Thursday, September 22, 2011

Amigurumi anak burung

Assalamualaikum...

Amigurumi mengikut wikipedia, bermaksud seni mengait atau crochet dari Jepun berbentuk stuffed toy. Amigurumi adalah gabungan dari perkataan ami dalam bahasa Jepun bermaksud crocheted atau knitted dan nuigurumi yang bermaksud stuffed doll.

Jom tengok amigurumi pertama Yati cuba buat..

Anak burung. Churp churp..
Alamak, dari belakang, nampak sebelah wing dia tak balance kan.
Adalah berjam-jam juga nak siapkan sebiji anak burung ni. Sebab Yati baru belajar baca pattern crochet. Kesian pula dia sekor, jadi buat lagi sekor.


Kena sembunyi dua ekor anak burung ni dalam kotak. Sebab Sulaiman pantang nampak, dia nak picit je. 

Ok, babai.

20 comments:

  1. wow..kan dah kata dah, sikit jam lagi yati dah boleh buat amigurumi. tahniah!!

    ReplyDelete
  2. comelnya..ayu buat amigurumi selalu tak pas. Nanti nak belajar ngan yatilah :)

    ReplyDelete
  3. So cute!! Rasanye amigurumi yg kedua sy buat pun burung camni jgk. Tk ambik gambar pun. Mmg benda camni jadi mainan anak2 kalau tk disimpan :p Pas ni buat pe lg?

    ReplyDelete
  4. wah...
    pandainya buat..
    saya tak reti la benda2 gini..
    tangan keras..
    tak de seni..
    hehehhe

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak...

    yg saya tahu hagemaru je hahahahaaa

    ReplyDelete
  6. jgn kata Sulaiman, sy pun dapat nk penyet jgk burung tu, comel...geram weh!

    ReplyDelete
  7. comelnya..cuba yatie tambahkan bola kecik yang mengeluarkan bunyi..mesti seronok sulaiman bila picit2 ada bunyi.

    ReplyDelete
  8. pasni boleh buat design angry birds tak?
    hehe

    ReplyDelete
  9. hehe..k.yati ni mmg aktif btl seni kraftngn ni..ade je bnde yg k.yatui bt..tabik la kt akak hehe...

    ReplyDelete
  10. MasyaAllah...comelnya....kalau akak tgk pn rasa nk je picit2...hi...

    ReplyDelete
  11. yati.... impressive betul!!! macam2 dah yati pandai...comey anak burung tu...

    ReplyDelete
  12. comelnya...padan pula tu pink n yellow...

    ReplyDelete
  13. amigurumi ...cute...sy memang tak pandai buat....hik....;d

    ReplyDelete
  14. cantik... yati mmg talented, baru kali pertama dh bole amigurumi... taniah!!! :)

    ReplyDelete
  15. wah... yati.. sudah advance.. kagum kita... :)

    brape size churp churp ni yati?

    ReplyDelete
  16. comel. suka tgk kerja tangan yati

    ReplyDelete
  17. Eis,
    Timasih. Merangkak-rangkak lagi ni Eis, nak baca pattern. :)

    Ayu,
    Meh sini meh, kita buat sama-sama. :)

    Kak Aisyah,
    Hehhe... takde idea lagi nak buat apa. Tunggu seru datang, kita buat je apa ada dalam kepala. :)

    Diana,
    Yati pun baru first time buat ni. :)

    Sahromnasrudin,
    waalaikumsalam. Hahaha.. Hagemaru tu kartun tak elok untuk budak-budak. Hehe...

    MP,
    timacih. :)

    Hajar,
    sebab burung tu bulat kan, nampak best dipicit-picit. :)

    Kak Erna,
    haha.. Yati tak nak bagi Sulaiman main, nak buat untuk jual, kak. :)

    h4ni3,
    itu agak complicated sikit, nanti tengok kot free boleh try. :)

    Ziraziz,
    tak jugak, kalau ada masa je. Kalau busy, tak sentuh langsung. :)

    Kak Nza,
    hehhe... sama ngan Yati. Tu kena sembunyi dalam kotak. :D

    Kak Nisa,
    Tak lah kak, banyak lagi benda Yati tak tau. :)

    Kak Suzie,
    timacih! :)

    Run Away,
    akak pun baru je belajor. :)

    Az,
    sebab dah boleh knit kot, jadi boleh buat crochet sikit-sikit. :)

    Zila,
    tinggi dia 6 cm, lebor dia about 8 cm. Terlalu besor nak jadikan keychain. :)

    Melor,
    Terima kasih, Melor. :)

    ReplyDelete
  18. Sonoknya dapat wat amigurumi...
    Sy pun teringin gak nk blajar wat...
    Nnt bleh la mntak tlg Kak Yati ajar yer....

    TQ...

    ReplyDelete
  19. Alami,
    dekat youtube ada banyak tutorial omputih buat. Senang faham. Good luck ya! :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea