Tuesday, October 18, 2011

Belajar

Assalamualaikum...

Masih lagi cerita weekend lepas. Yati gunakan masa hari Ahad dengan belajar baca stitch diagram untuk crochet. Sebelum ni, projek crochet yang Yati buat, kalau tak tengok tutorial di Youtube, Yati baca arahan bertulis untuk satu-satu pattern. Kalau tengok pattern gambar, memang Yati tak faham apa-apa. 

Meja saya...
Buku crochet tu, buku lama, mama Yati punya. Dah lama pinjam, tapi baru sekarang berani buka. Baca, dan cuba buat stitch diagram yang jumpa. Sudah boleh buat dan ikut simbol dan pattern yang simple, yang hanya libatkan single crochet, double crochet. 


Gambar di atas Yati ikut pattern dari buku crochet lama tu. Dia motif dan buat banyak-banyak, cantum, dan jadi cushion cover. Seronok buat motif ni. Tapi yang ni ketepikan dulu, sebab Yati tengah study stitch diagram untuk baju kecil pula. Yang sampai hari ni, Yati masih stuck. Huhu... wish me luck ya! ^_^

25 comments:

  1. Yati mmg kreatif tau!

    Yus tak pandai rasanya kalau mengait ikut gambarajah mcm tu..huhu

    lama tak mengait pun, bertahun dah..huhu

    ReplyDelete
  2. yeay! seronok tengok yati bz crochet...jgn risau...mesti lama2 bertambah terer...mcm geng2 kita yang lain tu...wish u luck my dear!

    ReplyDelete
  3. bagus akak nie..org kata lagi lama buku tue..lg byk ilmunya kan..teruskan belajar, kak

    ReplyDelete
  4. dah lamaaaa sangat tak mengait...

    tp bukan pandai sangat pon...dolu2 belajar setakat buat jahitan 'tali air' je...hehe

    ReplyDelete
  5. baca diagram lbh senang dari baca arahan... bagi saya lah

    ReplyDelete
  6. pandainya baca diagram
    tak mampu laaa nak jadi se-kreatif yati.. huhu~

    ReplyDelete
  7. Akak pernah buat dulu cam tu tapi lama sangat dah ...

    ReplyDelete
  8. wah.. yati dah pandai baca diagram.. saya masih belum pandai lagi.. hehe.. pada yati mana lagi senang? baca pattern ke baca diagram?

    warna biru tu cantik la.. :) berkenan kiter.. minlon or nona or oversea punya tu? cantik...

    ReplyDelete
  9. Never stop learning.. minallahdi ilallahdi (dari buaian ke liang lahad)

    ReplyDelete
  10. wah yati.. maju setapak lagi nih.. chayookk.. tak sabor nak tgk baju comel tu..

    ReplyDelete
  11. Caiyok, Yati!! dah ok dah granny square tu! kena bykkan lg praktis, insyaAllah boleh buat baju tu :)

    ReplyDelete
  12. terer k.yati..tgk buku pn blh bt bnde cm ni..sy ni, ada tok guru ajar pn xpas2 pn lg...

    ReplyDelete
  13. Gud luck yati.....tak sabar nak tgk baju tu...

    ReplyDelete
  14. yatie memang rajin belajar..teruskan usaha yatie..

    ReplyDelete
  15. yeah! yakin boleh yati! teruskan usaha. insya Allah...dah biasa nanti, ok. sebelah mata je boleh tau nak kait camna. :)

    ReplyDelete
  16. wah! pandainya yati... kalau akak tgk diagram mcm ni, tak paham langsung... hihi

    ReplyDelete
  17. Kak Yus,
    takde la kak.
    Kalau minat, boleh sambung balik. :)

    Fida,
    Thank you!!! Itu la, tengok geng yang lain terer-terer, Yati baru je nak belajor. :)

    Sahromnasrudin,
    timasih, Sahrom. :)

    Aku Ibu Muda,
    Ok le tu. Dah tau basic tu, kalau minat, boleh sambung stitch lain pula. :)

    Az,
    Yati setuju juga. Bila dah cuba, baru Yati tahu. :)

    h4ni3,
    Hanie pun kreatif juga. Kan Hanie pandai jahit baju. Yati tak reti. :)

    Kak Suzie,
    dah lama tinggal ye kak. Yati dulu pun lama tinggal knit. Tak sangka bila dah tua, teringin balik nak knit.

    Zila,
    Baca diagram lebih senang. Zila cuba la. :)
    Tu benang local, brand nama Wina. :)

    Kak Mila,
    Betul, kak. Kita tak kan berenti belajar, kan. :)

    Kakyong,
    in progress, kakyong. Kita crochet dan baca pattern agak slow. :)

    afnanhackerz,
    ye ke? Motif tu dipanggil granny square ya? Sekrang baru saya tau. :)

    Hajar,
    timasih, Hajar!!! ^_^

    Ziraziz,
    tak juga. Kak Yati amik masa satu hari juga mengadap buku, baru faham. Maklumlah, dah tua.. hehe..

    MP,
    timasih, MP. Tambah semangat Yati nak kait ni. :)

    Kak Nza,
    Timasih, kak Nza!!! ^_^

    Kak Erna,
    terima kasih, kak Erna. Terharu Yati. Saya akan teruskan!!!!! (wah.. semangat!)

    Natasha,
    hehhe... ye ke? Terima kasih, Natasha. Tambah semangat Yati untuk buat lebih baik. :)

    Kak Nisa,
    Yati pun sebelum ni tak paham juga. Baru belajar. Tak sesusah mana, kak Nisa pun boleh buat juga. :)

    ReplyDelete
  18. yg kat ats 2 kalau besar lagi leh wat coaster ..comel jew yg pink tu:)..nampak ala2 permulaan pattern tok kopiah pn ade klu smbung cket jd kopiah kot :)

    sy klu bace instruction ok ckit berbanding pattern sbb nt kompius dgn hdc dan dc hehe

    ReplyDelete
  19. wa...kerja yang rumitkan...owg rajin dan banyak sabar jew...boleh buat..

    ReplyDelete
  20. Selam Yaticim,
    Yati sangat rajin.. gudluck dear! *hugs

    ReplyDelete
  21. salam yati tq bagi sokongan.
    melor kagum yati rajin berusaha. melor nak tiru la semangat yati tuh. tapi melor x pandai buat kerja macam yati tuh. tiru semangat aje lah ya

    ReplyDelete
  22. congrates..kak yati...teruskan usaha...imah sokong...sama2 kita belajar... lakukan yang terbaik...

    ReplyDelete
  23. Ila Walnut Shoppe,
    hehhe.. tu la, kalau besar boleh jadi coaster. Kopiah tak reti lagi buat.
    Betul Ila, kena tengok simbol betul-betul, takut salah. :)

    Run Away,
    memang nampak rumit. Tapi bila dah cuba, boleh le.. sebab suka. :)

    Ayza,
    thanks Ayza.. Hugss Ayza balik!! ^_^

    Melor,
    Boleh, boleh. Semoga kita sama-sama beri motivasi antara satu sama lain, untuk berusaha dan buat lebih baik. :)

    Imah,
    Ya betul!! Timasih Imah ya! :D

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea