Thursday, March 10, 2011

Blue knitted headband

Pertama kali Yati kait headband. Saja, suka-suka, walau pun projek cushion cover belum siap. Cushion tak berbaju tu agak besor, tu yang boring tengah jalan. Mari kita tengok.

Blue knitted headband.

Besarnya... kepala siapa yang besor tu? Kepala saya la! Yati buat dia tak berapa ketat. Sebab saya ni, apa-apa yang ketat di kepala, nanti start la sakit pala. Jadi, sekadar boleh lekat di kepala. Yati juga belajar ilmu baru masa nak siapkan headband. Nak tau apa dia? Tara.....

Tambah bunga biru! My peberet color!

Bunga tu Yati knit. Crochet? Tak pass lagi. Untuk kait 2 jarum bunga, elok pakai circular needle. Tapi Yati tak ada. Apa benda circular needle tu? Ha... ni la rupanya.

Circular needle. Image from google.

Jadi, ada la tricky sikit. Tapi nak buat bunga punya pasal, kena la cari jalan. Jadi tak bunga Yati tu? Next time, nak cuba 2-3 layer pula. Hehhe...
Sekadar nak tunjuk headband ni atas kepala... sape pula nak jadi model ni ya? Yati tak boleh. Tu la, anak pompuan takde. Boleh la ni... 

Mama pinjam kepala Amirul jap. Takpe, mama tak ambik gambor muka. :)


Itu la dia, headband pertama Yati kait. Projek seterusnya? Hmmm.... nanti nak pikio..
Till then, take care semua! ^_^

13 comments:

  1. Cantik, Yati! Bunga tu pun cute! Kalau dekat boleh saya ajar buat crochet..

    ReplyDelete
  2. Kak Aisyah,
    Thank you, kak. Cubaan pertama.
    Hehhe... tu la, kalau la kita dok dekat kan... :D

    ReplyDelete
  3. cantek and comel bunga tu yati..
    geng..harap2 one day kita sama2 leh buat trip ke tempat aisyah kan...girls only! mesti best kan

    ReplyDelete
  4. haha.. paksa rela la amirul yer.. hahaha..

    comel la headband tu. guna 2 benang ek? guna jarum size brape ek? pastu headband ni knit semua ke? kat belah bawah tu letak getah tak?

    sowi.. byk tnayer.. sebab menarik sgt.. hehehe..

    bunga tu pun comel.. kalo crochet comel jugak tau.. :D try la.. :D

    ReplyDelete
  5. yatie..cantik dah tu..yatie memang rajin..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Walimatul Urus

    Assalamualaikum..

    Sy nk jemput Yati sekeluarga ke rumah sy pd hari Sabtu, 19/3 ni..
    Sy bt kenduri kesyukuran, no fon Yati xde la, sy jemput kat cni yer..hehe

    Jemput la dtg k..

    p/s : Yati, jengah blog sy utk pelan lokasi

    ReplyDelete
  8. pes taim tengok circular needle tu

    hehehehe
    jakun tul!

    ReplyDelete
  9. Rafidah,
    thank you Fida.
    Oh my... syoknya pi pulau!! One day kan, sape tau... :D

    Zila,
    hehhe... Amirul rela dalam keterpaksaan..
    Terima kasih Zila. Ye betul, Yati guna 2 benang, biru dan grey. Jarum knit 2 3/4 mm. Ha ah, Yati knit semua. Tak letak getah. Sebab dia agak elastik, boleh meregang.
    Ye, Yati pun rasa camtu. Bunga crochet lagi comel. Bunga knit ni, nampak berkedut-kedut kelopaknya.
    Insya-Allah, Yati akan cuba juga crochet tu.

    Kak Erna,
    terima kasih kak. Tambah semangat ni kak, nak buat lagi. :)

    Siti Hajar,
    waalaikumsalam..
    ooo... terima kasih Hajar, atas jemputan tu. Yati dah mark kat kalendar, kalau takde halangan Yati datang la. Tapi tak pasti lagi ya, sebab agak jauh juga. Nanti Yati pi blog Hajar.

    Hanie,
    ha, kalau ada circular needle tu lagi best dan banyak projek leh buat Hanie. Macam topi, beanie, senang sikit banding guna jarum knit biasa.

    ReplyDelete
  10. cantik yati walaupun cubaan pertama.. kakyong suka sbb warnanya biru... ;) kalo kait lebih cantik bunga tu.. leh buat jenis timbul2.. ;)

    ReplyDelete
  11. Kakyong,
    Terima kasih, kakyong. Ha, peberet color kakyong biru juga kan. :)
    Ha ah, nanti Yati cuba buat bunga jenis lain.

    ReplyDelete
  12. Noyin,
    boleh, tapi kena tunggu bulan depan, Jun. Sekarang Kak Yati tutup semua order, sebab nak siapkan tempahan yang diterima setakat ni. Harap maklum.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea