Wednesday, July 06, 2011

Simple square cushion

Assalamualaikum...

Semalam Yati tak online satu hari. Saja je... nak menjahit dan kemas rumah. Dekat depan TV, ada banyak kusyen besar. Tempat lepak tengok tv sambil baring-baring. Ada satu kusyen besor ni, dah takde rupa kusyen dah. Menyampah bebenor tengok. Udah la dah lembik, koyak pula tu kat tepi.

Jadi, Yati buat kusyen baru. Kusyen simple, bentuk square, 12 inci X 12 inci.

Color biru satu.
Sumbat banyak-banyak guna fiber filling dalam kusyen yang dah buruk tu. Kalau nak ke Lumut dari rumah Yati, kat tepi jalan ada orang jual kekabu. Lain kali nak beli satu plastik besor tu, boleh buat bantal banyak-banyak. Hehhe...

Color hijau satu

Kain Yati guna kain yang ada je. Dulu pantang pergi Nagoya kat Tesco Station 18 tu, kot ada kain cute, beli 1 meter, 1 meter. Dah lama juga la terperap dalam kotak. Baru sekarang dapat guna.

Color merah satu.

Masih ada baki lagi fiber filling tu. Tapi tak cukup nak buat lagi satu kusyen. Cinonet je tinggal. Cushion cover? Lain hari Yati buat.

Mesin jahit pemberian kawan Yati ni sangatlah smooth nya dia berjalan. Yati belum cuba lagi jenis jahitan lain. Takut. Hehhe... nanti la, kena baca buku menjahit dulu. Kaki dia pun kena tukar kan, untuk lain jenis jahitan?

Orait. Nak pi masak jap. Apa menu kawan-kawan hari ni?  ^_^

13 comments:

  1. ala comel2 nya kusyen ni...sedap buat tido ni :)...

    selamat memasak yati :) saya menu kedai jek since kat opis ni hehehe

    ReplyDelete
  2. kejap aje dah siap 3 biji.ct ingatkan yati buat corak patchwork tadi...corak kain tu rupanya..

    ReplyDelete
  3. mula2 jahit bantal, lepas ni..jeng3! hehe good luck!

    ReplyDelete
  4. Cantik & comel2! Nak satu, boleh?? Bestkan, boleh jahit sendiri. Tak payah suruh/menyusahkan org lain :p
    Well done, Yati! Pas ni boleh lah ambik upah menjahit!

    ReplyDelete
  5. kreatif la Yati ni, klu sy kusyen koyak2 tu sy buang aje, xdenyer nk fikir buat benda lain...adoi!! bila tgk Yati buat ni, br terfikir sygnyer buang kekabu bantal tu padahal blh buat kusyen2 kecik camtu...huhu...nyesal!!!

    Cantik la bantal2 tu, ada 3 cukup la utk 3 org hero Yati tu yer...hehe

    ReplyDelete
  6. yeay! yati dah mula menjahit yeay! :)

    ReplyDelete
  7. mmg best letak kusyen dpt tv....smbil tgk tv smbil lepak2.....

    ReplyDelete
  8. Wah...wah...dah menjahit ye...heheh senangkan ada mesin fikir je dah boleh buat .heheh rajin ngan malas je...kakakaka. akak menu hari ni telur kari permintaan dari sofiya.

    ReplyDelete
  9. Fida,
    Hehehe... hero-hero Yati dah chop dah sorang satu. :)
    Syoknya Fida, tak yah masak. :)

    Ct,
    Patchwork? Belum sampai tahap tu lagi la ct. :)

    Eis,
    Hehhee... timacih, Eis.

    Kak Aisyah,
    Hehhe... agak-agak kalau masukkan kat swap workshop tu, ada tak orang minat nak swap? :D
    Takde lagi la kak, masih belajor lagi ni. Buat baju pun tak reti.

    Hajar,
    sayang juga, la. Sebab kita beli tu mahal. Cuma color je dah pudar, kan, dan rasanya tak empuk dulu. Elok recycle je Hajar, dari beli baru.
    Betul, cukup-cukup je sorang satu bantal. :)

    Zila,
    Yeay! Hehe... syok rupanya menjahit guna mesin ni. :D

    Kak Nza,
    Ha ah. Tengok tv sambil baring. Pastu tv pula tengok kita. ^_^

    Kak Suzie,
    Ha ah. Boleh la, jimat belanja dari beli yang baru. Seluor koyak pun boleh repair sendiri. :)
    Telor kari? Ada sambal belacan tu, best, nasi mesti tambah. :)

    ReplyDelete
  10. bestnyaaaa...kalau rumah dekat mmg akak anto kekabu kat yati.nak cushion byk2..hehe

    rempah cajun tu keluaran mccormick yati..sedap kalau yati bubuh rempah ni ke dalam pizza ke,roti sosej ke..cubalah nanti ya..

    ReplyDelete
  11. kreatif dan oandai mnjahit ni..ade2 je idea nya...dolu2 mase hanie ade mesin jahit lg,rajin2 gak la mencuba2 mnjahit walopun xreti sgt...tp ade le minat tu sikit kan... ;) aah lama dah xbeli kain lelong2 tu..geram tgk kan kak yati?hanie biase kat ipoh tu gi nagoya kat GM Ipoh .. (greentown mall)

    ReplyDelete
  12. dah start pon projek jahit yati yer... selamat menjahit lagi dah lagi.. bantal2 tuh semuanya cun cun.. colourful lg tuh

    ReplyDelete
  13. Kak Anim,
    Hehhe... pos je kekabu tu. Nanti Yati pos balik bantal kat kak Anim. Hehhe... tapi sekarang tak boleh. Yati kena pindah, kak. Ke Kedah.
    Yati macam pernah nampak brand mccormick tu, kak Anim. Cuma Yati tak perasan itu rupanya cajun tu. Nanti Yati try kalau jumpa lagi. :)

    Ummi Hanie,
    Betul tu, sebab ada minat, kita rasa nak cuba, walau pun tak berapa mahir bab guna mesin. :)
    Oooo kat Greentown ya? Kak Yati jarang pi sana. Pergi sana setahun sekali je kot, itu pun pi SSM. Sekarang dah tak boleh pergi dah. Kena pindah, baru tahu hari ni.

    Kak Mila,
    Hehhe... timacih, kak. Apa la sangat. Bukan macam kak Mila, sekejap je dapat siap bag. Yati nak buat 3 kusyen pun makan 1 hari. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea