Wednesday, February 09, 2011

Demam dan kurus

Alhamdulillah, hari ni dah sihat. Demam 2 hari. Satu badan rasa lenguh sangat. Tapi, masih teruskan kerja seperti biasa. Masak, online, siapkan order. Cuma semalam tak online. Yati ingat, nak selang sehari la online. Hari Isnin, Rabu dan Jumaat, online untuk check order dan reply email dan pertanyaan. Hari Selasa dan Khamis, buat urusan pos dan kerja-kerja menjahit, tak online. 

Semalam, tidur pukul 2.30 pagi, buat order cross stitch. Memang gila. Bila rasa demam tu datang, telan panadol. Lagi beberapa jam, telan spirulina pula. Kepala rasa agak ting-tong dalam 2 hari ni. Tapi memang push diri sendiri. Tak nak berbaring dan layan demam.

Kadang-kadang rasa boring juga. Orang demam ada MC. Kita tak boleh MC pun. Abangku pergi keleje jugak. Habis tu, kalau tak masak, anak nak makan apa? Waktu kecik, time demam, boleh la request nak makan sedap-sedap kat mak. Bila dah tua, kena la gagahkan diri masak sendiri walau pun tangan rasa nak tercabut.

Kekuatan tu, datang bila tengok budak kecik masyam masyam busyuk busyuk ni.

Sulaiman. 
 
Hmmm... nak tau tak? Hafizan kan, sejak cuti chinese new year tu, dah ok dah pergi sekolah. Dia tak nangis dan monyok seperti biasa. Hari ni sekolah dia ada PJ. Dia siap suruh bapaknya hantar cepat, sebab nak main dengan kawan. Rasa suka dan lega tengok Hafizan dah gumbira ke sekolah. Mungkin masa balik cuti hari tu, kat rumah opah, semua orang puji dia, dia dah pandai cakap, pandai baca doa. Jadi, semangat pergi sekolah tu naik kot.

Ops, sekarang tengah siapkan order knitting ni. Tak boleh share lagi hasil kerja tangan. Tunggu dulu ya.

Encik Abe cakap Yati demam sakit urat. Huh? Sebab hari Sabtu dan Ahad tu, Yati jogging. Hehhe... saje gatai. Hari pertama tu ok je. Lepas hari kedua jogging, terus demam. 

Masa balik rumah mama Yati hari tu, mama kata, Yati dah nampak kurus. Dah takde punggung. Ops sori, nak cakap apa lebih sopan ye? B**tot atau pinggul? Maksud mama saya tu, bukan punggung menghilang, tapi mengecil.

Malam masa Yati jogging tu, Encik Abe cakap saya ni boleh lari. Macam pernah masuk pertandingan lari pecut kat sekolah la maksud dia. Memang saya pernah pun. Tapi kalah sebab orang lain banyak yang lebih laju, tak dapat wakil sekolah. Wakil rumah je. Hehhe...

Sebenornya, masa jogging tu, saya lari seolah-olah saya nak lari tinggalkan anak dan husband. Yah yah... lari... lari..... jauh-jauh..... lari dari tanggungjawap..... lari untuk bernafas...... tapi dalam kepala je la. 

Mungkin body saya terkejut kot sebab lama tak lari. Terus demam. Hmmm... apeda.... takpe, lepas ni kita lari slow-slow pula. Sebab I cannot stand not eating, you know... cuma yang boleh saya buat, jalan dan lari dan cycle. 

Kat rumah takde weighing machine tu. Dan tak nak beli, sebab nanti kerja dok timbang berat je. Cukup la yang Encik Abe kata, saya dah kecik sikit. Hehhe....

17 comments:

  1. betul kak yati, kita takde MC. cuma boleh MC masak je klu betul2 tak larat. tahniah dah kurus..hihi.

    ReplyDelete
  2. laaaar..tak sehat ya yati..biasa la..tapi kan kalau demam urat memang tension gila..sakit2 badan segala..akak pun baru lepas baik nih,ada urat bersimpul kat belakang badan tapi makan nasi laju je...hehe..moga cepat sembuh ya yati.

    ReplyDelete
  3. iye kot tu Yati..biasanya kalu kita dh lama tak exercise kan bila kita buat balik mmg bdn rasa terkejut..fiza pun penah gak kene :P jogging & main badminton..main sakan nih...selang 2 hari sakit2 kaki dgn peha..pastu demam ekekekek sabo jelah kan..

    hopefully Yati will getting better yer ;)

    ReplyDelete
  4. Eis,
    hmmm... apa nak buat kan. Dah tanggungjawap sorang ibu.
    Hehhe... timasih. :)

    Kak Anim,
    bahaya tu kak, urat simpul. Kena bawak mengurut tu. Hehhe... sama la kita, sakit pun makan nasi laju. Timasih kak. :D

    Fiza,
    Main badminton memang la, Yati kalu main, mesti esok sakit tangan. Hehhe...
    Hmmm.. sounds like kena bersenam selalu kan. Ni tak, bila exercise je, demam terkejut sakit urat. Hehhhe....
    Thanks Fiza. ^_^

    ReplyDelete
  5. kak yati dah sihat ke?
    skrg ni saya plak yg demam..selsema & batuk.. memang musim demam agaknya...

    ReplyDelete
  6. Mawarbiru,
    Hari ni dah sihat, Alhamdulillah.
    Makan ubat dan minum air banyak ya, supaya cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. Sesekali demam ni mmg sakit 1 badan, syukur la Yati dh sembuh tp sy ni rs nk demam dah ni, hidung pun dh ketat, kpla dah ting tong...adus!!! jangkit dr Danies la ni...huhu...Danies dh 2 hr demam selesema..huhu

    ReplyDelete
  8. Sian Yati...demam terkejut lah tu! Sebab lama tak jogging kan?? Anyway, jgn terlebih senaman tu, slow2 je(mcm lah saya ni yg jenis bersenam :p!) Jom join giveaway saya!
    Take care♥

    ReplyDelete
  9. Siti Hajar,
    Cepat-cepat cari ubat dan makan! Take care!

    Aisyah,
    Hehhe... ye betul! Dah bertahun tak jogging.
    Oh, ada giveaway ke? Nanti Yati tengok ya. :D

    ReplyDelete
  10. Ye kot yati, demam urat tu. Rajinnya ambik tempahan...nnti share ye hasil kerjanya, nak tgk juga..:)

    ReplyDelete
  11. Yus,
    agaknya la kan.
    Insya-Allah nanti dah sampai ke tangan tuannya, Yati akan share. :)

    ReplyDelete
  12. as salam yatie..seronoknya bila ada yang kata dah kuruskan..
    akak belum lagi la yatie..tapi tak boleh la nak lari macam yatie tu..
    dah tua2 ni dah tak larat dah..kayuh beskal pelan2 je..

    ReplyDelete
  13. weh enjin belum panas mana boleh terus full throtle...meragamla enjin..huhu..tp takpe teruskan lepas ni jgn serik plak ye...;)

    ReplyDelete
  14. Yati.. wat warming up tk before jogging tuh? kalau tak wat warming up, mmg badan terkejut skit. itu yang boleh sampai demam tuh. satu lg before g jogging, kalau pagi better amik light breakfast dulu mcm bijirin kee... aihh mcm pakar plak akak ni kan... takde ler camtuh, tp akak banyak baca dari majalah Shape n Men's Health kat rumah tuh.

    Kalu akak, mmg once a week g taman, jogging or cycling. Kalau ahad kat taman tasik titiwangsa tuh ada mass aerobik, best jugak join. tp dah lama tak g, asyik g jogging n min badminton kat metropolitan selayang jerr

    ReplyDelete
  15. kak Erna,
    waalaikumsalam kak.
    Haah, kembang lubang idung bila orang kata kita dah kecik. Tambah semangat nak exercise. :D
    Ok la tu kak. Lagi pun, Kak Erna tak la gemuk pun Yati tengok gambar.

    Sham,
    hehhe... betul cakap cikgu tu. Tapi saya ada warm up dulu, bukan terus lari je. Tapi mungkin over speeding kot. Hehhe... next time saya slow & steady la. :D

    Kak Mila,
    Ada kak, Yati warm up dulu. Senaman ringan dan regangan. Oooo ye ke... Yati selalu heavy breakfast. Thanks for the tips, kak.
    Bagus la kak mila, once a week pi jogging. Yati baru mula last week. Ha ah, Yati dulu pernah join senam robik kat tasik titiwangsa tu, masa dok cheras dulu. Hehhe...
    Orait la tu kak.

    ReplyDelete
  16. yati,

    tak yah timbang.. kalo che abe cakap dah kecik sikit, betul lah tu.. apa tah lagi mak yati pun ckp mcm tu... kakyong memang x larat lari..

    ari tu ade la jogging sikit2, jalan2 kat taman dgn anak2.. tp tu la, sok anak2 main menan, buleh la ibu layan jalan kaki keliling tmn.. sekali depa pun nak ikut juga.. baru nak masuk 2 pusingan, depa dah ajak balik... hmmm, ntah bila la lemak2 ibu leh pecah ... hehehe

    ReplyDelete
  17. Kakyong,
    hehhe... budak-budak kan. 2 pusingan tu, kira ok la tu, dari takde. Lagi pun, kakyong tak banyak lemak pun, tengok comel je dalam gambar. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea