kita pergi kedai cari benang, ada eloknya kita check dulu kod benang kita sama ada dalam senarai DMC floss checklist yang ada disediakan percuma oleh pihak DMC sendiri. Boleh klik di sini untuk view online.

Nak senang, boleh print out dan bawa ke kedai. Jadi bila orang kedai kata, Ni bukan benang DMC, kita boleh reply balik, Ini benang DMC. Tapi awak yang tak ambil stok baru!


Happy stitching! ^_^

27 comments:

  1. Yati.. kat area serdang ni pun susah nak cari kod yang 2 digit tu.. mungkin kurang demand, kedai banyak tak ambik..

    ReplyDelete
  2. maybe tempat mcm craftworld ada tak babe?

    ReplyDelete
  3. kalau kaler2 variation atau silk thread sy mintak nas(azlinsupian) belikan...tp dia dulu bisness CS online, la nie dah tutup...sekarang nie, pening la kepala mana nak mencariknya...

    Tp kat Kuantan, rasanya takde masalah...sebab ada Stitchers milik Tengku Puan Pahang dan opposite Stitchers ada kedai jual benang DMC (rm1.70 je) ada less seposen... ;)

    ReplyDelete
  4. wahhh banyaknyer coding benang ni yerr.. yg akak beli warna putih dulu pon belum abih hahaha

    ReplyDelete
  5. hehehe..
    tokey kedai don't play play dgn tokey stitch kan... tak boleh tipu punyaaa :D

    ReplyDelete
  6. wah!!! yati ada semua kaler benang ye... mestilah kan? hehe... memang kebanyakan kedai camtu yati... dah tu kalau dia carikan kod benang punyalah lambat... boring tul, nak cari sendiri tak bagi... sbb tu akak suka beli kat Ampang, jauh sikit pun takpe, janji semua benang ada... :D

    ReplyDelete
  7. susah juga kalau kita nk buat sesuatu ttp bendanya xde....tensi..

    ReplyDelete
  8. Kasi pelempang ja Yati kalau ada kedai yg cakap mcm tu .... ! hehehehe

    ReplyDelete
  9. kak mahalkan sekarang benang DMC ni.akak tak try pg cari akt ipoh ke..kak? kat sn kan town?

    ReplyDelete
  10. Zila,
    ntah, Yati pun kurang pasti Zila..

    Fida,
    Kalau kat KL, Yati dah pi dah Craftworld tu. Tapi Yati dah jumpa kedai di Ipoh, ada semua benang. Thanks ya, Fida.

    Ina,
    wah.. real lucky, ada kedai jual harga murah lagi. Di Stitchers tu, mesti macam-macam ada, kan. :)

    Kak Mila,
    Banyak, kak, kod benang DMC ni.
    Hehhe... takpe, buat slow-slow.

    h4ni3,
    hehhe.. takde la. Kalau kita tahu dia takde stok, kita pun takde nak pergi kedai dia.

    Kak Nisa,
    tak semua, kak Nisa. Mana yang perlu je.
    Yati pun sama. At least skrang, dah tahu kedai mana stok benang dia lengkap. Cuma jauh sikit, di Ipoh. :)

    Kak Nza,
    hehehe.. takde la tension. Kedai benang banyak sini, cuma masa terhad, nak pi.

    Kak Ann,
    hehhe.. melampau lak tu, kak. :)

    Ayong,
    Ada, dah jumpa dah satu kedai kat Ipoh, dia ada complete. :)

    ReplyDelete
  11. memang betui Yati.. kod yg below 200 dan lebih dr 3800 paling susah nak dpt.. kakyong memang kena pergi town.. skg ni pesan adik jer beli, sbb kedai tmpt dia kerja part time tu sebelahnya kedai alat2 jahitan...

    kakyong print kod tu siap dgn warna sekali... tak ingat amik kat mana.. tp memang me,bantu.. kalo xde benang yg diinginkan, pandai2 lah adjust ke warna yg terhampir..

    ReplyDelete
  12. Beli benang dah lama dulu sampai la dok ada lagi...

    ReplyDelete
  13. susah Sy nak cari benda2 mcm ni...;d

    ReplyDelete
  14. adoiiiii....tengok kod benang tu pun Mp dah pening...hampir sama jer warna..

    ReplyDelete
  15. Kakyong,
    oh, senang sikit ye kakyong, boleh kirim dengan adik.
    Betul, kena bawa checklist bila nak pi beli benang. :)

    Kak Suzie,
    hehhe.. takpe simpan. Nanti nak guna, ada lagi, kak. :)

    Encik Zino,
    hehhe.. kalau boleh order terus dari kilang, saya dah order dah. :)

    Run Away,
    hehhe.. kena tahu kedai mana, jadi senang nak tuju. :)

    MP,
    betul, dia ada banyak tone untuk satu color. Tu la gunanya ada kod, untuk bezakan warna hampir sama. :)

    ReplyDelete
  16. Kat mana kalau di ipoh?minta lokasi..

    ReplyDelete
  17. Anonymous,
    jangan malu ya, lain kali tinggal nama, kita leh kenal. :)
    Di ipoh ialah Plaza Yik Foong, Jalan Laxamana. Dekat pasar besar Ipoh.
    Dalam Kompleks Yik Foong, ada 3 kedai jual benang cross stitch. 1 terletak di Ground Floor, 2 lagi di LG Floor. Harap membantu.

    ReplyDelete
  18. salam aii kak yati..sy fezah..baru je mula men2 cross stitch nih..aritu survey kaler benang di masjid india..ada satu kedai jual brg2 hantaran di level G bangunan Semua House jual benang DMC ngan harga RM1.20..tp xbanyak pilihan kaler..n kalo rajen, jln sket di kedai area2 situ, ada 2 kedai barangan pengantin n alat jahitan jual benang yg sama ngan harga RM1.80..yg dua kedai nih bnyk pilihan warna gak la..hehe..tp sbnrnya pokok persoalan sy nk tanye nih, benang ni kn ade bnyk helaian kn..jadi kalau nk wat cross stitch tu, gunakan kesemuanya or guna sehelai je??

    ReplyDelete
  19. Hafezah,
    Hi Fezah..!
    Thank you, share kedai-kedai tu, harap bermanfaat pada mereka yang cari benang DMC di KL. Akak dok Perak. :)
    Benang DMC terdiri dari 6 strands. Depends pada jenis kain yang Fezah guna. Kalau guna kain lubang besar macam 9 count, boleh guna kesemua 6 strands. Kalau guna kain 14 count, boleh ceraikan, dan guna 2 atau 3 strands saja. Kalau Fezah guna cross stitch calculator, boleh search, dia akan bagitau berapa strands (helai atau utas) sesuai ikut saiz dan kain yang Fezah nak guna. :)

    ReplyDelete
  20. Assalam..sy dila dr kl..ermm nk tnye ckit..area kl dekat semua house tu ad jual benang cross stich je k?ad x jual pattern cross stitch sekali dgn set2 die ek??dh lme sy tinggal hobi ni..huhu..

    ReplyDelete
  21. Dila,
    waalaikumsalam.
    saya tak tau kedai situ. Yati dok Perak ni.
    Yang saya tau, Haby & Wool, second floor, Ampang Park. :)

    ReplyDelete
  22. Ok xp la kak..thanks 4 da info.. :)

    ReplyDelete
  23. hai dila..sy tulun jwbkn la ea..hihi..aritu sy de p cari brg2 cross stitch..lau nk cari benang n brg2 die tu cube jln ke depan sket dr semua house tu..cari cimb n maybank..ade kedai barang alat2 jahitan n brang2 hntaran sebelah je ngan cimb tu..kdai tu agak lengkap la ..benang pon bnyk pilihan..cuma dr segi harga tu standard RM1.80..ade lg satu kedai jual brg2 hantaran n bunga2 menghala ke masjid india yg kaler oren tu pon de jual gak brg2 cross stitch n benang..cuma dr segi hrga kain tu, kt kdai ni lebih mahal..tp hrga benang sama je..ha kt level bwh semua house tu pon ade gak..benang dmc cume rm1.20 je tp xbnyk pilihan gat..n brg2 len cam kain pon xde dijual..dlm ketiga-tiga kedai nih, cuma yg kedai menghala ke masjid oren tu je ade jual pattern..tp tu pon pattern lama..cube cari pattern online..bnyk gak yg latest n lawa..hope info nih membantu..hihi..^___^)v~

    ReplyDelete
  24. Hafezah,
    terima kasih share info tentang kedai-kedai tu ya. Harap Dila dan semua yang cari kedai area Semua House tu dah tahu sekarang. :)

    ReplyDelete
  25. Terima kasih kak faezah dgn sgl info kedai2 cross stitch..amat2 menghargai..;)

    ReplyDelete
  26. Terima kasih kak faezah dgn sgl info kedai2 cross stitch..amat2 menghargai..;)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea