Sunday, February 20, 2011

New look...

Hi..!
Ok tak template baru Yati ni? Lambat tak loading? Saya pilih yang simple. Harap blog ni tak berat lagi.

Hari ni, kami berehat kat rumah saja. 
Jom kita tengok apa current project saya sekarang...

Knitted squares

Saya tengah praktis camana cantumkan knitted squares ni. Hajat tu, nak buat sarung kusyen. Baru percubaan. 

Bila tengok hasil crochet kawan-kawan, teringin pula nak ber-crochet. Ada rezeki nanti, nak beli la satu jarum crochet.

Crochet. Kait jarum satu.

Ada orang cakap, crochet lagi senang berbanding knitting. Ye ke? Lazimnya, orang yang pandai crochet, dia juga boleh knit. Ke... terbalik?

Knit. Kait 2 jarum.


Hehhe... nanti nak belajar juga crochet ni. 
Selamat berhujung minggu semua!

**Pictures from here  and here .

24 comments:

  1. apa beza crochet dgn knit?tak tahu la,apa-apa pun redup mata memandang blog ni

    ReplyDelete
  2. ct N honey,
    crochet satu jarum, knit 2 jarum.
    Timasih. :)

    ReplyDelete
  3. kak yati, cubalah buat cardigan pulak. nak tengok hasilnya. teringin nk belajar tapi..hehe.

    ReplyDelete
  4. Nice new look, Yati! Cooling je...Eh! Yati tk pandai crochet, ye? Fikirkan sbb pandai knit boleh crochet. Tp mmg crochet lg senang, tk byk mengira :p Satu hari nanti saya akan belajar knitting jgk.

    ReplyDelete
  5. salam kenalan.
    sgt suka tgk org buat sweater yg guna 2 jarum tu...selalunya chinese pandai buat...kagum sb saya langsung tak reti.
    btw...loading blog cepat ja.

    ReplyDelete
  6. Yati mmg ada bakat.

    p/s: ok cepat loading, tp kotak komen ni kalau buat yg pou up windows lagi best rasanya..:)

    ReplyDelete
  7. aduss.... guna mesin jahit masih terkial2, inikn kait... nanti bila dh bersedia baru mula... hehehe...

    ReplyDelete
  8. Yati.. cantik template baru ni :)

    Neat dan sedap mata memandang.. hihi..

    All the best juga pada Yati! Crochet dan Knitting, kedua-duanya perlu mahir asas. Kalau dah mahir asas.. mesti boleh buat :)

    Untuk cantum pieces, Yati boleh guna crochet hook juga..

    Happy knitting Yati!

    ReplyDelete
  9. yati.. saya rasa crochet senang dipelajari.. sebab jarumnyer satu jer.. tapi banyak jenis stitch/crochet.. kalo dah pandai knit, mesti bleh pandai crochet punyer.. :D selamat mencuba.. dan jarum dia murah jer... :D

    ReplyDelete
  10. steadylah...lebih simple lebih ringan...apa2 pun blog kita,suka kitalah nak buat apakan...heee

    ReplyDelete
  11. kikikiki, org yg pandai knit akan pandai crochet..sbb saya pandai crochet, tp bodo bab knitting muahahaha...kalo pakai benang stretchy buleh la knit hehe...benang biasa, asik wat lubang2 jer purl dia huhuhuhuh

    ReplyDelete
  12. pandainya yati mengait yer :p fiza tak reti...jenis jari keras kot hihihi...wah, template baru nih..tp yg dulu pun bukak kt pc fiza okay je loading..maybe ikut pc masing2 kot kan :)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum kak..

    bagus temhplate nie..memang berat blog akak dah tak berat lg..simpel tetapi menarik...

    ReplyDelete
  14. Eis,
    cardigan tu besor sangat. Insya-Allah satu hari nanti kak Yati akan cuba buat juga.
    Hehhe... kak Yati belajar knit dari youtube je. Kalau Eis nak, Eis pun boleh buat, tau.

    Aisyah,
    Thanks Aisyah.
    Iye la, kita tak tau crochet. Bila buka buku crochet lama mama Yati je, terus tutup, tak paham. Hehhe...
    Crochet lagi senang ye? Nanti kita sama-sama belajar ya.

    Ieda,
    Salam kenal. Thanks singgah sini.
    Ha ah, saya pun pernah tengok orang buat sweater. Dia orang ni, kait sambil tutup mata pun laju. Kagum sungguh.
    Timasih, bagus la loading blog saya ni dah cepat. Sbelum ni, macam agak slow sikit.

    Yus,
    Timasih, Yati masih belajor gi.
    Oh... chat box yang hidden tu ye? Tak slow kan blog ke? Nanti Yati tengok dulu...

    Rosh,
    hehhe... terbalik la kita. Yati ni, guna mesin jahit tak pandai. ;)

    Sindar,
    Thanks Sindar.
    Itu la, kena banyak praktis bila dah tau basic kan.
    Oh ye ke boleh guna crochet hook juga? Yati still guna jarum lubang besar yang muat knit yarn tu. Thanks! You too... happy knitting!

    Zila,
    ha ah. Betul. Yati seronok tengok macam-macam jenis bunga/stitch crochet ni. Tu yang minat nak belajor.
    Timasih. Memang nak try. Wish me luck!

    Sham,
    Thanks cikgu Sham. Saje... kang berat blog kang, orang pula maleh nak tunggu load. Belum baca, dah tutup blog kita. Hehhe...

    Sueann,
    hehhe... ye ke? Ooo.. purl tu kena buat berhati-hati pada yang tak biasa buat stitch tu. Lama-lama praktis, mesti Sueann pun terer knit. :)

    Fiza,
    ooo saya pun masih belajor gi.
    Ha ah la, tak semua la kata berat. Ada orang no problem load blog saya dulu. Thank you, ya!

    Sahromnasrudin,
    waalaikumsalam Sahrom.
    Terima kasih. Harap terus kekal ringan. Esok lusa jumpa widget best, takut pi tambah, jadi berat balik blog. Hehhe....

    ReplyDelete
  15. bukan chat box hidden tu Yati. Tapi kotak komen pada setiap entri yg bila kita tekan dia kuar kat tepi tu. Orang panggil pop-up windows, mcm dalam blog yus. Bukan yg embbeded below post mcm yg ni..hihi

    ReplyDelete
  16. wow....biru itu menawan...sejuk dihari yg semakin panazzz.....
    yati guna popup lg senang nk komen....

    ReplyDelete
  17. dah lama tinggalkan hobi yang ni...

    ReplyDelete
  18. Yus,
    IC...I Delux. Mintak maap! Salah paham pula. Yati dah tukor! ^_^

    Kak Nza,
    hehhe... thank you kak.
    Ye ke? Suka Yati dengor. :D

    Joy,
    awat? Sibuk ke? Buat la time free. Release tension tau.

    ReplyDelete
  19. woo.. rumah baru
    hehe

    yati.. rajin tak nak knit sweater (yg takde lengan punye).. kalau rajin, nak tempah.. saiz XXL punye.. hehe ;)

    ReplyDelete
  20. Hanie,
    hehhe... sekali sekala, nak jugak ubah angin. :)
    Hehhhe.. kita tak pernah jahit sweater la, Hanie. Nanti kita cuba dan kalau hasil cantik, baru berani buat untuk orang. Skrang pun, still praktis gi cantum stitches ni. Sapo saiz XXL tu? Hanie bukan saiz S ke? :D

    ReplyDelete
  21. saiz XXL tu, kompem la cik abang gumuk yg sorang tu! hahahaha

    ReplyDelete
  22. Hanie,
    hehhe.... Gumuk gumuk umpama teddy bear, yang sedap dipeluk, kan.. :)
    Yati tak janji ye, still dalam percubaan lagi ni. Tengok la camana dulu ya.

    ReplyDelete
  23. Salam.... dah lama tak singgah blog yati... cantik knitting yati... semuanya cantik2 belaka... keep up the good work.... ari ni akak demam... tu yang tak gi keje.... jab lagi nak gi klinik.... boring... jadi saja2 jenguk blog yati.... miss ya gurl... anyway... take care... and stay cute....

    ReplyDelete
  24. Kak Atie,
    thanks kak.
    Cepat-cepat gi klinik, makan ubat. Semoga cepat sembuh. Kak Atie sejak dah kerja, sibuk ya? Lama tak dengor citer. Miss you too! ^_^ (hugs..!)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea