Tuesday, May 10, 2011

Sibuk sikit

Assalamualaikum...
Pekabo semua?
Yati sibuk sikit. Ada order kraf nak kena buat. Jadi sementara tu, kita layan gambor ikan yang kami pi fishing baru-baru ni. Err.. takde la baru sangat. Masa cuti 3 hari Hari Pekerja hari tu.

Tangkapan hari Sabtu
2 ekor je. Ni kami pi tempat biasa. Yang tuan tanah kedaun tu dah pasang pagar kawasan lombong tu. Tapi dia dah kenal kami, dia bagi masuk hari Sabtu, untuk mancing. 

Tangkapan hari Ahad.

Hari Ahad tu, Amirul ponteng taekwando. Kasi can la kat dia. Setiap minggu dok pi taekwando je, tak pernah break. Ni kami pi fishing tempat baru ni. Ikan dia gemuk, isi banyak, walau pun kecik. Tapi yang tak best, tempat tu ada pacat. 
Amirul la yang nampak dulu. Dia tanya kenapa selipar Sulaiman ada darah. Rupanya, ada pacat dok hisap kat celah jari kaki Sulaiman. Dah besar dan gemuk dah pacat tu. Tapi Sulaiman tak nangis pun, tak rasa pun ada pacat. Cian dia. Kalau opah tahu cucu kena gigit pacat, tak dapat la mancing lagi. Huhu..

Ok, sekian gambar fishing. Sekarang ni, tak pi kot. Sebab cuaca panas sangat. Dalam tv pun kata, suhu dalam 35-36 darjah celcius kat kawasan pantai barat. Patut la rasa macam nak berendam dalam tempayan je. Nasib baik tak muat. Hehehe...

Bye, see you later, semua! ^_^

21 comments:

  1. Erkk ikan apa tu ya Yati? Huhu...banyak gak ikan yg yg saya tak kenal ni...:(

    ReplyDelete
  2. amboi...semakin berjinak2 dgn fishing anak beranak nampaknya...bila nak buat en3 masak apa utk ikan2 tu?

    ReplyDelete
  3. Banyak jugak tangkapan Yati tu kan? Lintah?? No way lah bg saya! Geli!

    ReplyDelete
  4. Byknyer ikan, Yati masak apa ikan2 tu? sedap x?

    hjr ni klu ikan darat suka gak tp hjr suka goreng kasi garing2 gitu, ikan talapia plg suka, manis je isinyer..hehe

    ReplyDelete
  5. suhu 35-36 ye? patutlah panas luar biasa skrg ni...

    ReplyDelete
  6. ikan lagi... bestnyer buat gulai lemak cili api yumyum

    aduhaiii sekarang mmg panas, tekak pon kering jer memanjang.. a-cond dah suhu rendah pon masih rasa mcm suam2jugak fuhhhh. rasanya mcm nk pasang a-cond jer kat ruang tamu.. tapi panas didunia kan, boleh dpsaang a-cond or kipas, panas diakhirat nnt...

    ReplyDelete
  7. kalau tak muat dlm tempayan,cuba dlm kolah mandi..he..he..mmg cuaca panas sekarang ni..kipas dlm rumah berpusing aje tak offkanvideo terkini pelajar Perempuan kena buli

    ReplyDelete
  8. Kak Yus,
    Ikan flowerhorn spesies talapia. Yati pun banyak ikan tak kenal. :)

    Epid,
    Entri masak selalu lupa atau tak sempat nak snap, dah abis. Hehhe!

    Kak Aisyah,
    Hehhe... Yati pun geli juga. Tapi sebab suka fishing, sabor dan tahan saje la geli tu. :)

    Bain,
    Betul! Ikan ni goreng garing, sedap! :)

    Hajar,
    Kadang Yati buat kari, ada sekali Yati buat asam pedas. Tapi selalu Yati goreng je, Hajar. Boleh tahan la rasanya, macam ikan kembung juga. :)
    Yang ni talapia lain sikit, bukan yang isi manis tu. Tapi orait juga la rasa dia.

    Norh,
    Ha ah, Yati baru tau, tengok tv pagi tadi, kat news.

    Kak Mila,
    Yati tak pandai masak gulai lemak. Tu la tak leh komplen panas, kan. Kita ni panas, merungut. Sejuk atau hujan pun kita merungut, kain tak kering.

    Ct,
    Kolah Yati kecik je, tak muat juga. Hehhe..
    Betul, kipas on sentiasa.

    ReplyDelete
  9. byk juga hasil tangkapan tu...

    yati... kakyong rindu nak berendam dalam tempayan.. rindu hidup zaman budak2 dulu....


    n3 terbaru kakyong
    Cepat mengaku.. sapa yang antor ni
    Filem yang bakal BOOOOMMMM!!!??
    Kome pernah minum air lemuju

    ReplyDelete
  10. seronoknya tengok hasil tangkapan ....
    tu ler kan....citer pasal tempayan..teringat arwah opah dulu ada tempayan besar..leh main sembunyi2 dalam tuh

    ReplyDelete
  11. bestnya dpt ikan hasil dari memancing, satu kepuasankan

    ReplyDelete
  12. mmg gemor fishing ye kak yati sefamily ... best gak kan ? mcm release tension gitu ;)

    ReplyDelete
  13. salam kenal..

    http://mummymyza.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. ikan apa tu yati???nmpk mcm sedap je kalu digoreng...he.

    anak2 akak pn trkdg ponteng gak taekwando.kesiankan yati tgkkan anak2 bila dh full xtvt..mcm penat je....

    ReplyDelete
  15. saya rasa nak masuk dalam peti ais je , kak huhuhhhhh...

    mmg panas smpai rasa air cond kat krete nie rosak kot huhuhhhh

    ReplyDelete
  16. sebbaik opah tak baca blog kan?

    hihihi

    ReplyDelete
  17. ajak opah sekali g mancing, standby tembakau tepek kt tempat kena pacat tu..

    ReplyDelete
  18. Kakyong,
    banyak la juga, kakyong. Tahan lauk dalam 4-5 hari. Alhamdulillah.
    Oh... masa kecik suka berendam dalam tempayan ya? Hehhe! Kalau ada tempayan besor, rasanya dah terjun dah kan, kakyong. :)

    Fida,
    ada tempayan besar? Boleh sembunyi dalam tu? Oh, takde air ya? Boleh lemas kalau rumah ada budak kecik, dia orang kan suka main air. :)

    Kak Jendela Hati,
    Sedap, kak. Betul! :)

    Kak Su,
    memang. Jimat sikit duit dapur, tak yah beli kat pasor. :)

    Ummi Hanie,
    boleh la, aktiviti keluarga dengan alam semulajadi. Kalau bawak anak-anak ke shopping complex, poket mak bapak pula yang rabak. Baik pi fishing. :)

    Myamyza,
    salam kenal. Thanks singgah sini. :)

    Kak Nza,
    ikan flowerhorn spesies talapia, kak. Sedap, kak. Nyum, nyum!
    Tu la, hari minggu pun pergi sekolah, tu bagi rehat, sekali-sekala kan kak. :)

    Sahromnasrudin,
    muat ke? Sahrom mesti muat, slim je kan. Akak ni, kepala je muat. Hehhe!
    Eh, sama la. Akak pun rasa aircond kete kami pun macam dah kurang sejuk. Kena hantor servis la rasanya.

    Hanie,
    Hehhe... ya betul, Hanie!! :) Hanie jangan cakap dekat mama Yati pula, ya. Sssyyyy....!

    Kak Mid,
    eh, memang betul kena letak tembakau ye, Kak Mid. Yati rasa pelik je masa husband korek rokok, nak letak tembakau kat tempat kena gigit tu.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea