Tuesday, March 08, 2011

Aktiviti hari Ahad...

Hujung minggu, buat aktiviti dengan budak-budak ni. Hari biasa, dia orang sibuk dengan homework.

Kami buat ni...

Aunty dia orang hadiahkan, set dinasour clay.
Projek ni datang dalam bentuk serbuk. Kena bancuh ikut sukatan yang diberi. Bila dah bancuh, tuang ke dalam acuan dan biar kering. Bila dah kering, macam ni la hasilnya...

Apa ke nama dinaour ni... entah, budak-budak ni tau la.
Seterusnya, boleh la di cat mengikut kreativiti sendiri. 

Hafizan dan Amirul, tengah kusyuk painting.

Ni contoh Hafizan buat...

Dinasour color biru pula...

Bila dah habis warnakan dinasour ni semua, keringkan. Lepas tu, boleh attach magnet tape, jadi fridge magnet. Tapi tak lekatkan pun kat peti ais, Amirul dah simpan kat almari dia. Tak boleh bagi Sulaiman nampak, nanti habis dapat kat budak kecik tu. 

Hmmm, macam-macam yek projek budak-budak ni. Ni aunty nya yang belikan, kat KL. Kat sini, tak pernah pun nampak jual. Kita dulu masa free time, main batu seremban dengan masak-masak je yek. ^_^

19 comments:

  1. wahh... best ni
    nanti yati tanyakan aunty diorg beli kat mana tu

    ReplyDelete
  2. wah! Menariklah Yati. Yelah, sini pun tak nampak jual lah. Kalau ada yus beli gak tu untuk anak2 Yus..:)

    ReplyDelete
  3. Hanie,
    Beli kat toys r us. Budak-budak memang suka. :)

    Kak Yus,
    ha ah, kak. Dia jual kat toys r us. Bagus juga daripada budak-budak ni dok main computer game je kan.

    ReplyDelete
  4. bestnyer buat aktiviti camni ngan budak2 nii.... sesekala, kalau hari2 buat boring jugak kan..

    ReplyDelete
  5. yati..menarik tu..teringin pulak nak belikan cucu sedara..he he..

    ReplyDelete
  6. akak pn xpernah jumpa bnde alah nie...
    bagus la kalu dpt..tgk anak2 bujang yati tu bukan main tekun n kreatif lg.....seronok tgk mrk buat xtvt sama2...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    Cam best je aktiviti ni. Hehehe nak try gak le

    ReplyDelete
  8. kalau dpt kat anak ct yang suka lukis dinding tu mesti dia suka punya....

    ReplyDelete
  9. Yati.... bahagia nyer tengok anak2 bermain bersama. Dapat toys baru....

    Ibu pulak bila nak beli TOYS baru :D

    ReplyDelete
  10. Kak Mila,
    betul juga tu. Mana taknya, sekali buat habis sepah satu rumah. Sampai lantai pun nak di color dia orang. :)

    Kak Erna,
    sila kak. Sambil main, sambil menguji kreativiti budak juga.

    Kak Nza,
    ha ah, Amirul dah lama nak buat. Dok terperap je kotak set tu. Kena tunggu masa sesuai, bila Sulaiman tidor dan maknya tak busy baru leh start projek. Hehhe...

    Kak Sam,
    waalaikumsalam.
    Sila la mencuba, kak. Silap-silap orang tua pun naik syok ngalahkan budak-budak. :)

    ct N Honey,
    hahaha... betul! Cek belikan satu set untuk dia.

    Kak Dee,
    Hehhe... Yati dah beli dah hari tu. Set jarum crochet. Ada entri lepas-lepas, kat sini http://homemakers-puteri.blogspot.com/2011/03/hadiah-diri-sendiri.html

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak..

    jelas terpancar kebahagiaan seisi keluarga kan..tiada yg lebih berharga selain menghabiskan masa bersama family

    ReplyDelete
  12. Sahromnasrudin,
    waalaikumsalam Sahrom.
    Betul tu. Kalau nak enjoy, tak yah keluar rumah pun takpe. Buat aktiviti camni pun anak-anak dah happy.

    ReplyDelete
  13. menariknya projek ni.. fikri mesti suka ni.. apa nama set ni yati.. mungkin buleh pesan pd adik yg dok KL.

    dah UP n3 promo utk Yati & Stitch

    http://kakyong.com/?p=3651

    ReplyDelete
  14. Amy,
    memang best. Hujung minggu je dapat layan dia orang, buat aktiviti sampingan. Minggu sekolah, dia orang sibuk. Amy ni Yati selalu nampak kat blog Sahromnasrudin. :) Thanks singgah sini.

    Kakyong,
    Tu ada Yati upload kotak set dia. Mould & Paint Dinasour. Beli kat toys r us.
    Thank you, tentang entri tu. :D

    ReplyDelete
  15. btl la Yati, best la sy tgk anak2 Yati wat dinosour tu, klu anak2 sy dpt camtu mesti dorg suka nih, beli kat toys r us yer, nti nk p cari la..

    ReplyDelete
  16. Siti Hajar,
    sila sila. Budak-budak mesti suka. Lepas tu mak budak kena kemas. Hehhe...

    ReplyDelete
  17. heheheh betul2...dulu saya main batu semban, ting-ting ngan polis entri hehehe

    ReplyDelete
  18. Rafidah,
    hahaha... teringat dulu-dulu. Budak sekarang ramai tak tau main permainan kita dulu kan. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea