Monday, March 21, 2011

Donut

Assalamualaikum...
Hari ni sekolah dah mula semula. Sibuk la kita ya. Hmmm... penat juga, tapi ok la.

Hari Sabtu lepas, Yati buat donut. Ye lah, balik-balik, karipap je kan. Kali ni, tukor la selera pula.

Sekali pandang, macam cucur keria pun ada kan.

Hitam je donut saya ni. Tapi boleh la tahan rasanya. Ni kali kedua Yati buat donut. Kali pertama dulu, malas nak cerita. Donut jadi keras. Yis tu, saya tak bancuh dengan air dulu. Dok la tunggu setengah jam, awat doh aku tak naik. Yati pakai uli yis tu macam tu je, dari paket. Huhuhu... ate... dah takde sape ajor, kita tengok resepi dalam buku je. Malu kat Naurah, anak Kak Nza, dia lagi pandai buat donut. ^_^

Saya sibuk sikit. Ada macam-macam orang order. Alhamdulillah. Letih je, layan kehendak customer yang pelbagai ragam. Rasanya, dah buat yang terbaik. Tapi kita tak boleh puaskan hati semua orang. Ada orang suka, ada orang tak suka kan. Sabor je la, sebab tanpa customer, kita pun tak ke mana.
'till then, take care semua.

24 comments:

  1. saya pandai makan je yati, lagi haru

    ReplyDelete
  2. okla tu
    kalau suruh hanie buat.. langsunggg... beli kat kedai lagi senang. hehehe

    ReplyDelete
  3. assalam yatie..yang penting rasa..
    yatie..tula dia..ragam orang kan..betul kata yatie tu..sabo aje la kan..

    ReplyDelete
  4. yati,
    cubaan ke2 menjadi.. kakyong 3 kali coba pun tak jadi juga.. last2 ckp kat anak2. , abng nak donut kena lah minta opah buat yer... ekekkeke...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Memang teringin nak makan donut lagi. Tapi kena tunggu cuti le nampak gayer nye.

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap!! Bab buat donut ni lah yg malas...kena tunggu naik lah, uli lah, goreng lah...ambik byk sgt masa! Saya lebih suka buat crochet! Tp suami saya 'terror' buat donut & pau. Sedap & lembut sgt sampai ke petang.

    ReplyDelete
  7. a kl citizen,
    hehehe... sedap donut kan cikgu kan. Teksturnya yang gebu, makan sambil minum teh atau kopi di petang hari mahu pun for breakfast. Nyum nyummm.. :)

    Hanie,
    hehhe... beli tak dapat banyak Hanie. Kalau buat, dapat satu tupperware besau, siap boleh bagi jiran tetangga lagi. :)

    Kak Erna,
    waalaikumsalam kak.
    Rasanya ok. Cuma rupanya hitam je. Sulaiman dok nyibuk time kita goreng.
    Sabor je la kak. Huhu...

    Kakyong,
    hehehhe... kalo kakyong cuba kali ke-4 mesti jadi. Yati sendiri pun tak sangka. Sebab dia lambat nak tunggu doh naik 2 kali, tu je. Tapi bole siap lagi cepat banding karipap tu kak.

    Kak Sam,
    waalaikumsalam kak.
    ha ah. Akak kerja kan. Mungkin tak sempat nak buat hari kerja. Takpe, weekend leh buat. :)

    ReplyDelete
  8. Kak Aisyah,
    hehhe... kena sabor sikit je kak, buat donut. :D
    Waiya... terer nya husband kak Aisyah buat. camni kalu, tak yah pandai buat pun takpe, nak donut, order je. Hik hik..!

    ReplyDelete
  9. akak dah postkan hadiah utk yati, tunggu ok

    ReplyDelete
  10. Kak Su,
    ye ke? Timasih, timasih! Tak sabor la. :D

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak

    mcm keria je :-)

    .tak kesahla yang penting home made kan..original recipe dari beli kat kadai kan

    ReplyDelete
  12. Yati... buat donut ni awal2 jer selalu tak jadi, tp dah selalu buat nnt, mmg takde masalah. akak selalu buat donut isi kentang yg dilecek, sedap n lembut sgt, masa goreng bau wangi mcm goreng kuih keria hehehe

    ReplyDelete
  13. akak paling suka cucur keria, sekali nganga ja..ngapppp

    ReplyDelete
  14. Sahromnasrudin,
    waalaikumsalam Sahrom.
    Hehhe... itu la, sebab agak hitam kan.
    Ha ah, setakat anak beranak makan, takpe la rupa hodoh pun, habis juga donut tu.

    Kak Mila,
    Wah... lain kali boleh cuba. Ha ah, tu la, kena praktis lagi. Masa Yati uli, lembut dan ringan doh tu. Tapi masa goreng, tak berapa gebu la. Lain kali nak cuba lagi.

    Kak Su,
    hehhe... sedap kan kak. Nyum nyum!

    ReplyDelete
  15. Ya Allah kak..masuk belog akak je perut manjang lapo lah

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah menjadi juga akhirnya..
    kalu nk lagi gebuzzzz, yis tu yati bancuh dgn air suam + gula..pastu baru masukkan dlm adunan...

    ReplyDelete
  17. Nor Huda Hayati,
    hehhe... ate... pi la makan, kang masuk angin kembung pulak perut tu.

    Kak Nza,
    dengan gula ye kak? Yati bancuh yis dengan air suam dan susu pekat. Nest time nak cuba dengan gula. Thanks kak.

    ReplyDelete
  18. Nor Huda Hayati,
    tak leh tinggal komen la kat blog tu. Huhu...

    ReplyDelete
  19. ntah la kak..atoii pening lah saya...knp tak leh komen kat situ ntah...

    ReplyDelete
  20. Nor Huda hayati,
    ce tukor template lain. Blogger punya ke. Kalu free template ni, ada yang tak leh pakai, ada function tak jalan la, tak compatible la. Mana tau kan.

    ReplyDelete
  21. Yati.. guna susu pekat manis ke? tetiba terbaca kat atas tuh... akak pernah guna susu pekat manis, memang sentiasanya lah donut akak jd berat, tak tau lah org lain.. normally akak guna susu fullcream milk tuh, yg dutch lady biru tuh, atau pon guna susu tepung.

    ReplyDelete
  22. kak Mila,
    ha ah, Yati guna susu pekat manis, yang orang buat teh tu. Hehhe... patut la donut Yati kurang gebu kak. Muhahhaha... amenda la saya ni. ^_^

    ReplyDelete
  23. bestnya yati..teringin pulak ayu..hehe. susah ni, kan mengidam pulak donut yati :)

    ReplyDelete
  24. Ayu,
    ha? ngidam donut Yati? Bahaya tu. Kang baby meleleh air liur bila dah lahir nanti. (nenek kebayan cakap). ;) Jangan Ayu, baik Ayu ngidam donut Big Apple ke, Dunkin Donut ke, lagi sedap. :D

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea