Thursday, June 23, 2011

Kabel tak ada

Assalamualaikum...

Best friend Yati bagi sebuah mesin jahit pada Yati, cuma kabelnya hilang. Suka tau, dapat mesin, cuma skrang masih mencari lagi kabel mesin tu.


Mesin jahit SewLux, model MD-926-39
Tiada kabel hubungkan mesin pada power supply.

Kawan-kawan yang tahu kedai atau contact number kedai mesin jahit yang menjual sparepart mesin jahit, harap sudi kiranya share di ruangan komen. Tak semestinya kedai kat Perak, mana-mana satu Malaysia boleh.


Dia punya lubang kabel lain sikit. Yati sudah cari sekitar kedai elektrik di sini. Sebab lubang lain. Kalau lubang standard, orang elektrik boleh buat.



Brand Sewlux ni Yati terjumpa di satu website kelas mengajar sulam kerawang, sesuai untuk guna sebab mudah dikendalikan. Ada tanya, tapi dia pun takde kedai yang boleh direkemen pada Yati. 

Kalau kawan-kawan ada idea, harap boleh share dengan Yati ya. Yati appreciate sangat.

Take care semua...

35 comments:

  1. kalau on9... cuba yati tanya LSN tu ada tak...ada thread kat wanitamelayu.com. cubalah mana tau kalau2 ada.
    http://wanitamelayu.com/forum/forumdisplay.php?f=1839

    ReplyDelete
  2. wah bestnya yati dpt mesin jahit..

    x silap kakyong kat area station 18, dekat2 dgn tesco ade kedai jual mesin jahit.. tp lupa lah pulak apa nama kedai nya... sori ya..

    ReplyDelete
  3. SCLover,
    terima kasih. Yati sudah PM Encik LSN tu. :)

    Kakyong,
    Best, tapi belum leh guna lagi. :)
    dekat tesco station 18 ya? Yati tulis, supaya nanti free leh pergi. Thanks, kakyong!

    ReplyDelete
  4. try www.lsn-sewingmachines.com

    ReplyDelete
  5. wahh bestnya! harap yati dapat kabel tu secepat mungkin!

    ReplyDelete
  6. Fida,
    Hope so. Tak sabor le! :D

    ReplyDelete
  7. tumpang gembira yati dpt mesin jahit. sy pula mesin jahit tu masih tersenarai dlm 'wish list'. gd luck on searching.. :)

    ReplyDelete
  8. Bestnyer dpt BF yg murah hati, murah rezeki Yati...

    Sorry Yati, sy xpandai sgt psl benda2 camni, jd xdpt la nk suggest apa2 yer...sorry!!!

    ReplyDelete
  9. Eis,
    Timacih, Eis. Ada la tu rezeki Eis nanti, punya mesin yang diidamkan. :)

    Hajar,
    Alhamdulillah, rezeki.
    Takpe. Ada la tu, akan ku gigih mencari! Hehhe...

    ReplyDelete
  10. wah, best ni. Nanti boleh tgk hasil jahitan yati pulak. Ayu tak tahu pulak pasal mesin ni. Harap yati jumpa kabelnya nanti :)

    ReplyDelete
  11. Ayu,
    Insya-Allah, bila dapat kabelnya. Hehhe..!

    ReplyDelete
  12. Selalunye kedai yang jual mesin jahit ada jual kabel nih.. x pun kedai yang boleh repair mesin jahit.. Kedai letrik mcm xde..
    Saya tau ada 1 kedai kat Segamat. Nanti saya minta tolong mak saya tanyakan ek.. insyaAllah... ngeeee
    :)

    ReplyDelete
  13. maaf lah kak yati...xtahu lg contact utk itu buat masa ni..

    masa dok kl dulu tau juge le ..dan masa tu baru beli mesin jahit..skrg mesinnye dah illek..kena curi :( sob3x

    ReplyDelete
  14. assalam yatie..maaf ye..tak dapat nak menolong.

    ReplyDelete
  15. Mp mmng tak tau pasal mesin jahit ni...sorri yer Yati...Harap2 dapat kabel tu scpat mngkin....

    ReplyDelete
  16. bestnyer kak..dapt adiah mesin jait..tapi sory kak..x tau sgt pasal mesin jait ni...

    ReplyDelete
  17. Zila,
    segala usaha Yati hargai sangat ya! Thank you! :)

    Ummi Hanie,
    Aiyo.. mesin jahit kena culi? Cian...

    Kak Erna,
    waaalaikumsalam. Hehhe... takpe, kak.

    MP,
    Harap-harap begitu la MP. Skrang cuma mampu menelek, tak dapat nak guna lagi. :)

    Ayong,
    Takpe, takpe. :)

    ReplyDelete
  18. Wah sungguh bertuah dapat mesin.....

    Yati, KD belek2 mesin tua(MekTam) KD yang pasang motor kat tepi tu pakai alat yang sebiji cam tu.... Kabel dia serangkai ngan pedal kaki, yang jadi penggerak tu. Kalau pi kat kedai perbaik mesin jahit mesti ada spare kabel cam tu.... Cuba lah!
    Nnti KD emailkan gambar nya.

    ReplyDelete
  19. @Kak Dee
    ye kak Dee, terharu Yati bila kawan bagi mesin jahit ni.
    Nama mesin tu MekTam ya? Hehhe..
    Oooo ye ke.. Insya-Allah, weekend ni hajat nak pergi cari kedai repair mesin jahit area sini, tapi esok ada hal pula. Thanks kak Dee! :)

    ReplyDelete
  20. mesti kawan baik...sanggup bagi mesin jahit lagi,pas ni bertambahlah projek baru....

    ReplyDelete
  21. Salam~

    sorry rash xbape tahu psl ni.. nway, gudluck ye!!!

    ReplyDelete
  22. salaam yati, sama jer macam kak salminyer kabel..tapi kak salmi guna singer..kalau power supply dia sama..shud be ok tak?..boleh jugak cuba tanya kat singer..

    ReplyDelete
  23. wahhh yati.. bestnyer dapat mesin jahit.. free plak tuh mmg bertuah yati. pasni bolehlah buat projeck jahitan plak..
    akak rasa cable tuh lebih kurang mcm singer ler.. cecuba bawa g kedai singer terdekat n tanyakn..

    ReplyDelete
  24. ada tag gA utk yati
    http://kakyong-sukasuka.blogspot.com/2011/06/give-away-duo-by-duniaku-dan.html

    ReplyDelete
  25. wow...bestnya dapat mesin free...computer ye... lpas ni boleh jahit baju pulak... tak pon langsir... raya dh makin hampir dah...

    kabel tu rasanya kat kedai brother besar kt pasir putih tu ada... ce cuba survey... sb kedai tu ada jual smua jenis spare part dari mesin rumah hingga mesin industri, baru-baru ni motor mesin rumah sy terbakar, hantar kt situ aje... murah aje...dlm rm70 je, klu antar balik ke tmpt kita beli mesin tu, maunya beratus habis...

    ReplyDelete
  26. @DiahRothman
    kak Dee, thank you, ya! Kabel macam Mek tam tu, Yati jumpa orang jual dan sudah beli, online. Appreciate your help!

    @ct N honey,
    Ye, kawan baik Yati dunia akhirat. Sejak zaman belajar lagi. :)

    @Rash,
    Thank you, sudah jumpa! :)

    @Salmi,
    kak Sal, thanks. Tak sangka ada juga guna kabel sama. Yati sudah jumpa. :)

    @Mila@Rimbun,
    Best, kak Mila, suka Yati. Yati dah jumpa dan beli kabel online. Tak sabar tunggu sampai. :)

    @kakyong,
    ada tag ke? Nanti Yati jenguk ya kakyong.

    @Jari Lentik
    Mesin jahit biasa je Az, bukan computer punya. Yati tak tau jahit baju atau langsir, belum belajar lagi. :)
    Terima kasih bagitau tentang kedai tu. Kalau cari sparepart lagi, dah tahu mana nak tuju. :)

    ReplyDelete
  27. bestnya dpt kwn camtu....skrg dh dpt wayarnya..slamat menjahit.

    ReplyDelete
  28. nk mesin jugak..nk jugak...haha mcm la hanie rajen sgt mnjahit :p

    ReplyDelete
  29. Kak Nza,
    Alhamdulillah, Allah temukan dengan kawan yang betul-betul baik, walau pun Yati tak ramai kawan.
    Terima kasih, kak. :)

    Ummi Hanie,
    Hanie skrang kena banyak berehat. Nanti menjahit, sakit belakang pula. Tak lama lagi, orang baru nak keluar, kan. :)

    ReplyDelete
  30. As salam....yati.saya de bli msin jhit sewlux ni.Tp ble nk stat jhit mesin ni xnk running nape yer.sye perasan bng bobbin tu de cross sbelh ats sbelah kiri ( sikit jer).dlm bku panduan lurus jer...itu ker prob.nyer

    ReplyDelete
  31. Nanie,
    waalaikumsalam warahmatullah.
    Terus terang Yati tak tahu, tak dapat nak tolong. Nanie beli mesin, ada manual. Yati langsung takde, main try and error je. Kalau Nanie rasa itu puncanya, cuba je, Nanie, refer to manual. Atau Nanie boleh tanya semula kedai mana Nanie beli mesin tu. Mesin jahit kita ni, kita kena try semua, baru kita paham dia. Good luck ya.

    ReplyDelete
  32. Replies
    1. Boleh search 'LSN sewing machine' kat facebook. Saya dulu beli kabel ni dari dia orang. Dia pos kabel tu kat saya.

      Delete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea