Links

Monday, February 28, 2011

Jenis-jenis jahitan cross stitch

Assalamualaikum!
Lama benor tak update blog. Orang pun dah tak ramai datang. Ke... korang takut tengok gambor binatang buas tu.. Hehhe...

Ok la. Biasanya, pelanggan Yati And Stitch ni, ramai yang tahu cross stitch. Lagi advance dari Yati pun ada. Boleh siap projek stitch-a-photo dalam sebulan je. Yati, 2 bulan juga nak siap. 

Namun, ada juga yang beli pattern tapi tak tahu backstitch tu apa. Takpe, takpe.

Senang je cross stitch ni. Yang penting, minat dan rajin buat. Tu je.

Di sini, Yati share beberapa link jenis-jenis jahitan cross stitch. Semoga bermanfaat pada yang tak tahu.

Cross stitch (basic, full stitch). Klik sini

Half stitch. Klik sini

Quarter stitch. Klik sini

Three quarter stitch. Klik sini

Backstitch. Klik sini.

Ha, kalau dah tahu semua jahitan cross stitch di atas, banyak projek boleh buat. 

Kalau takde idea nak buat pattern apa, jahit je mesej untuk ibu kita ke, sebagai contoh je.

Cari buku cross stitch di kedai. Tak pun, kat internet ni pun banyak tutorial kita boleh dapat dengan percuma. Usaha tu yang penting.
Selamat ber-cross stitch! ^_^

P/S: Watermark kat foto di atas dihadiahkan oleh kakyong. Ramai-ramai la meriahkan blog kakyong, ada contest sedang berlangsung sekarang. :)

12 comments:

  1. wahh byak ruper nyer jnis crossreach ni..
    erin ni blajar tak berguru.. main blasahh ikut rase hti jer hehe

    ReplyDelete
  2. Erinsz,
    hehhe... boleh je. Sendiri punya. Belasah jangan tak belasah. :)

    ReplyDelete
  3. salam,

    bestnya kalau dapat ber cross stich mcm akak..tapi saya selalu takde masa nak buat. saya pernah beli 1 set yg mudah, last2 tak tahu ke mana semuanya tu...busy sgt2 dan anak2 pun mengacau. tapi saya walaupun busy saya boleh update blog sebab saya rasa menulis di blog boleh mengurangkan stress saya setiap hari di rumah :)

    ReplyDelete
  4. masa muda2 dulu mmg gila sgt buat ni,semua dinding ada gambar dari hasil cross stich,tapi semua tu kat rmh emak.

    ReplyDelete
  5. Sy pnh dpt hadiah dr bff, dia bg frame & siap tulis crosstich bagai, suka sgt!!!

    Sy suka gak dgn brg2 dr croccstich ni tp nk belajar buatnya hampehh...huhu

    ReplyDelete
  6. yeayyy... dah takde gambo menate hitam tu! hehe

    hanie punya stitch project (pakai beads) masa kat U dulu kan.. tergendala sampai skrg.. hahaha.. baru siap seco'et pun da abes rm100+.. mahal sehhh

    ReplyDelete
  7. akak pun dulu rajin gak buat xstitch ni, tp sekrg mmg tak sempat

    ReplyDelete
  8. UmmuFarhan,
    salam.
    Kalau minat nak buat, cari masa juga, walau pun sibuk.
    Bagus la tu. At least, release stress tu kan. Update blog pun, kira macam hobi juga.

    ct N Honey,
    Hehhe... muda lagi sekarang kan? :)
    Ye ke... wah, banyaknya koleksi yek. Mesti cantik.

    Siti Hajar,
    ye, betul, kalau dapat hadiah handmade ni, special sikit kan.
    Takpe, Hajar kan kerja, mesti busy.

    Hanie,
    hehhehe.. tu ada tu, kat bawah. Cek scroll down. :)
    Wah, pakai beads tu lagi terer tu! Yati malas sikit, kalau projek beads ni. Beads memang mahal. Benang pun tak semahal beads la Yati rasa.

    Mamasyaza,
    sibuk ye kak, kerja. Takpe takpe, bila free kalau nak boleh buat.

    ReplyDelete
  9. bestnya kalu punya waktu mengadap buat CS ni ttp skrg dok mengadap fail2 yg menimbun xsudah2...hu.hu.hu...

    ReplyDelete
  10. Kak Nza,
    cian akak, kerja banyak ye. Sabor-sabor. Buat satu, satu.

    ReplyDelete
  11. yati..

    kakyong pun belajor dr buku jer buat backstitch tu.. leceh kalo buat backstitch ni... kekdg tu menhentam jer... belekang mesti terabur..

    ReplyDelete
  12. Kakyong,
    sama la. Belajar dari buku je kan.
    Setuju! Agak leceh! Tapi selalunya, backstitch ni menambahkan lagi cantik sesuatu projek tu kan. Nampak timbul dan real.

    ReplyDelete

Terpaksa juga letak word verification ni, banyak komen spam masuk. Thank you, appreciate komen kawan-kawan. ^_^