Thursday, April 14, 2011

Award dari kakyong


Terima kasih pada kakyong, sudi bagi award ni pada Yati. ^_^

Syarat One Lovely Blog Award ni ialah, kita kena share 7 perkara random tentang diri sendiri. 

Ok, la, meh Yati cerita ya...

1) Yati ada 2 orang kakak. Kami cuma 3 orang adik beradik perempuan. Takde adik lelaki mahu pun abang. Jadi, masa Yati lahirkan anak pertama seorang lelaki, Amirul, masa pantang, kekok sangat. Contohnya lepas mandi baby, baby sejuk, kalau pakaikan pampers lambat, dia pancut je. Dah banyak kali kena, tiga-tiga anak Yati kan lelaki. Kalau kakak tolong jaga, mama ke yang tolong jaga, selalu kena, waktu dia orang kecik la. Kena pancutan kat muka, kat baju, dah jadi perkara biasa. Tapi bila dah anak dah kedua dan ketiga tu, dah standby la, get ready protection masa nak pakaikan lampin atau pun get ready semua barang baby dekat. Jadi tak buang masa siapkan baby lepas mandi.

Gambar keluarga Yati masa raya 2009. Paling depan Sulaiman, Amirul dan Hafizan. Yati pangku Sulaiman, Encik Abe pangku Hafizan. Tengah, mama dan papa Yati. Belakang, kakak tengah, abang Rosham (brother-in-law) dan kakak sulong. Kakak tengah saya masih available (cikgu English). Sapa nak, sila isi borang. Hehhe... gurau je.

2) Yati suka pokok. Terutamanya pokok besar. Suka tengok, suka peluk, suka duduk bawah pokok. Hati rasa sangat tenteram.

3) Yati bukan la pelajar paling pandai di kelas. Tapi ada sedikit rajin dalam diri Yati ni. Dari darjah 1 hingga Tingkatan 5, buku atau pun kerja sekolah Yati selalu dijadikan contoh. Cikgu akan tayangkan to the whole class, "Ha... tengok ni, kemas je tulisan. Tak perlu warna pun. Tapi kemas sahaja. Ini baru bagus!" Ada juga yang cikgu tak suruh buat cara tu, tapi Yati fikirkan cara lain present kerja Yati dengan cara lebih menarik. Pun selalu dapat pujian, A+, Well Done. Kita tak leh lawan dari segi akademik dapat nombor 1, tapi bab rajin, bior la kita dapat nombor 1. Kalau fikiran cikgu serabut tanda banyak buku tapi sebab kerja kita sedap mata memandang, maka itu pun dah cukup baik bagi Yati.

4) Lepas SPM, Yati diterima masuk ke kursus persediaan ke universiti US, ambil major in Mathematics. Tapi itu adalah kali pertama Yati berjauhan dengan keluarga. Family di PJ, study di Kuantan. Homesick! Hehhe.. kelakor je. Nak buat camana. Yati anak bongsu. Ada manja sikit. Yati pun tak sangka dapat offer buat persediaan ke US tu. Yati study last minute masa SPM. Esok paper, hari ni baru Yati buka buku. Yati tak study, cuma Yati jawap soalan peperiksaan. Yati cakap kat mama, kalau dapat SAP, camana. Mama kata, kawin je la, Yati. Tengok-tengok dapat grade 1, bila dapat masuk study Kuantan tu, Yati tak leh buat. Hmmm, sebab tak leh la study, satu sebab subjek susah (sebenornya homesick), walau pun Math dan Add Maths tu takde masalah la pada Yati. Tapi bila masuk sana, buku semua English, tebal-tebal, jadi kepala block. Terus keluar. Kena bayor balik MARA, dah langsai lama dah. Kalau dapat ku undurkan putaran dunia, Yati nak buat betul-betul masa SPM. Tak nak tengok wayang masa SPM. Jahat betul aku. Bila dapat peluang belajor, nak belajor betul-betul.

5) Alhamdulillah, walau pun keluar dari kolej kat Kuantan tu, next intake dapat masuk Uitm Jengka, Pahang. Pastu sambung pula kat KL. Tuhan banyak tolong, walau pun Yati banyak main-main waktu muda remaja dulu. Dulu Yati gila Kurt Cobain. Nirvana tu la. Boleh percaya tak? Hehhe... grunge giler. Tapi sekarang dah balik ke pangkal jalan.

6) Amirul Yati lahirkan secara ceasarean. Hafizan dan Sulaiman secara normal. Waktu pregnant Amirul dulu, tak buat kerja pun. Exercise pun tidak. Duduk buat cross stitch je. Kepala baby dah terlekat kat tulang paling bawah, jadi kepala tak nak turun bawah. Terus kena ceasar. Mahal bebenor wei... pastu nekad apa pun jadi, nak beranak normal juga. Tu tunggu lepas 3 tahun baru Hafizan keluar. Itu pun masa Hafizan, kena guna vakuum, sebab Yati tak tau push. Masa Sulaiman je doktor puji, ha, sudah pandai push. Untuk ketiga-tiga kelahiran, doktor sama yang sambut. Dan Encik Abe setia di sisi waktu operate mahu pun normal. :)

7) Masa sekolah rendah dari darjah 1 sampai 4, Yati ganas. Kalau budak lelaki bising dalam kelas, Yati pukul dengan pembaris kayu cikgu. Yati dulu kalau tak jadi ketua kelas, jadi penolong ketua kelas. Pengawas je tak pernah jadi. Kalau ada budak lelaki kacau kawan Yati, Yati bagi sebijik, tampar kat belakang badan. Kalau orang challenge Yati, oi, nak cari gaduh ke. Yati set je. Yati lawan balik, tak takut langsung. Tapi dia orang tu setakat gertak je, bukan berani lawan pun dengan Yati. Berani lawan dengan Yati? Nanti Yati report cikgu. Hehhe... pastu bila pindah, darjah 5 dan 6 ke sekolah perempuan sahaja, takde lelaki, baru la Yati belajor jadi lebih perempuan. Sekolah perempuan saja sangat best. Kalau Pendidikan Jasmani, tak yah pi toilet salin baju, boleh salin dalam kelas je. Kenangan betul.

Ops, dah cukup 7 benda tentang Yati secara rawak. Seterusnya, Yati nak tag...... ha, korang la, ye, anda yang sedang baca entri ni, kalau takde benda lain nak buat, tengah free, sila la ambil award ni ya. Kalau ada yang buat, bagitau Yati ya, supaya Yati juga dapat kenal kawan-kawan semua. ^_^

5 comments:

  1. masa sek rendah dah nampak bakat seni tu sbb buat kerja sekolah kemas :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Ari tu dah gantung award ni kat my homework

    ReplyDelete
  3. Eis,
    agaknya la. Tapi takde la kreatif sangat pun. Biasa-biasa je.

    Kak Sam,
    waalaikumsalam kak. Takpe kalau Kak Sam dah buat. :)

    ReplyDelete
  4. Yati,

    suka la gambor family yati ni... ceria semuanya...

    owh.. kalo tak yati dah lepas ke US dah.. homesick punya pasal ehh... ..

    yati ni memang talent dr kecik lagi.. suka kemas.. berbeza dgn kakyong.. memang sellau kurang kemas.. janji buleh baca udah.. hehehhe

    btw, suka baca pasal yati ni... senyum sorang2... brutal gak yati zmn memuda dulu.. heheh, biasa lah tu kan..

    ReplyDelete
  5. Kakyong,
    Hehhe... saje ambik gambar sekeping semua kasi ceria. :)
    Itu la, memang akal pendek sikit Yati ni dulu. Terlalu emosi.
    Hehhe... lain orang, lain caranya, kan. Bila orang dah boleh baca tu, kita orait apa.
    Biasa la, time muda remaja memang ganas. Hehhe....

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea