Links

Wednesday, March 2, 2011

Hadiah diri sendiri...

Assalamualaikum....

Bulan lepas, masa sedang berduka lara tu, Yati telah pergi membeli-belah. Kat eBay je. Baru tadi, sudah selamat sampai barang yang dibeli.

Excitednya, dari Singapore.

Yati beli ni....

12 sizes bamboo crochet hook. Size from 3-10 mm.

Hari tu kan Yati ada cakap, teringin nak belajar kait jarum satu. Sebab tengok ramai yang buat, cantik-cantik belaka bunganya. Hari ni, Alhamdullillah... dapat juga. 

Yati nak cuba dengan jenis bamboo dulu crochet ni, sebab untuk knitting, selesa guna needle dari jenis bamboo juga.

2 pasang bamboo knitting needles dalam koleksi dan sepasang dari metal.
Jarum knitting metal tu, ukuran 2 3/4 mm. Kecik sikit dari saiz biasa guna. Mama Yati belikan. Mulanya, mama yang nak mengait, tapi bila dia dah cuba, tak boleh. Tu yang dia pass kat Yati. Hehhe... suka, suka!

Nampak sikit dalam gambar kat atas, saya punya current project. Belum siap-siap lagi. Sibuk pula, hari-hari transfer photo ke cross stitch pattern. Alhamdulillah, rezeki anak-anak. 

Jarum crochet baru dapat tu, tak sabor nak cuba. Tengok la dulu. Kalau jadi, Yati share ye. Hehhe, orang tak reti, tapi teringin. Tengok boleh buat ke tak.

Nak sambung buat kerja balik. 
Selamat bekerja, semua!

29 comments:

  1. wah! akak dah lama tak shopping di ebay. Dulu masa duduk UK boleh kata hari2 tengok ebay, dan every week ada je beli barang di ebay..huhu.

    Ebay Malaysia mcm tak best je...:)

    ReplyDelete
  2. Kak Yus,
    ye ke kak. Hehhe... syok yek tengok barang kat eBay ni.
    Memang agak kurang barang sikit eBay Malaysia. Tapi ok la, murah sikit banding kat luor ni harganya. Tengok barang jugak.

    ReplyDelete
  3. buat baju ke?nanti dah siap jgn lupa tunjukkan.

    ReplyDelete
  4. Salam,

    best nyer beli hadiah untuk diri sendiri..lama dah tak buat macam tu..nak buat jugak lah..

    bestnyer akak pandai mengait..semoga suatu hari nanti saya pun pandai gak..insyaAllah..

    ReplyDelete
  5. Slmt mcuba Yati...Tangan yati ni 'hidup' mesti menjadi pya la, lain la klu sy yg buat hancussss!!!...hehe

    ReplyDelete
  6. kakyong dulu masa sek rendah suka mengait.. tp la ni jd malas.. tgk lah nanti 1 fine day... sbb skrg ni mcm2 nak buat.. hahahha.. nanti 1 pun tak jalan,.. x leh nak tamak2 kan...

    gud luck yati.. nanti tunjuk hasilnya...

    ReplyDelete
  7. ct n Honey,
    bukan baju, cushion cover jek. Hehhe.. :)

    UmmuFarhan,
    salam.
    Sila, sila. Kita ni terlalu banyak memberi. Sekali sekala apa salahnya kita menerima. Betul tak? ;)
    UmmuFarhan pun boleh belajar juga, asal ada kemahuan.

    Siti Hajar,
    Timasih.
    ye ke... mana Hajar tahu, tak pernah cuba lagi. Sekali try kang, kalah Yati kang. Hehhe.... :D

    Kakyong,
    Sekolah rendah dah mengait? Peh... terer aaa...
    Betul tu, buat satu-satu, mana lebih penting dulu.
    Thank you kakyong. Hehhe... baru nak mencuba ni.

    ReplyDelete
  8. wah...

    buat cover kusyen?

    msti teror..

    nnti dah siap update & letak pic manyak2 yer..

    minat tengok!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak..

    saya pun tak pernah beli kat ebay nie coz tak taw brg ape nak dibeli hehehehehehee

    ReplyDelete
  10. Wah! Tak sabar nk tengok hasil kait Yati. All the best!

    ReplyDelete
  11. Yati.. bestnyer.. dapat satu set.. nak crochet apa pun boleh tu..semua dah ada.. hehe..

    saya tak pernah crochet guna bamboo hook. saya biasa guna metal punya. beli yang acrylic masih tersimpan rapi.. muahahaha.. nanti bagi review sikit ek.. :D

    ReplyDelete
  12. salam..nak tanya , ok ker shopping online kt ebay tu..sy x pernah lagi..teringin nk beli kain panel utk baby quilt..tgk kt katalog dia mcm murah..tp blm pnah online shopping kt situ lg..:)

    ReplyDelete
  13. salam..nak tanya , ok ker shopping online kt ebay tu..sy x pernah lagi..teringin nk beli kain panel utk baby quilt..tgk kt katalog dia mcm murah..tp blm pnah online shopping kt situ lg..:)

    ReplyDelete
  14. salam..nak tanya , ok ker shopping online kt ebay tu..sy x pernah lagi..teringin nk beli kain panel utk baby quilt..tgk kt katalog dia mcm murah..tp blm pnah online shopping kt situ lg..:)

    ReplyDelete
  15. Noremy bte Rahmat,
    Hehhe.. taklah terer, masih belajor lagi.
    Orait, mesti update punya. Sama la, saya pun suka tengok hasil kait ni, orang punya ke, sendiri punya ke, suka tengok. :)

    Sahromnasrudin,
    Waalaikumsalam Sahrom.
    Hahaha, buat lawak la tu. Segala macam mak nenek barang semua ada kat eBay tu tau. Lagi-lagi kalau orang pompuan tengok, mesti rambang mata. Bahaya, bahaya.

    Aisyah,
    Thank you Aisyah. Nanti free time Yati try buat yek.

    Zila,
    hehhe... senang beli 1 set ni, nanti tak yah cari dah kat kedai. :)
    Ha ah, ramai yang guna metal hook kan. Orait, boleh nanti dah cuba buat Yati akan citer sikit.

    Noorwati,
    Uish, sampai 3 kali tu post komen. :)
    Ok je beli barang barang kat eBay tu. Biasanya dia tak masukkan kos postage lagi tu. Memang nampak murah. Tapi, kena tengok barang juga. Memang banyak yang murah kat eBay banding beli kat kedai. Pendapat saya saje tau. Sebab saya pernah compare harga eBay dengan kedai alat menjahit kat Ipoh nun. Kalau nak, buka la akaun paypal. Baru senang nak shopping. Hehhe...

    ReplyDelete
  16. hiyah! selamat datang ke club crochet!! hehe....selamat mencuba. :)

    ReplyDelete
  17. Natasha,
    hehhehe... timasih Natasha.
    Yati baru nak belajor ni. Natasha dah lama terer crochet dan knitting juga! :)

    ReplyDelete
  18. yee.. sila belajar cepat2
    tak sabo nak tgk hasilnya nih :)

    ReplyDelete
  19. kai satu ni ayu tak reti.
    Ayu tak pernah shopping ebay. jamu mata je..hihi

    ReplyDelete
  20. You can do it... Tangan seni macam yati gerenti boleh punya.....

    ReplyDelete
  21. Hanie,
    hehhe... makcik busy la Hanie. Tak start-start enjin lagi ni ha. Weekend pun dah ada program anak-anak. Waa...

    Ayu,
    sama la kita, Yati pun tak reti lagi kait jarum satu ni. Baru nak belajor.
    Jamu mata je ke. Yati tak tahan, dok tengok barang, ter-berkenan pula. Terus beli. :)

    Kak Atie,
    Thank you kak Atie. Tengok tutorial pun lain macam je. Benda baru la kan. Nanti kena cuba dulu pelan-pelan.

    ReplyDelete
  22. suka tgk bende2 baru niii (baru bg akak ler)...

    yati, apa beza jarum besi n jarum ni yer... yg ni kurang sakit jari ker?.. sorry ler.. soklan org yg buta pasal knitting ni hehehe

    ReplyDelete
  23. Kak Mila,
    Benda ni baru bagi Yati juga. :)
    Hehhe... tak lah. Ikut sedap kita la kak. Citarasa masing-masing. Jarum knitting besi lebih murah berbanding bamboo punya. Sebenarnya kak, Yati tak tau sakit ke tak, sebab Yati pun knit tak lama. Tak pernah sampai berjam-jam. Dua-dua jenis so far Yati guna, no problem.

    ReplyDelete
  24. assalammualaikum..nk tanya yati kt mn yati beli jarum bambu tuk crochet tu?..n brp harganya..balas kat email sy k..tq s_loley@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  25. s_loley,
    waalaikumsalam...
    Sudah email. ^_^

    ReplyDelete
  26. Macam cantik sekali. Nak beli boleh kut??

    ReplyDelete
  27. Florist KL,
    Apa yang cantik? Crochet hook tu ke?

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum,
    kak sy tringin gak nk beli hook tu,tp sy xde akaun paypal tu(xreti nk bt :( )kalau nk mntk tlg akak oder utk sy blh? sy bank in kat akak...blh x?

    kalau blh ni email sy:no_aini_d5@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. Waalaikumsalam,
    tak yah beli kat paypal. Kat cotton house pun ada jual. Owner dia orang penang, terima pembayaran maybank dan public bank juga. Ada jual 14 pcs bamboo crochet hook ni. Cuba la tengok ya. :)
    http://www.cottonhousestore.com/products-a-services.html?page=shop.browse&category_id=163

    ReplyDelete

Terpaksa juga letak word verification ni, banyak komen spam masuk. Thank you, appreciate komen kawan-kawan. ^_^