Wednesday, November 24, 2010

Cross stitch travel bag and stitchbow

Amirul dengan Hafizan takde kat rumah. Dia orang ada di KL, dengan opah, tidor rumah aunty. Tinggal lah Sulaiman dan Yati dua orang kat rumah. Semalam masa abang-abangnya bertolak, bergenang airmata Sulaiman. Sulaiman baru 2 tahun, dia tak boleh cakap lagi. Tapi semalam dia cakap dengan Yati (in his own way) dan bunyinya macam, "Nape bagi abang pergi...?" Huhu... mama pun sedih la. Tapi nak buat camne.... kita main dua orang je la ya...

Wokay... jom kita cerita... hari tu, dengan ihsan abangku sayang... Yati beli travel bag! Yippie...! Sangat suka!


Dengan ini, mana-mana kampung balik pun, saya still boleh bawak barang cross stitch saya! Bahagian dalamnya camni...

Ada tempat boleh cucuk jarum, simpan gunting, letak magnifier, benang dan lain-lain la. Benang dalam travel bag ni, boleh disimpan guna stitchbow.

Stitchbow? Apa itu stitchbow? 

Itu tokei kedai boleh gelakkan saya pulak, bila saya tanya, apa ni?

Habis tu, you simpan benang macamana?

Saya guna bobbin la. Like this...


Ha... senang cari kan. Tengok lah benang ku, tersusun... chewah...

Haiya... itu kena gulung-gulung benang...? Itu old fashion maaa... Sekarang orang guna stitchbow.

Ini la dia stitchbow tu...


Oooo... stitchbow tu, satu cara simpan benang juga, floss holder la! Tapi lagi senang la. Dia ada tempat sarung nombor benang (tak yah sticker label macam guna bobbin) dan tak payah gulung-gulung juga, macam bobbin. Boleh terus sangkut itu benang. Ini macam...


Ha, kalau ada travel bag, boleh la guna stitchbow ya, kawan-kawan.

Yati beli sepacket je. Tau tak gulung benang di bobbin adalah satu therapy? Sambil gulung benang, boleh berangan-angan, bila aku nak jadi kaya... ha...

Ok... sekian cerita hari ni. Nak pergi angkat kain. Bag tu, harga dia tak sampai seratus. Siapa ada gunting cross stitch gold macam swan tu, angkat tangan? Saya tak ada! Saya still pakai gunting kecik beli kedai runcit, harga 5 ringgit, buat potong benang. Ha, sape yang ada gunting swan mahal tu, tambah 20 ringgit lagi, dapat travel bag. 

Sudah-sudah, saya tak nak pergi kedai cross stitch tingkat bawah Plaza Yik Foong tu lagi. Uncle tu dah tau kita suka cross stitch, dia bawak keluar semua barang cross stitch. Bahaya... 

^_^

24 comments:

  1. Ros,
    apa yang bestnya? Oh, sebab husband beli barang untuk kita ya? Oh, bukannya selalu. Setahun, sekali dua je. Hik hik... lain-lain masa, kena menabung juga, kalau berkenan barang. :)

    ReplyDelete
  2. wahh banyak lg pasal cs ni yg tak diketahui. akak baru jer beli kain utk wat cs haha. yatinyer dah siap pon... harga RM18 semeter.. oklah kan. warna hitam n 9 count. nak mula pon kena browse bnyak tutorial kat internet.

    ReplyDelete
  3. salam yatie..cantiknya tersusun..agaknya dulu kalau ada beg tu..mesti abang akak..tak marah dah akak buat crosstich masa anak kecik lagi.ini akakn main letak je..dia takut anak2nya tercucuk jarum

    ReplyDelete
  4. salam kak..lengkap semua barang modal kak kan..kat mane2 pun akak pergi, bisnes still ongoing kan

    ReplyDelete
  5. ermh....bukan tu je..mcm2 lg best jd Yati nih..chewahh...mcm psiko je kan...x de lah..best jd mcm Yati, wpun dok rumah, but you have done so many things...

    ReplyDelete
  6. mcm best je travel bag tu kak yati..
    saya punya brg crosstitch tak organize lngsung.. tp brg saya sikit je pun..hehehe..

    ReplyDelete
  7. sungguh pandai uncle tu cari customer! hehehe

    (hari ni takde idea lak nak pantun.. hiks)

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Kak Yati, smart bag tu. Alhamdulillah akak hepi, i am hepi for you too^_^. selamat ber cross stitch kak yati dengan bahagia..:)

    ReplyDelete
  9. Yati.... best juga beg tu.....lepas ni mesti projek Yati berlipat ganda dngn beg baru!

    KD simpan xs dan benang semua dalam kotak jer... nnti balik Ipoh nak cari. Tapi KD baru balik ke A.Setar, bila pula hubby nak ajak balik Ipoh lagi ni... :(

    ReplyDelete
  10. Kak Mila,
    orait la tu harga kain tu kak. Harga standard. Takpe, belajar dan tengok tutorial dulu. Senang je cross stitch ni, banding dengan sulaman lain.

    Kak Erna,
    ooo... ada betulnya. Jarum kena letak tempat tersembunyi sikit, kalau ada anak kecik kat rumah. Lagi-lagi jenis yang curious, dan pandai selongkar laci ibunya. Hehhe... kalau tercucuk, kita jugak yang susah.

    Sahmromnasrudin,
    ye betul. Itu yang best, bisnes based on hobby ni. Kerja pun tak rasa macam kerja, dan boleh buat ikut suka, kat mana je. :)

    Ros,
    takde la Ros. Buat mana yang sempat je. Ikut suka kita. Boring la hidup ni kalau kita kerja dan buat benda yang kita tak suka. Tapi ada satu benda Yati kurang suka, tapi hari-hari juga kena buat. Masak. (malas). Hik hik...

    mawarbiru,
    best, best! Beli la satu, dan rasai perbezaannya! Hehhe...
    Barang sikit pun, perlu dijaga juga. Sebab barang-barangnya bukan murah.

    h4ni3,
    hoho... tak mau la pergi situ lagi. Nanti habis lari budget bulanan. Uncle tu punya daya pujuk yang tinggi dan pandai menggoda beli barang. Bahaya untuk mereka yang lemah seperti saya. Waaa....

    Ummufarhan,
    Thank you, Ummufarhan. ^_^

    Kak Dee,
    hehhe... tak guna pun. Guna untuk travel je la, kalau pi mana-mana, boleh angkut. :)
    Ooo takpe kak Dee. Next time boleh datang Ipoh, jalan-jalan. Jangan sedih ya.

    ReplyDelete
  11. bestnya yati..
    kakyong pk bila kakyong dah ade modal utk beli brg2 cross-stitch.. kakyong pun kena g jengah kedai uncle tu la.... ;) kakyong pun x tau pasal stithbow ni...

    ReplyDelete
  12. kesiannya sulaiman kena tinggal kt abg2nya......

    ReplyDelete
  13. Kakyong,
    sila, sila. Uncle yang kedainya tingkat lower ground tu, friendly dan banyak tolong cari barang, berbanding orang kedai yang ground floor yang kedainya banyak benang knit tu.
    Yati pun baru tau pasal stitch bow tu, kakyong. :)

    Kak nza,
    ha ah kak. Sulaiman kecik lagi. Nanti dia melalak ingat kat rumah travel jauh-jauh, susah plak takde orang nak jemput atau hantar. Tu lebih elok dok ngan Yati je.

    ReplyDelete
  14. teruja sungguh tgk susuan bobbin yati tu.. cam best la plak. Tgh fikir nih.. nak susun benang cara bobbin ke atau cara stitchbow.
    ..Sufia..

    ReplyDelete
  15. Sufia,
    Kalau guna bobbin, ambil masa lama nak gulung benang, lagi-lagi kalau koleksi benang banyak, it took forever. Yati pun still ada benang belum habis gulung dan susun ikut nombor. Kalau guna stitchbow, tak perlu gulung, sangkut saja. Tapi, kena beli plastik holder special for storage stitchbow tu (macam gambar di atas), baru agak senang kalau kita cari benang. Apa pun, terpulang pada selera masing-masing la.
    Thanks singgah blog Yati, Sufia. ^_^

    ReplyDelete
  16. saya pon suka pegi kedai craft kat yik foong tu..
    macam-macam ada...rambang mata jadinya..
    cuma sediakan fulus jek...

    ReplyDelete
  17. Ariena,
    ye ke.. Lambor Kanan tu dekat Titi Gantung tu aje, kan?
    Betul tu. Tak boleh pergi sana selalu. Silap-silap, budget boleh lari, beli barang kraf/cross stitch ni. :D

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum pn yati....apa khabar? maaf ganggu ye....saya alin dari kuantan, pahang....menarik sume yg akak dah buat....alin dah lama tinggalkan craft ni semua....last alin buat cross stitch, crochet ms alin sek rendah dulu, baout 21 yrs ago....skrg dah jd keras tangan dah....alin ingat nak mula semula buat stitch, tp di kuantan ni dah susah nak cari tpt menjual alatan membuat stitch ni....kalo pn yati dpt bantu alin kat mane alin bole beli alatan utk buat stitch ni secara online....at least alin dpt buat the simple one dulu pun xpe....anak2 dah makin membesar & dah xde dah yg kecik pas ni....so alin tgh mencari sesuatu utk dibuat pd masa lapang....tq in advance kalo pn yati dpt bantu alin....harap juga tunjuk ajar dr pn yati....

    ReplyDelete
  19. Azlina Abdullah,
    waalaikumsalam. Ada tinggal mesej kat chatbox kedai online saya, kan? :)
    Oh, dari Kuantan. Dulu ada juga Stitchers, kan, di Shahzan Inn tu, tapi dah tutup.
    Boleh saje google atau yahoo kedai online cross stitch di Malaysia. Banyak.
    Yati rekomen seorang kawan Yati la, pergi dekat facebook, dia ada page jual kit dan pattern. Yati punya tak banyak kit. Boleh la copy and paste link ni di browser
    https://www.facebook.com/nieza.shop

    ReplyDelete
  20. Wah, elite la beg tu! Aisei Yati.... saya masi old-fashion pulak! :D Ada nmpk stitchbow tu, tp hati blm tertawan, mgkn tunggu 2 atau 3 thn lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. peduli apa orang kata kita old fashion Zurainny, pakai je mana yang sedap dipakai pada kita, ye tak? :D
      Ha ah, ntah 2-3 tahun lagi, keluar cara lain pulak nak simpan benang. Hehe...

      Delete
  21. Salaam!
    Saya sedang review storage for my floss. Memang initial plan nak beli storage box isi bobbins, tapi bila tengok post Yati ni madam lagi convenient guna stitch bow kan? From apa yang Yati guna, Yati prefer and recomment mana satu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, memang lagi senang guna stitch bow tu, sebab tak perlu lilit benang.
      Saya ni lebih suka guna bobbins. Kalau stitch bow, kena beli plastic untuk simpan stitch bow tu. Berkeping-keping sebab koleksi benang belambak. Kalau bobbins, muat je letak dalam drawer kecik atau bekas drawer. :)

      Delete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea