Monday, January 17, 2011

Happy birthday Amirul...!

Ahad, 16 January - birthday Amirul ke-8. Setiap Ahad, Amirul ada kelas taekwando.

Amirul dah lulus test tahun lepas, kebetulan baru semalam dapat belt baru. Hijau 1. Macam hadiah pula sempena birthday dia.

Balik dari kelas, bawa keluor kek beli semalam dari peti ais. Beli masa on the way dari rumah opah semalam. Sini takde kedai yang jual kek sedap. Jadi, beli kek kat Sitiwan.

Kek Amirul pilih sendiri. Ada power rangers kuning. Happy birthday Amirul & We. (We tu panggilan anak-anak pada encik Abe, cakap kelate)


Birthday Amirul 16, dan birthday encik abe, 18 January. Selalunya, sambut bersama.

Amirul dan Hafizan.

Amirul tiup lilin.

Makan kek la lepas tu. Amirul bukan main excited lagi. Tengok anak happy, kita pun suka. Kek mana habis nak makan kita je. Bagi sikit dekat jiran depan dan tepi.

Dah 8 tahun dah anak sulong kami ni. Apa maknanya? Maknanya, kita makin tua la..! Hehhe...

8 tahun yang lalu, Yati lahirkan Amirul secara ceasarean. Position Amirul songsang sejak 7 bulan dalam perut. Sampai 9 bulan, kepala Amirul masih di atas, tak nak turun. Doktor tunjuk kalendar, suruh pilih, nak beranak bila? Yati pilih tarikh doktor available yang paling dekat dengan encik Abe punya birthday, jadi boleh celebrate sama.

Amirul satu-satunya anak yang lahir secara pembedahan. 3 tahun kemudian, Hafizan dilahirkan dan 2 tahun selepas tu, Sulaiman pula. Dua-dua secara normal. Serik kena operate. Satu, sebab sakit selepas beranak. Kedua, kos yang mahal.

Amirul adalah sebab utama Yati bergelar surirumah. Semasa pekerjaan Yati yang terakhir, boleh dikatakan setiap bulan kena ambil emergency leave, sebab dia demam masa duduk di nursery. Chicken pox pun Amirul pernah kena masa di jagaan nursery. Ada sekali Yati balik ofis awal before lunch hour, dan terus pergi nursery, tapi Amirul belum dimandikan. Waktu tu, Amirul 2 tahun. Bayangkan ya, pukul 12 tengahari, anak belum mandi dan belum salin pampers.

Bila penjaga tu nampak Yati di muka pintu, kelam kabut dia mandikan Amirul. Dan Tuhan saja la tahu apa lagi yang Amirul rasa masa di bawah jagaan nursery. Lepas tu, Yati ambil keputusan untuk berhenti kerja dan jaga anak sendiri di rumah. Lagi pun, duit yang banyak tak boleh gantikan anak yang muram dan tak suka di nursery. 

bajuMerah5
Amirul, masa umur 2 tahun.









Amirul anak pertama, dan cucu pertama dalam keluarga belah Yati. Kesayangan opah dan aunty. 

Masa Amirul 2 tahun, pernah dapat call untuk pergi casting iklan budak-budak. Tapi waktu tu, dia demam. Jadi, tak dapat pergi.

Kebanyakan masa, Amirul perlu diingatkan untuk susun buku sekolah ikut jadual esoknya dan buat homework. Hari-hari kena remind. Kalau tak, dia tengok tv saja. Malam, Amirul pergi mengaji. Sekarang, dia Iqra' 4. Bila la nak naik Al-Quran ni. Yati pun tak faham sangat konsep baca ikut buku Iqra' tu. Sebab dulu Yati mengaji pun, mula dengan muqaddam, dan bila habis, naik al-Quran.

Ada kalanya, Amirul boleh diharap untuk jaga adik-adik dia. Boleh beralah dengan adik dalam soal barang dan mainan. Boleh tolong basuh Hafizan, lepas buang air besar. Boleh basuh pinggan. 

Happy birthday to Amirul. Mama nak tengok Amirul berjaya dan gembira. ^_^

26 comments:

  1. Hepi Befday budak hensem!!! Moga Amirul jadi anak yang soleh dan berjaya dan dapat membahagiakan ayah dan ibu :)

    ReplyDelete
  2. Hpy Bday Amirul...Sga jadi anak yg soleh, berbakti pd ibubapa juga bjaya dunia & akhirat..
    Tahniah jgk sbb dpt belt hijau 1..

    Yati, thanks utk info yg hr 2, sy nk tgk blog kwn Yati tu..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..
    Selamat Hari Lahir makcik idah ucapkan buat amirul..semoga membesar jadi anak yang soleh dan bijak...comel dan handsome..

    ReplyDelete
  4. Rafidah,
    Amirul cakap, "Thank you aunty Fidah. "
    Gitu la juga doa Yati. Amin.... ^_^

    Siti Hajar,
    Timasih, timasih, timasih! :)
    Ada lagi sorang boleh buat, kak Shima, ni blog dia
    http://shima-qasehcreation.blogspot.com/

    Idah,
    Amirul kata, "Terima kasih. " :D

    ReplyDelete
  5. Comelnya gambar amirul, no wonder dpt call g casting. Iqra' 4, tu kira dah nak abis la tu.boleh lompat al-Quran pun, xpayah muqadam sebab lagi advance cara ajar bacaan tu. Hpy bday amirul...suka tak tengok cerita ustaz amirul? auntie sukerrrrr...weeee!!

    ReplyDelete
  6. Epit,
    waktu kecik comel. dah besar, tak comel la. Hehhe..
    Ooo ye ke.. thanks for the info ya, tentang Iqra' tu.
    Waaa... aunty Epit layan cerita ustaz Amirul la. Hik hik! :D

    ReplyDelete
  7. Selamat Hari Lahir buat Amirul. Nampaknya dia memang anak kebanggaan Yati.

    Surirumah juga rupanya...ada geng saya..hehe

    ReplyDelete
  8. follow & blogwalking...

    meh la jenguk blog ai..

    salam kenal! (^_^)

    ReplyDelete
  9. Yus,
    terima kasih, Yus.
    Ha ah, satu kelab. Kelab surirumah. :D

    Noremy,
    Thanks follow saya. Salam kenal.

    ReplyDelete
  10. Hepi Birthday Amirul... Memang comel sangat!! Akak pun sama mcm Yati, berenti keje sbb nak jaga anak...dan akak tak pernah menyesal ambik keputusan camtu... takpelah duit tak byk, janji bahagia... :)

    ReplyDelete
  11. hepi besday n tahniah utk amirul...moga membesar menjadi anak yg pintar n soleh..

    cute la amirul masa umo 2 thn...mcm baby girl la...hi...

    ReplyDelete
  12. salam yatie..happy birthday buat amirul dan ayahnya.
    memang kan yatie..bila tengok anak2 suka..kita pun ikut sama suka..

    ReplyDelete
  13. Time flies. How true kan Yatie..
    Happy birthday Amirul. Semoga membesar menjadi anak yang sayangkan ibunya sampai bila-bila. Amin. :-)

    ReplyDelete
  14. hapy besday amirul...lepas ni dapatkan black belt kaler biru pulak ye...hee hee...

    ReplyDelete
  15. Do─čum g├╝nun kutlu olsun (Happy Birthday), Amirul! Comelnya gambar anak Yati ni masa kecil.. so cute! Best wishes dari Aunty Ayza + family *hugs*

    ReplyDelete
  16. Selamat hari lahir Amirul..
    rajin2 belajar ek..
    semoga menjadi anak yang soleh.. amin...

    ReplyDelete
  17. Happy Birthday Amirul
    alamak... Amirul punye grade lagi tinggi dari auntie la
    auntie dulu dpt belt kuning calit ijau jer
    kekekke

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...hepi besday amirul..

    jgn nakal2 tau..patuh cakap mama tue..(pesanan sy kak kpd amirul)

    ReplyDelete
  19. Kak Nisa,
    Thank you! :D
    Sama kita ye kak. Betul tu. Anak-anak lagi utama. Duit boleh dicari.

    Kak nza,
    Terima kasih, kak. Amin... mudah-mudahan begitu la nanti besor.
    Ha ah, masa Amirul kecil, orang selalu tanya, pompuan ke, laki ni... sebab bulu mata lentik.

    kak Erna,
    terima kasih, kak.
    ye la kak. Anak-anak kan kebahagian semua mak bapak. :D

    Hani,
    ya betul... sekejap je, anak dah besor. Nanti kang masuk sekolah menengah, pastu masuk u, pastu kawin, pastu kita bercucu... hehhe...
    Amin... thank you, Hani!

    Sham,
    hohoho... thank you cikgu Sham. Jauh lagi tu, tapi insya-Allah, akan usaha ke arah tu.

    Ayza,
    Terima kasih, aunty Ayza!
    Family hugs beramai-ramai...! (hugs...)

    Mamadaniel,
    thank you, aunty Zila.
    Amin... :D

    h4ni3,
    thank you aunty Hanie!
    hehhe... yeh... Amirul dah potong aunty.. Sikit je.. aunty pun sambung la taekwando. kelas dewasa kan ada. hik hik!

    Sahmromnasrudin,
    waalaikumsalam Sahrom.
    terima kasih. Akak dah cakap kat Amirul, uncle yang hadiah lampu tu cakap jangan nakal-nakal. Amirul sengih cam kerang busuk. ;)

    ReplyDelete
  20. epi besdei amirul..supercute laaaaa!!!

    fuyooo! tali pinggang ijau dah...auntie punye dulu warna itam...itupun sebab daki2 je yg tumbuh kt tali pinggang putih tu.kekekekeke!

    ReplyDelete
  21. hepi besday Amirul... sweet la amirul masa 2 tahun.. kalo amirul x demam & dpt casting iklan, sure dah femes cam Mia sara... ;)

    bertuah yati pada umur 8 tahun Amirul dah byk boleh diharap...

    pesan kat Amirul belajor rajin2 & rajin2 tolong ibu & jaga adik2..

    hepi besday juga utk suami Yati

    ReplyDelete
  22. akk bgtau aminirul i wish happy belated besday to him..ramai plak orang yg sambut besday bulan ni..sy punya en abe 17 january...hehehsenang ingt kalo besday dekat2..akak punya besday bl?

    ReplyDelete
  23. salam,

    happy belated besday amirul..makin besar makin hensem amirul tu kan...heheh

    saya pun bercita2 nak hantar anak masuk kelas taekwando..penting utk pertahankan diri..tak sabar tggu dorang besar..akk stat hantar masa amirul darjah 1 ek..hurmm saya pun nak ikut jejak akak jugak i-Allah..

    ReplyDelete
  24. Anis,
    thank you, aunty Anis!
    oooo aunty, itu kena cuci pakai Breeze tu aunty! ^_^

    Kakyong,
    hehhe... ada la hikmahnya tu kot benda tu tak berlaku.
    Boleh la kakyong nak nolong kita, tapi ikut mood dia juga.
    Yati akan sampaikan pesan kakyong tu.
    Terima kasih, kak.

    Ayong,
    ok, nanti akak sampaikan. Dia belum balik sekolah lagi.
    Ooo ye ke... happy belated birthday untuk encik abe Ayong. :D
    Birthday akak 20 May. Lambat gi..

    Ummufarhan,
    timasih! :)
    Ha ah, hantar Amirul masuk taekwando masa dia darjah 1. Betul tu. Bagus untuk pertahankan diri. Juga untuk keyakinan dan lebih keras.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea