Links

Monday, September 27, 2010

Kedai barang cross stitch dan jahitan di Perak

*** Entry updated***

Saya sibuk sikit, antara kerja rumah, tengok anak, memasak, siapkan order customer, kraf, knit, trip to post office, ke kedai alat jahitan... 
Tak sempat jenguk ke blog kawan-kawan. Alhamdulillah, rezeki anak-anak.

Bercakap tentang kedai alat jahitan, saya jumpa 3 lagi kedai jual peralatan cross stitch di Ipoh. Lokasi ketiga-tiganya di Plaza Yik Foong. Satu kedai, located di ground floor, banyak sangat benang kait. Saya ulangi, BANYAK SANGAT!!! Knitters, kalau anda cari benang kait, macam-macam jenis ada di sini. Tak pernah saya tengok dijual di kedai alat jahit biasa, yang untuk crochet, yang tebal, yang macam-macam la... syurga la pada mereka yang gila knit! Yang penting, fulusnya... Hehhe... buttons pun banyak kat kedai ni. Tapi, mahal ye... ke, sebab saya tak biasa beli button oversea yang mahal tu. 1 pcs sampai seringgit. Bentuk ada macam-macam.... tapi kedai ni, ada satu saya kurang sikit. Tuan kedainya kurang mesra, mungkin kah dia sibuk mengira sambil mengait dan sambil melayan customer lagi... Tapi dia ada 2 orang pembantu... tapi semua orang dalam kedainya sibuk mengait... takde sorang pun bercakap...

Dua lagi kedai, di Lower Ground floor, ada 2. Wait se-minute, ada kah itu pattern dari kertas merah yang saya lihat di display di cermin kedai? Oh no..... tapi saya tak sempat masuk. Kerana anak-anak sudah meragam, saya cuma browse thru barang di cermin kedai dan jalan pulang ke parking. Adakah itu rotary cutter yang saya nampak display di kedai lagi satu di lower ground? Juga, ada jual bobbin dan floss number sticker jugak. Tapi, yang saya beli kat eBay tu, lagi murah dari sini.

Ok, sekarang sudah tau. Next time kalau cari tempat lain tak jumpa, boleh la ke Ipoh pulak.

Kedai yang biasa saya pergi, di Seri Iskandar, ada 2 yang jual benang DMC. Tapi tiada kain cross stitch dijual. Satu, sama row dengan Kedai Kain Seri Iskandar, satu row dengan pos office. Satu lagi, di kedai belakang pintu gerbang Seri Iskandar.

Kalau nak cari kain cross stitch, sila ke Beauty Enterprise, belakang the Store, Sitiawan. Kat situ, tokei kedai very friendly, boleh kira dalam kepala je, berapa besar kain kita perlukan. Hanya cakap kat dia, berapa besor design pattern kita. Benang DMC semua jenis ada. Selain Aida, zweigart pun ada, tapi mahal ye... sila bawa duit banyak...

Kedai alat jahitan dan barang perkahwinan belakang Billion juga bagus. Benang ada, kain ada, pattern pun ada. Yun Yun Air Tawar pun sama. Tapi kebanyakan kain nya, kain lubang besor. 9ct.

Ada satu lagi kedai di Maybank, dekat Kamdar, di simpang on the way to Sitiawan tu. Pun ada benang DMC dan pattern tak banyak. 

Kat Batu Gajah ada satu kedai kraftangan. Dulu, ada kain felt tapi macam stok lama. Kain cross stitch pun tak banyak pilihan. Benang dia pun macam dah berabuk, macam jarang orang beli.

 Kat Tanjong Malim  - kedai jual peralatan crosstich, benang murah, RM1.20, pattern tak selalu up-to-date, peralatan knitters - ok, murah. Tapi benang tak up-to-date jugak. Kedai ni syurga untuk tukang jahit! Lokasi? Kat deretan kedai Stesen Bas Tanjung Malim. Sebelah ngan bengkel keter., kedai jual alat kraf perkahwinan..satu jer kedai dia kat situ. (Credits to Sueann for sharing info)

Ada kedai, benang dia still 1.30. Ada kedai, 1.50. Kalau anda tahu mana satu, boleh la jimat. Nak cari benang, pergi kedai ni... walau pun satu jimat hanya 20 sen, tapi kalau dah beli banyak, kan jimat banyak tu kan...

Sekian, diharap dapat memberi panduan kepada kawan-kawan dan customer yang bertanya, mana nak carik barang-barang di Perak ni. Memang tak sebanyak pilihan di KL, tapi, kita guna la apa yang ada. Kalau tak jumpa juga... sila la beli online... ^_^


31 comments:

  1. wah yati...mmg round2 cari supplier la ni e? dasat...ukur semua jalan. heheh...bagus2 bagi info kat kawan2 yg nak beli offline.:)

    ReplyDelete
  2. Natasha,
    takde pun niat cari supplier. Cuma kedai kat Plaza Yik Foong di Ipoh tu, dari jalan Yati boleh nampak kelibat benang. Memang dah lama nak singgah. Cuma baru ni dapat.
    Sekadar berkongsi apa yang tau. Itu pun info Yati tak lengkap, nama kedai mostly Yati tak tau, phone number pun yilek. ^_^

    ReplyDelete
  3. yati, saya 2-3 kali pergi situ..kat sana da buat kelas..macam2 kelas leh belajar..kedai ground floor memang cam sombong sikit..kita bertanya pembantu dia yg cari..dan sememang nya mahal//kagi murag dari on9
    di lower floor ada 2 kedai, 1 kedai cina tua dan 1 kedai perempuan cina and anak dia yg jaga..yg ni friendly sikit..segala mak nenek craft ada..saya beli kain crostich aida dari kedai ini...boleh tahan la...dia juga jual buku2 crochet..kalau nak beli pergi terus kedai ini

    Kalau kat stiawan boleh pergi kat belakang The Store..x ingat kedai nama apa...sebelah kedai bahan2 buat kuih..murah! biasa saya pergi sini utk cari brang craft...

    ReplyDelete
  4. wah snoknye dpt jmpe kedai idaman...msti rase cam taknak kuar kan...hehehe

    ReplyDelete
  5. salam yati...

    sy dh lama tau pasal kedai kt yik foong tu sbb 'tpt permainan' zaman skolah...hehehe...utk pengetahuan yati yg tgh sibuk mengait lam kedai tu selalunyer bukan pembantu kedai tp customer yg dtg blajo mengait@ lain2 kraf...tu sbb derang tk layan customer...kedai2 kt lam yik foong tu ada sediakan kelas...siap rm je la...klu nk cr segala kelengkapan jahitan & bhn2 wat kraf cam beg,keychain,h/p accesories dll kt yik foong mmg tptnyer cuma siap rm je...

    ada lg tpt lain kt ipoh yg ada byk kedai kelengkapan jahitan..sy pn lupa apa nama jln tu sbb dh lama tk g sana...dulu selalu sy dptkan bhn2 jahitan dr sana & harga pn berpatutan...kedai2 tu dkt area pekan lama seblm jambatan sg kinta....nnt la sy dptkn info lain...:)

    ReplyDelete
  6. Shida,
    Ha ah, Yati ada noticed aritu, dia buat kelas. Sebab tengok ada nyonya ni, sebelum balik, dia bayor dulu.
    Belakang the Store Sitiawan tu, nama dia Beauty Enterprise. Sama la ngan Yati. :)

    Ina,
    hehhe... terpaksa kuor jugak, sebab fulusnya yilek.

    ainiayu,
    ha ah, Yati ada perasan benda tu. Ok, kalau ada info lain, share la. Nanti Yati leh update entri dengan info terbaru. Tq ya, for sharing.

    ReplyDelete
  7. salam,

    haluuuu..hehe..lama tak borak ngan yati :) yik foong tu aii tau, selalu pi sana cari brg komputer. disbbkan saya tak mengait (belum lg) maka mmg tak masuk le kedai 'mcm sombong' tu. hehe! gerun! lalu tepi je tgk kaler benang..

    ReplyDelete
  8. Yati, best nyer info ni..... KDee pun orang Ipoh. Kebetulan nak balik Ipoh tengok Bapa yang kurang sihat. Nanti leh jalan kat Plaza Yik Foong tu. Kat area tu pun dekat ngan Kamdar, bolih cari cotton yang selalu nyer design yang berlainan dari yang ada di A/Setar atau Jln TAR....
    TQ Yati!!

    ReplyDelete
  9. kekeke..kak yati jalan sakan..saya org ipoh pon tk smpt le nak jln dah kat pekan ipoh tu, maklumla sejak ader JJ ngan Tesco ni kan..hahaha..kat tg malim ni setakat kedai jual peralatan crosstich, alhamdulillah murah lg..benang RM1.20 lg, kalo beli manyak, sy selalu mintak diskaun ngan auntie tu hehe..cuma pattern tu selalu tk up tu date la..asik gambo tu jer..cemuih..utk knitters, peralatan pon ok gak, murahhhh..cuma benang dia pon tk up to date jugak le..mungkin sbb knitters tk seramai crosstich kot..tp kedai dia, syurga utk tukang jahit..tukang jait baju la, tukang jait beg tadak hahahah

    ReplyDelete
  10. Lynn,
    hello to you...! Pekabo makcik? Selamat hari raya, maap zahir batin!
    Hehhe... masuk saja maa... apa mau takut... kali kita tak test beli, kita tak tau layanan camana. Mesti try. Hmmmm... kepala knitters ni, banyak benda nak pikio, mungkin itu pasal mulut dia agak berat. Tapi, Yati harus katakan, itu kedai aaa... macam-macam adaaaaa!!! Yang takde cuma duit Yati jer....!!! Kuang kuang kuang...

    Kak Dee,
    oooo... kak Dee orang Ipoh. Ipoh di mana? Laa, Yati tak tau pun area situ ada Kamdar. Kalau tak, dah singgah dah. Hehhheee.... Yang nampak, cuma pasar besar Ipoh tu je.. :D
    Saya berbesor hati dapat share sedikit info ni dengan semua.

    Sueann,
    Ha... kat Tanjung Malim masih ada kedai jual benang 1.20? Kat mana tu? Cuba bagitau lokasinya. Boleh Yati update entri, untuk mereka yang cari kedai sekitar Tanjung Malim, kalau tak keberatan... :)

    ReplyDelete
  11. haha..kat deretan kedai stesen bas tg malim tu..aisey sudah lupe nama kedai daa.tp kedai tu sebelah ngan bengkel keter..kedai jual alat kraf perkahwinan..satu jer kedai dia kat situ hehe..

    ReplyDelete
  12. tak suka kan pegi kedai yg tokey dia ala2 cam tanak meniaga jer
    kat bangi ni pun ada satu.. camne tah boleh survive.. agaknya sbb tak banyak saingan kot

    ReplyDelete
  13. Sueann,
    Ok, sueann, timasih, sudi share maklumat bersama. Hehhe... dah update di entri. Semoga berguna kepada sesape yang mencari.

    h4ni3,
    Betul, betul. Dah untung banyak sangat kot, sebab tu dah malas layan customer. Hehhe...Tapi sebab kedai dia jual banyak barang sangat. Takde dijual di kedai lain, tu boleh eksyen tu kot.

    ReplyDelete
  14. Yati..akak dah transfer duit..rm15.untuk keychain tu ye..tima kasih.

    ReplyDelete
  15. kak Erna,
    bayaran RM15 Yati terima, melalui Maybank.
    Terima kasih, kak.
    Yati akan bagitau kak Erna bila Yati sudah pos.

    ReplyDelete
  16. salam..biz online lg mudah..tak yah kua berpanas kat lua kan? hehehehe

    ReplyDelete
  17. Sahromnasrudin,
    Ya, betul. Duit minyak pun save. Boleh telek barang lama-lama tanpa tuan kedai jeling atau tanya, cari apa..? ^_^

    ReplyDelete
  18. SALAM,
    TERIMA KASIH ATAS SHARING MAKLUMAT

    ReplyDelete
  19. cantik keychain tu.. berapa besar tu ya..

    ReplyDelete
  20. zino,
    timasih, zino.
    Keychain tu besornya lebih kurang 5 cm X 6 cm

    ReplyDelete
  21. yati,
    memang tak friendly tokey kedai kat yikfong tu.. tp yg 2 kedai lagi tu kakyong tak penah singgah, mungkin lain kali leh jengah.. sbb yg groundfloor tu, en ayah berenti tepi jer.. pastu kakyong g beli brg.. so far beli kain cross-stitch & benang yg xde stok jer kat kedai tu.. biasa2 beli kat kg tawas jer...

    ReplyDelete
  22. kakyong,
    semua orang yang tau kedai tu cakap benda yang sama, tokei kedai ground floor tu kurang friendly. Takpe la tu.IC.. sebab situ kan parking agak susah jugak kan, kakyong. Aritu pergi, siap orang jaga parking haram lagi. Kalau tak bayor kang, dia calar kete pulak. Padahal parking ada meter. Dah jadi macam KL pulak. Kakyong, kedai bawah tu, yang uncle jaga, mesra, kak. Dia tolong cari barang. Bagus. :)

    ReplyDelete
  23. adoii...jauh nye sampai nak ke perak peginye...kat kl tak ade ke kedai2 nye kak?

    ReplyDelete
  24. Nor Huda Hayati,
    la, kat KL, ce tanya orang KL. Akak orang Perak. Hehhe... gurau je ye. Kat Haby & Wool, Ampang Park. Kat SS2, PJ (apa nama kedai, dah lupa). Good luck ya.

    ReplyDelete
  25. Nor Huda Hayati,
    kak Yati pergi blog tadi. Nak tinggal komen tak boleh, nak follow pun tak boleh. Bila klik, nothing happen.

    ReplyDelete
  26. eh akk ni.bergurau pulak hehe..thanks kak..nnti g terjah la tempat tu..la..knp plak tak boleh komen?blog saya ade prob kot kak?

    ReplyDelete
  27. Nor Huda Hayati,
    sama. Pergi Ampark Park tu, bawak duit banyak-banyak tau. Hehhee.
    Ntah la, cuba semalam tak boleh klik langsung.

    ReplyDelete
  28. Nor Huda,
    akak rasa sebab ada widget heart terbang-terbang tu la agaknya. Cek cuba remove sat, pastu test hantar komen sendiri.

    ReplyDelete
  29. salam akak..tmpg tny,dekat yik foong 2 ade jual kain felt x??

    ReplyDelete
  30. Kiki,
    salam. Ada. Kat kedai uncle (lower ground), banyak display cross stitch. Kat situ ada jual felt.

    ReplyDelete

Terpaksa juga letak word verification ni, banyak komen spam masuk. Thank you, appreciate komen kawan-kawan. ^_^