Friday, October 29, 2010

Sepi

Seminggu juga blog saya ni sepi ya. Sibuk, banyak kerja.

Saya online selang sehari. Hari ni online, esok saja jahit. Lusa saya online, tulat saya jahit.

Hari saya online, saya online dari pagi sampai ke lewat petang. Betul-betul macam orang kerja pejabat. Saya layan semua email, enquiries, orders, semua la saya check. Dah tentu la sambil online tu, multi-task, sambil masak nasi, sambil masak lauk, sambil tengok anak, sambil siram pokok, dan lain-lain.

Tapi saya paling suka hari saya menjahit. Duduk di meja kerja saya. Sambil hirup secawan nescafe panas. Sambil menjahit.

Berikut progress saya...


Teka teki apa yang saya tengah jahit dah pun terjawap hari tu kan. Tulisan khat. Jenisnya, khat Kufi. Tulisan ni, salah satu dari jenis seni khat Islam. Pada zaman Abasiyah, khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid, pemerintahan, kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul. ***


Untuk lebih info mengenai khat Kufi ni, sila la google atau yahoo search sendiri.


P/S: Adakah hari mendung, atau jerebu... atau letusan dari gunung merapi... korang rasa sakit tekak tak? Mari la kita minum plain water banyak-banyak.

16 comments:

  1. salam yatie..kalau dah minat..memang boleh menjahit sehari suntuk pun kan..
    dulu masa belum ada anak..lama dah tu..tahun 80an..kalau akak jahit crossticsh tu..selagi tak nampak bentuk..selagi tu tak berhenti..
    sekarng lama dah tak buat..mata dah tak tahan..

    ReplyDelete
  2. wahh ada info pasal khat khufi plak yer.. hihii.. tak sabar nak tgk dah siap ni.. nak gantung kat dinding rumah sapa ler tuh ahak

    ReplyDelete
  3. wahh.. baguslah Yati... buat keje displin, ikut jadual... mcm akak ni, jahit ikut mood je, meja kerja pun takde...

    ReplyDelete
  4. Kak Erna,
    ha ah, kak. Ralit je, bila dah start menjahit. Tapi Yati tak leh satu hari. Sebab ada je budak kecik datang mengacau. Hehhe...
    Akak takde gambor cross stitch yang akak pernah jahit dulu ke? Kena minum jus carrot tu kak. Kalau hari-hari minum, mesti boleh cross stitch balik. ^_^

    Kak Mila,
    hmmm... rumah sapa la tu ye... Hehhehhe.... :D

    ReplyDelete
  5. Kak Nisa,
    ooo... yati tak leh kak. Sebab Yati cari makan dengan cara ni. Takde mood pun, kena cari mood tu. :)
    Takpe, Yati dulu pun takde meja kerja juga. Bila ada rezeki, pelan-pelan kita tambah mana yang kurang.
    Kak Nisa sihat? Semoga semua selamat. Tak payah la cross stitch banyak-banyak. Nanti sakit belakang. Cian kat baby.

    ReplyDelete
  6. salam kak..hebatnya..saya tak terfikir pun itu adalah khat..maklumla, org tak brp cerdik cam sy nie..ntah apa2 yg diingatkannya kan huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. Sahromnasrudin,
    ingat akak jahit apa sahrom? :)
    ha ha...

    ReplyDelete
  8. yati,
    kakyong cam tu lah hari2... tp pagi2 siapkan semua koje rumah dulu... start pkl 10 malam sampai le 11 malam online... huhuuu.. tp on & off la..
    dpt adap 10 minit.. pastu layan anak itu ini.. layan lagi 1/2 jam.. stop msak pulak.. mandi dsb..

    tulisan khat ni apa maksudnya...
    hari tu ade gak dpt patern tulisan khat ni..

    ReplyDelete
  9. ooooooooooooooooooooooo...kisahnya...he...bnde camtu pn akak xleh teka...hi...

    ReplyDelete
  10. yang betul, lama tak dengar cerita, rupanya sibuk, takpe, akak pun suka gak dulu jait xstitch ni, tp sekrg dah tak menyempat

    ReplyDelete
  11. kakyong,
    ooo... kakyong online lagi lama. Yati malam Yati off kak, rehat. :)
    Apa maksud tulisan khat? Kaligrafi la, kakyong. Ada macam-macam.

    Kak nza,
    eh, akak la yang teka betul hari tu. Akak teka, sejenis tulisan. :D

    Kak Su,
    Ha ah la kak Su, sibuk sikit. Boleh lagi tu, kalau minat, boleh buat projek kecik. :)

    ReplyDelete
  12. yati,
    yg kakyong maksudnya patern yg yati buat skrg ni... apa nama patern nya... or dgn bhs lain.. apa kah kalimahnyer... ;)

    ReplyDelete
  13. kakyong,
    minta maaf. Yati salah faham.
    Yati sedang jahit Lailahaillallah...Muhammadurrasullullah...
    Projek besor dan panjang. :)

    ReplyDelete
  14. Salam,

    best nyer akak kalau dapat jahit khat ni sendiri, Suami saya suka sangat tulisan khat. kalau perhiasan rumah dia tak beli benda lain, beli perhiasan yang ada ayat al-Quran dan tulisan khat je. tapi takpe la blog akak sepi skali skala je sementara akak siapkan kerja2 akak, kalau kerja tak siap serabut kepala kita..

    ReplyDelete
  15. Yati, KD pun tak sabar nak tengok result dia... mesti unik!

    ReplyDelete
  16. UmmuFarhan,
    Bagus la macam tu. Lagi elok gantung tulisan khat ni, dengan pelbagai ayat Al-Quran.
    Projek ni akak jahit untuk customer, bukan untuk kak Yati. :)

    Kak Dee,
    Itu la dia. Memang dia agak lain sikit, berbanding kaligrafi biasa. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea