Thursday, May 05, 2011

Saya tak tau buat kek!

Assalamualaikum...

Masa cuti Hari Pekerja tu, Yati ada cuba buat kek. Kali kedua Yati cuba buat kek. Kali pertama dulu, kek Yati jadi agak lembek sikit, macam bengkang. Hehhe... jangan la gelak.

Wah, so far so good masa ni.
Yati takde bekas atau loyang kek besor tu. Cuma ada bekas cupcake atau buat muffin. Tapi Yati ada guna cup kertas tu.

Mak ai, overflow tu...
Yati tuang adunan kek sampai 3/4 cawan. Dia jadi melimpah seperti gambar di atas. Next time, mungkin kena letak half kot. Betul tak?

Sudah siap, tunggu sejuk, sebelum test makan.

Yati tak kisah sangat rupa kek tu. Walau pun hasilnya, tak lah lawa. Bila potong setengah, tekstur kek tu dah elok. Maksud Yati, ada rupa kek la, bukan rupa bengkang. Tapi bila rasa, mak ai.... pahit! Bukan setakat pahit, dia tinggal rasa yang tak sedap dalam mulut, ala kelat sikit. 

Sebenarnya, resepi ni kek butter biasa. Tapi Yati gatai pi tambah serbuk koko. Sebab anak-nak Yati kan suka chocolate. Tengok-tengok.... mmmm... terpaksa ke tong sampah. Serbuk koko pula, Yati pakai campak je, takde sukat-sukat. Suka hati je aku ni.

Jadi, camtu la ceritanya. Misi membuat kek tak berjaya. Tapi Yati dapat rasakan, kali ketiga buat, mesti menjadi. (ye la tu..). ^_^

32 comments:

  1. Alamak, Yati! Siannye! Saya baru buat kek butter semalam utk harijadi suami. Kalau dekat boleh bg sikit tk pun ajar Yati buat kek. Tp bab buat cupcake/muffin saya tak pass lagi. Dulu mmg keje saya cuba resipi kek baru. Skrg dah tk de masa, pegang jarum kait je :p

    ReplyDelete
  2. salam yati nanti gi ke kitchen akak tu.ada eggless coklat cake..try buat cake dlm acuan cupcake..so far kwn2 akak yg ada anak2 kecik cam yati semua suka buat dlm bentuk cupcake..mmg sedap katanya..,lembut je kek tu..

    semoga berjaya.jgn putus asa

    ReplyDelete
  3. Kak Aisyah,
    syoknya, birthday husband boleh buat kek sendiri. :)
    Hehhehe... tau, tau. Yati pun dah lama tak membaking ni.

    Kak Anim,
    Eggless chocolate cake? wah, harus dicuba! Baik, timasih kak! ^_^

    ReplyDelete
  4. Terus berusaha yea. Kita pun dulu tak reti tapi bila duk ikut resepi sifu2 kat tenet ni alhamdulillah. Baru ni 1st time buat kek besday utk alif. hepi sgt rasanya.

    ReplyDelete
  5. Kak Sam,
    wah... bestnya, boleh buat kek untuk anak. Yati akan terus mencuba. Timasih, kak. :)

    ReplyDelete
  6. Takpe yati, cuba lagi..lama2 pandailah..kita belajar daripada kesilapan :-)

    ReplyDelete
  7. Kak Sal,
    ye betul. Cuba hingga berjaya! Thanks kak Sal. :)

    ReplyDelete
  8. takpe....kali ke-3 mesti jadi...saya pun mcm aisyah...kalau guna cawan cupcake tu tak reti...kalau buat kek pakai acuan kek biasa jek...hehehhe

    ReplyDelete
  9. Fida,
    Kalau guna loyang biasa kena potong, kalau guna acuan cupcake, boleh ngap camtu je. Hehhe...!

    ReplyDelete
  10. klu tgk pic tu nmpk cam sedap je Yati...munkin serbuk koko tu yg buatkan rasanya pahit kot...hehe

    Sy pn esok kn buat cake, utk wedding adik ahad ni, kek yg tempah xdpt dibuat krn anak org yg ambik tempahan tu warded...huhu...mintak2 la jd kek sy esok..hehe

    ReplyDelete
  11. hi.hi.hi..kelakar yati nie...xpelh, cuma utk kali ke 3..insyallah jadi la tu......

    ReplyDelete
  12. alahai yati... kalau nak buat choc cake, kena ler guna resepi choc cake yer.. hehehe.. dah cik tong nyer rezeki plak hehehe.. jgn putus asa yer.. teruskan mencuba

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. hi yati.. same here lah, i pun x pandai bake cakes. dah tua2 baru nk belajar. bila slalu buat, kek menjadi. if seldom buat, kek x jadi.

    my advice, cer-carik resepi butter cake yg simple2 dulu. masterkan resepi ni baru cuba resepi lain. lagi satu, baking cake ni x mcm masak lauk boleh agak2 ingredients dlm tu. baking cake kena ada accurate measurement.

    sy pun dah lama x bake cake, harus butter cake ku pun x jadi hi hi hi

    ReplyDelete
  15. Yati,
    usahakan sampai ebrjaya.. chaiyookk !!! kakyong pun dah lama tak buat kek ni.. ;)

    n3 terbaru kakyong
    My wordless Thursday (9)
    Asmara 2 episod 9 – kembang mula mekar di hati ku
    Percuma simple header

    ReplyDelete
  16. Hajar,
    Memang confirm serbuk koko tu punya pasal. Kalau tak, mesti dah menjadi dah. (confident je yek, buat tak pass lagi, hehhe).
    Fuh, fuh... kek Hajar mesti menjadi punya la. Yati dah tolong jampi. Lagi pun, Hajar ada cikgu datang dulu ajor buat, kan. :)

    Kak Nza,
    Insya-Allah. Malaysia boleh!! ^_^

    Kak Mila,
    hehhe... orang tak reti, kak. Malu, mana nak sorok ni.
    Baik, saya akan terus mencuba!! Yihaaa!

    Pat N Sophie,
    ooo... in that case, macam hilang skill la kan. Same here, kalau buat cookies. Selalu buat, turn out sedap, jarang buat, langsung bungkus. Hehhe..
    Thanks for your advice. ^_^

    ReplyDelete
  17. Kakyong,
    yes! Usaha tangga kejayaan! Thanks kakyong! :)

    ReplyDelete
  18. assalam yatie..cuba la lagi..insyaallah lama2 nanti menjadi le tu..

    ReplyDelete
  19. Oh.. saya pun tak pandai buat cupcake, kalau kek biasa boleh juga.. Sayangnya.. rasanya memang koko yang bikin rasa pahit.. Ada cuba makan dengan krim manis tak Yati? Mana tau boleh hilangkan rasa pahit. All the best untuk cupcake yang ketiga :D
    InsyaAllah, kali-kali cuba, pasti akan berjaya juga!

    ReplyDelete
  20. Yati...kek memang banyak ragam...kena ikut sukatan.kalau buat adunan roti senang bantai je mesti jadi.nanti akak cari resepi akak ye...insya Allah jadi.Tapi la ni akak buat kek ke ,donut ke ,muffin ke akak beli yang dah siap.Kalau kek, balik tambah minyak jagung n telor .serius...murah pun ye.1pack rm6.90 dpt sebiji kek.sebab apa camtu malas nak sukat nanti kena basuh banyak benda...heheheh

    ReplyDelete
  21. Yati..tak pe..sekurang2nya Yati dah mncuba...Mp tak pernah buat kek...bukan tak tau..tapi tak reti..hehehe

    ReplyDelete
  22. salam
    sama la kite melor pun tak berapa pandai buat kek.

    ReplyDelete
  23. hi yati..sy pn baru jer bljr bt kek..dulu sllu x menjadi..dlm sehari sy prnh bt smpi 3x sbb pertama,ke2 x menjadi..nk jg bt smpi jd..huhu..tp kna sllu n rajin bt la..alhmdlh skrg menjadi jg..hehe..ank2 pn suka mkn cup cake..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum kak...

    jadi dah tu..percubaan yang berani tue..lame2 leh expand bisnes kpd kek plak kan

    ReplyDelete
  25. ct rasa butter cake mmg susah sikit nak buat,kalau jadi pun mesti hangus bawahnya...cuba lagi belajar dari pengalaman

    ReplyDelete
  26. xper kak...usaha escalator kejayaan ...cube lg yer..caiyok2 !

    ReplyDelete
  27. insyaALLAH..kali ke 3 knpm trs blh bt jual hehe...

    ReplyDelete
  28. alamak.. rezeki tong sampah la kek tu yer.. hehe

    takpe.. lenkali try lagi :D

    ReplyDelete
  29. kelakarlah yati ni... main campak2 pulak ye... biasalah tu, mula2 belajar buat kek harus ke tong sampah dulu... :) akak selalu buat ikut resepi chef wan... alhamdulillah jadi...

    ReplyDelete
  30. Kak Erna,
    waalaikumsalam kak! :)
    Ya kak, nanti free cadang nak cuba buat kek lagi. :)

    Sindar,
    Kalau kek biasa boleh buat, mesti Sindar boleh buat cupcakes. :)
    Itu la, Yati pun rasa sayang bila kena buang dalam Encik Tong. Sebab tak boleh makan langsung. Tak sedap rasa mulut bila makan.
    Insya-Allah. Thanks, Sindar. Yati akan cuba lagi. :)

    Kak Suzie,
    Haha... best juga tu. Yati pun ada juga jumpa kek segera. Mungkin boleh try. :)

    Encik Zino,
    Tak sedap langsung la kali ni, Encik Zino. Langsung tak boleh makan. Tapi saya akan cuba lagi. :)

    MP,
    hehhe... MP takpe, boleh beli sendiri atau husband belanja kek. :)

    Melor,
    salam Melor.
    Hehhe.... geng la kita!

    Loley,
    Rajin tu, buat banyak kali dalam sehari. Wah... syoknya, dah boleh buat kek sendiri, kan. :)

    Sahmromnasrudin,
    waalaikumsalam Sahrom.
    Kalau akak buat bisnes kek, alamat lingkup la. Hik hik!

    Ct,
    Thanks Ct. Tambah semangat Yati untuk terus cuba. :)

    Ummi Hanie,
    toce, toce!!! ^_^

    Ziraziz,
    Jual? Hehhe... nak buat makan family je. Kalau jual, ada ke orang nak beli, kek tak sedap. Hehe!

    Hanie,
    Tu la, Encik Tong juga yang kenyang. Nanti free Yati nak teruskan misi buat kek lagi, sampai berjaya, thanks Hanie! :)

    Norh,
    betul, betul, betul. :)

    Kak Nisa,
    Harus ke tong sampah dulu... hehhe... tapi sayang kan kak. resepi chef wan? wah... Yati pun ada resepi biskut chef wan. Memang marbeles la! Tapi, kurang rajin nak sukat-sukat ikut gram ni. Huhu...!

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea