Thursday, February 10, 2011

Bank masa

Ye la tu kan, kata semalam, nak online selang sehari. Hehhe... dah terlanjur check email, tu yang buka blog sekali. Ni ha, nak share dapat forwarded email.

Each of us has such a bank.
Its name is TIME.
Every morning,
it credits you with 86,400 seconds.

Every night it writes off, as lost,
whatever of this you have failed
to invest to good purpose.

It carries over no balance.
It allows no overdraft.
Each day it opens a new account for you.
Each night it burns the remains of the day.

If you fail to use the day's deposits,
the loss is yours.
There is no going back.
There is no drawing against the "tomorrow".

You must live in the present
on today's deposits.
Invest it so as to get from
it the utmost in health, happiness, and success!

The clock is running.
Make the most of today.

To realize the value of ONE YEAR,
ask a student who failed a grade.

To realize the value of ONE MONTH,
ask a mother who gave birth to a premature baby.

To realize the value of ONE WEEK,
ask the editor of a weekly newspaper.

To realize the value of ONE HOUR,
ask the friends who are waiting to meet.

To realize the value of ONE MINUTE,
ask a person who missed the train.

To realize the value of ONE SECOND,
ask a person who just avoided an accident.

Treasure every moment that you have! And reassure it more because you shared it
with someone special, special enough to spend your time.

Remember that time waits for no one.
Yesterday is history.
Tomorrow is mystery.
Today is a gift.
That's why it's called the present!



Betul kan? Gunakan la masa kita hari ni dengan sebaik-baiknya. Sebab masa macam keretapi. Runaway train never going back.(tiba-tiba teringat lagu Soul Asylum).

Take care semua.

p/s: Saya pasang widget google translate. Kelakor giler bila baca blog ni dalam English. ^_^

11 comments:

  1. assalamualaikum kak..

    saya pun pasang google translator tue..memang kalakotr abes..tunggang langgang ayat dibuatnya hehehehe

    ReplyDelete
  2. Sahromnasrudin,
    waalaikumsalam.
    ha ah betul. Kelakor pun tapi rasanya kalau orang putih baca, dia boleh dapat general idea la apa yang kita tulis kan. :D

    ReplyDelete
  3. terasa ayat last tuh mcm pernah baca kat satu buku... The Present by Spencer Johnson kan.. aihh lamanya tak rereading the book, berabuk jer kat dlm lemari hehehe

    ReplyDelete
  4. Kak Mila,
    terer aaa kak Mila ni.
    Hehheh... sama la. Lama tinggal hobi baca buku/novel.

    ReplyDelete
  5. masa mmg mencemburi kita kan. Dalam satu hari tu, kadang2 cepat je dah petang...huhu

    ReplyDelete
  6. Kak Yus,
    Ha ah la dah petang. Homework anak dah check belum? Dari tadi online. (saya la tu.) Hehhe...

    ReplyDelete
  7. yati,

    ibu yg dok rumah ni, selalu kena buat koje laju2... kakyong pun walau dah lama dok rumah, masih berusaha nak memanafaatkan masa dgn sebaiknya...

    ReplyDelete
  8. as salam yatie..hargai lah masa kan.
    anak anak akak suka buat kerja tu.dia traslatekan nya..lepas tu gelak..he he..

    ReplyDelete
  9. klu nak diikutkan,mmg x cukup masa dlm satu hari,macam2 nak buat,.......btl gak tu asyik berblogging je,keje rmh anak x check lagi.....

    ReplyDelete
  10. yelh, waktu pantas brlalu meninggalkan kita......

    ReplyDelete
  11. Kakyong,
    ye la kakyong. Satu cabaran untuk gunakan masa hari ni dengan sebaiknya. Kena tau priority juga, mana yang penting kan. Sebab nak buat semua, tak sempat.

    kak Erna,
    waalaikumsalam kak.
    ye betul.
    Hehhe, ye ke. Memang kelakor kak. Cuba kak Erna baca. :D

    ct N Honey,
    hehhe... sila-sila buat mana yang penting dulu. Thanks singgah sini ya.

    Kak nza,
    ye betul. Tak terkejor kan..

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea