Wednesday, June 29, 2011

Seperti kera mendapat bunga

Ada ke patut, husband Yati cakap camtu. Ni tentang mesin jahit tu. Tapi rasanya, betul kot. Hehehe..! Kabel yang Yati beli online selamat sampai tengahari tadi.

Alamak, gelap pula gambar.

Boleh masuk! Boleh guna mesin! Yahoo...! Alhamdulillah...!

Nak pasang benang pun terkial-kial. Manual pula takde. Bila Yati test jahit, benang bawah tu,  yang dalam gelendong tu, rasanya Yati  pasang tak betul. Dia sangkut bila cuba jahit. Benang bawah jadi  bergelung-gelung dan serabut. Tak pernah guna la katakan. Mesin jahit kecik Tesco tu, simple je. Tak complicated macam mesin jahit ni. Tapi takpe, usaha tangga kejayaan!

Hari Sabtu lepas, Yati terima cloth pad dari Kak Mila.


Comel tak? Sayangnya nak guna. Anak-anak Yati tanya, "Apa ni, Mama?" 
Yati jawap, ni barang orang pompuan la. Hehhe...
Timasih, Kak Mila! Kemasnya jahitan Kak Mila.

Yati ada knit satu benda kecik, boleh muat business card atau handphone kecik yang slim.


Dulu pernah buat colour pink dan kuning juga. Tapi versi lebar. Ni versi panjang.


Dah masuk kedai online ni. 

Tu je la cerita hari ni. Nak buat research, pasal simbol-simbol kat mesin jahit ni. Dan cari tutorial pasang benang. Hehhe... bye!

30 comments:

  1. Memang best dapat mainan baru kan?? Saya pun tak pandai guna mesin jahit ni. Penat mak saya ajar, tak reti, reti jugak! Takpe lah,,biar dia je yg menjahit :p Sweet sgt kaler2 yg Yati guna tu! Button tu sama!

    ReplyDelete
  2. wah, oklah tu. sat lagi bolehlah menjahit :) chaiyok2!! :)

    ReplyDelete
  3. Selamat menjahit yer Yati.........Mp pun dah lama tak mnjahit..last zman sekolah dulu.....tu pun curi2 guna yg mak punya....

    ReplyDelete
  4. camne nk pakai cloth pad tu yati,..mcm pakai CD baby ke???..ada gak tgk kt blog.

    ReplyDelete
  5. ok...mesin dan lengkap.... pasni ada produk baru nih... yati... kera dapat bunga tu.. dia suka rosakkan... tengok2 sana/tengok sini .pusing atas /bawah ;pastu koyak2..hehehhe... kalau camni, nak panggil ape yer?? suka suki !! hahaha...

    ReplyDelete
  6. Suka betul yati dapat mesin....benang bawah kalau salah pasang memang problem.yati guna sekoci ke.kalau guna sekoci bila tarik benang ke depan bobbin akan gerak ke belakang...cuba ye...kalau tak jadi sorry la..hahahha

    ReplyDelete
  7. wahhh dah boleh menjahit baju raya! tahniah & good luck yati :)

    ReplyDelete
  8. yatie..memang seronok sangat la dapat mesin jahit tu..macam2 boleh dijahit..

    ReplyDelete
  9. dh dpt pon wayer dia ye... klu nk gi beli kaki mesin tu, lain kali gi tgk Hup Huat, kt jalan pasir puteh tu... murah seket...

    kat dia geledung benang (bobbin) murah sgt, klu kt SINGER cekik darah!

    kalu x tahu kt mana kedai tu, ce cek link ni -> http://superpages.com.my/listings/my88939

    selamat menjahit

    ReplyDelete
  10. Yati...
    Wah!! Akak pun tumpang seronok... banyaklah projek menjahit lepas ni ye... :)

    ReplyDelete
  11. Yati.. saya pun tumpang sekaki berseronok!! semoga jumpa tutorial utk pasang benang.. :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdullilah akhirnyer mesin jahit Yati tu blh digunakan jgk..

    ReplyDelete
  13. yeay! berjaya juga yati dapat kabel tu hehehe....mesti best menjahit kan...saya sama mcm aisyah..tak reti guna mesin jahit..tapi rasanya aisyah lagik bagus dari saya..saya langsung buta kayu hehehhe....apa2 pun cantek sungguh hasil kerja tangan yati....seperti biasa..tabik!

    ReplyDelete
  14. lepas nie banyak lah menjahit kan..jom same2 dgn zie menjahit..heheh

    ReplyDelete
  15. mmg susahkan kalau anak lelaki tanya barang kita tu... anak ct kalau dia nampak, dia cakap itu pampers ibu...ha..ha.. dah tua2 pun pakai pampers

    ReplyDelete
  16. sama lah cam mama, masa mula2 bos bg mesin jahit...macam kera dpt bunga...hehe

    tersengih je :)

    ReplyDelete
  17. wah...dpt mesin baru ! bile laaa hanie nk dpt ganti mesin yg dicuri dulu tu...

    slmt berkarya lg yer !

    ReplyDelete
  18. yati beli mesin tu dia tak included manual booklet? aiyoyoyo...

    tp kalau start jahit, jahitan atas lawa tapi jahitan bawah bergumpal . serabut, tu maknanya mmg salah threading. re-thread benang atas dan bwh semula. good luck!! ^^

    ReplyDelete
  19. Kak Aisyah,
    Best! Takpe kak Aisyah, expert crochet, tak perlu belajar menjahit pun takpe.
    Thanks! Yati boleh tercapai color pink dan kuning. Padahal pernah buat color yang sama. :D

    Ayu,
    Boleh dah, Ayu. Benang bawah dah tak bersimpul. Refer tutorial youTube. :)

    Kak Yus,
    Timacih, kak! :)

    Kak Su,
    timasih, kak Su. Hari tu Kak Su kata nak order felt handphone case. Kalau masih berminat, email la kat Yati measurement handphone tu. Email Yati ialah yati_my at yahoo dot com. :)

    MP,
    timasih, MP. Kalau camtu, sama la kita ya. Yati pun last sekali guna mesin jahit proper camni masa buat projek kemahiran hidup masa sekolah. :)

    Kak Nza,
    dia boleh terus pakai macam pakai pad pakai buang tu juga. Cloth diaper tu, ada yang kena letak insert dulu. Yang ni ni boleh terus pakai. :)

    SCLover,
    Jakun kot! Hehhe... benda tak pernah ada. :)

    Kak Suzie,
    Tak guna sekoci. Thanks for the tips, kak. Yati dah jumpa tutorial di youTube, camana pasang bobbin bawah tu.

    Eis,
    Takde la. Yati tak tau jahit baju. Eis pun dah pass dah jahit gaun anak. :)

    kak Erna,
    Ye kak, best. Cuma kekangan masa tu. Banyak benda kena buat. :)

    Jari Lentik aka Az,
    Thanks for the link! Bagus la kedai tu kalau barang dia murah. Next time Yati cari. Thanks ya!

    Kak Nisa,
    Hehhe... Insya-Allah. Yati pun masih merangkak lagi ni, kak. Kena refer mana-mana dulu. :)

    Zila,
    Alhamdulillah, dah jumpa, Zila! Cara pasang bobbin untuk mesin front loading bobbin. Dah ok jahitannya. Benang bawah tak sangkut lagi.

    Hajar,
    Alhamdulillah. Rezeki...

    Fida,
    Hehhe.. sama la kita bertiga. Yati pun masih merangkak lagi ni.
    Thanks Fida, semangat ni! :D

    ZieSalikan,
    Jom, jom! :)

    Mama Mia,
    takde la, biasa-biasa je. :)

    Ct,
    haha! Husband Yati pun kata camtu juga bila anak tanya, mama beli apa kat kedai tu? Pampers mama! :D

    Mama Zara,
    Hehhe... ada juga sama cam Yati. Tapi skrang mesti Mama Zara dah expert, kan. :)

    Ummi Hanie,
    Nanti ada la tu, turn Hanie pula dapat mesin baru! :)
    Timasih!

    ReplyDelete
  20. Lynn,
    Yati tak beli. Mesin ni kawan Yati bagi. Kabel dan manual mesin ni hilang masa dia pindah.
    Thanks for the tip, Lynn! Yati dah boleh buat. :)

    ReplyDelete
  21. Selamat menjahit Yati..... tentu Yati akan dapat menghasilkan sesuatu nnti untk keluarga!

    ReplyDelete
  22. selamat mengxplore yati..

    nanti dah expert semakin laju la projek mnjahit..

    ReplyDelete
  23. Kak Dee,
    terima kasih! Sebab kak Dee bagi gambar hari tu, membantu dan menguat keyakinan Yati untuk beli kabel tu. Yati appreciate sangat.
    Ya, ada plan dalam kepala nak buat apa, tapi belum ada kesempatan lagi. :)

    Kakyong,
    timacih, kakyong.
    Hehhe... baru nak belajor ni, kakyong. Merangkak lagi. :)

    ReplyDelete
  24. eh ada rupanya cerita CP akak ni kat blog yati yer... dah lama akak tak jalan2... blogwalking, asyik banyak kerja jerrr

    ReplyDelete
  25. Kak Mila,
    Ada. Takpe, sibuk kerja. Kerja perlu diutamakan. :)

    ReplyDelete
  26. Salam. Pn Yati, saya baru je try mesin mini tesco tuh (brand global). Benang bawah berselirat... kenapa ya? Thanks for sharing. siti (ibu224@gmail.com).

    ReplyDelete
  27. Siti,
    Benang bawah tak gulung betul kot pada sekoci di bawah tu. Saya pun kurang mahir bab mesin.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea