Monday, May 16, 2011

Koleksi benang

Assalamualaikum...

Masa Yati keluarkan semua benang knit untuk siapkan order customer baru-baru ni, baru lah Yati perasan, agak banyak juga benang Yati dah beli. Bagi saya la ya. Knitters lain lagi banyak rasanya.

Beratur semuanya atas meja kerja Yati.

Benang kait ni, tak macam benang cross stitch. Benang cross stitch Yati tak ambil ruang yang banyak untuk simpan. Dalam laci kecil dah cukup. Sebab dah lilit dengan bobbin cross stitch tu. Nak cari pun senang.

Lain pula dengan benang kait ni. Kalau customer request certain color, kena la keluarkan semuanya dan cari. Yati ingat, mungkin kena beli peti storage yang transparent tu, kita boleh nampak, kan. Kalau nak simpan kat almari di tempat terbuka, nanti berhabuk pula dan budak-budak kecik ni main kang.

Contohnya macam ni..

Photo from http://www.possum-wool.com/


Bekas bertutup lebih sesuai rasanya kot. Hmmm... bila la nak pergi cari storage box ni?

Ok. Nak sambung buat kerja.
Esok public holiday! Yeh! ^_^

23 comments:

  1. suka tenok benang banyak2...tapi betul kata yati...kalau kat tempat mat saleh tak berabuk mcam kita...kita kena ada storage...kalau yati beli yan laci toyogo 4 laci or 5 laci tu pun kat giant ok gak...sometimes offer dalam RM 60 jek...leh simpan mcm2 hehehhe

    ReplyDelete
  2. Yati.. saya letak dalam bekas kerepek raya (bekas besar sikit) sebab benang saya pun x banyak.. hehe.. dan boleh nmpk dengan mudah.. :)

    memang la..umah saya pun kuat berhabuk.. sebab
    (1) umah tepi jalan
    (2) area kilang
    (3) tak berapa rajin mengelap.. hahahahah

    :)

    selamat berknitting!

    esok cuti yeay!

    ReplyDelete
  3. Seronok bila tengok stok benang kawan2! Bg saya pulak saya letak kat sana sini sebab tak de bekas transparent tu. Bukan tk nk beli tp susah nk bawak balik ke pulau ni. Suami pulak bebel :( So, saya masukkn dlm mana2 bekas yg ada. Memang best kalau dapat display cam dlm gambar tu tp tau je lah tempat kini ni...habuk, cik Siti, budak2 etc

    ReplyDelete
  4. Selamat teruskan mengait...:)

    ReplyDelete
  5. Fida,
    Yati dah beli hari tu, laci 5 tingkat. Tengok-tengok Amirul berkenan, simpan toys dan barang dia. Sekarang dah selamat dalam bilik Amirul. :)

    Zila,
    bekas kerepek? Tupperware besar ya? Hmmm... satu idea yang baik!
    Cuti, cuti, boleh tidor (ye la tu). :)

    Kak Aisyah,
    sama la kita. Yati pun setakat ni simpan dalam beberapa bekas yang ada. Nasib baik juga takde cik ct kat rumah. Lain la kalau ada kabinet cermin, boleh kot, kan kak. :)

    Kak Yus,
    terima kasih. Lama tak singgah blog Kak Yus. Nanti Yati mai ya. :)

    ReplyDelete
  6. kat umah sy pn ade benang ni.. xla byk mcm yati punye...tp yg cket tu pn x b,usik ha3..

    ReplyDelete
  7. wahh. best tengok banyak benang kak Yati :D

    ReplyDelete
  8. Idah suka tgk blog akk ni
    very colorfull dgn benang2 kait..hihi
    sambil tinggalkan jejak..:)
    selamat mengait ye kak..

    ReplyDelete
  9. byk tu projek....Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  10. Ziraziz,
    takpe cikgu, esok cuti. Boleh la buat projek dengan benang tu. :)

    Sindar,
    takde la banyak sangat. Sindar mesti lagi banyak. :)

    Idah,
    Hihi.. terima kasih, Idah.
    Benang colorful, menceriakan mood kita, kan. :)

    Kak Nza,
    Alhamdulillah, kak, syukur sangat-sangat. :)

    ReplyDelete
  11. cantik ye kalau store mcm kat rak tu..cuma perlu ada penutup la ye..

    ReplyDelete
  12. bestnyee laa tgk org buat craft2 camni..mcm2 benda ada..hihii!

    walopon hari2 duduk rumah,tp bila public holiday,rasa lain laa skit rumah kan...ngehehhee!

    ReplyDelete
  13. a'a yati, memang sesuai beli bekas yg lutsinar tu.. senang nak tgk..
    selamat mengait yati,..


    n3 terbaru kakyong
    Jom layan Nur Kasih the movie
    JOm minum petang
    Selamat hari Guru

    ReplyDelete
  14. zino pernah masuk kilang buat karpet yg besar tu benang dia susun banyak.. tapi satu gulong ada besar kereta myvi kot hehe... beranika warna.. hehe

    ReplyDelete
  15. Salam~

    jelesnye tgk benang yg sgt colourful tu ^^ rash punye xsebanyak tu.. rash simpan dlm plastic toolbox.. bhgn bwh letak benang, bhgn atas ade compartment kecil utk letak jarum, butang & etc.. senang nk bwk travel..

    ReplyDelete
  16. ct punya kain pula hubby sediakan 2 kotak besar,tapi masih juga tak cukup ruang,kdng2 bersepah juga kain,dah mcm stor pula bilik jadinya....

    ReplyDelete
  17. wow banyak nye benang, warna warni, berseri seri, bestnya

    ReplyDelete
  18. yati tak teringin ke nak simpan stok macam kat rak bawah tu mesti bestkan.....boleh buka kedai lah kan ...heheheh bestnya tengok benang banyak-banyak ni ...akak ada gak...macam2 benang cuma benang kait je tak de...belum kot ...heheheh

    ReplyDelete
  19. Norh,
    Ya, kalau ada cabinet bercermin mesti cantik. :)

    Anis,
    Bila public holiday, anak-anak tak sekolah, husband cuti, jadi rumah meriah sikit, Anis. :)

    Kakyong,
    Yati pun cadang nak beli tu. Insya-Allah bila ada rezeki. Terima kasih, kakyong. :)

    Encik Zino,
    Hehhe... wah... mesti best berkunjung ke kilang buat carpet tu. Saya pernah tengok kat tv je. :)

    Rash,
    Salam.
    Memang sesuai ada toolbox untuk barang menjahit. Senang dibawa time travel, kan. :)

    Ct,
    elok lipat, susun elok-elok kain tu ct. Kang jadi stor betul, benda lain pula yang datang. :)

    Kak Su,
    Yati pun suka tengok benang warna-warni. Yati beli sikit-sikit, ikut order customer. Tak sangka dah berwarna-warni jadinya.

    Kak Suzie,
    Hehhe.. kalau ada kedai betul sendiri, memang Yati cadang nak simpan benang semua dalam kabinet bercermin. Syoknya! (berangan dulu! ^_^)
    Kak Suzie mesti banyak benang jahit ni kan.

    ReplyDelete
  20. bnyak benang Yati..suka tgk ...wrna-warna yg ceria.. Mmng sesuai kalau letak dlam bekas ke..almari ke..tak brhabuk..nak cari pun senang....

    ReplyDelete
  21. wah byknyeee koleksi bng akk ! teruja nengoknye....

    akk beli storage box saiz kecik/sederhana tu ok gak...kalo beli byk2,sama saiz,cntik jue susun... ;)

    ReplyDelete
  22. sy simpan benang kait dlm plastik bag aje hehehe... pastu sumbat dlm kotak... bila nak pki baru keluarkan dan selongkar... mmg ada cadangan nak beli bekas plastik yg transparent tu, yg ada roda kt bwh tu, rasanya kt tesco sek 18 byk jual, kt TF xde yg transparent tu, rasanya smua solid kaler :)

    ReplyDelete
  23. MP,
    Yati tak cari-cari lagi bekas. Masih dalam plastik bag. Hehhe..

    Ummi Hanie,
    idea yang bagus. Nanti free boleh cari. :)

    Jari Lentik aka Az,
    wah, dah survey ya, storage box banyak tempat. Yati still belum cari lagi. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea